Narin Güran cinayetinde gün gün neler yaşandı?
Diyarbakır'da günlerdir aranan ve dün Eğertutmaz Deresi'nde bulunan Narin Güran'ın cenazesi bugün defnedildi. Güran 21 Ağustos'ta kaybolmuştu...
DUVAR – Diyarbakır’da kaybolan Narin Güran’ın cansız bedenine 19 gün sonunda ulaşıldı. Güran’ın kimler tarafından katledildiği henüz bilinmiyor. Soruşturma kapsamında anne, baba, kardeş ve amcaların da aralarında olduğu 24 kişi gözaltına alınırken, Güran bugün defnedildi.
Peki, Narin Güran'ın kaybolduğu günden bu yana neler yaşandı?
İşte 8 yaşında katledilen Narin Güran'ın kaybolduğu günden bu yana yaşananlar...
21 Ağustos: Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Tavşantepe Mahallesi’nde 8 yaşındaki Narin Güran, 21 Ağustos günü Kur’an kursundan çıktığı saat 15.00’den sonra kayboldu. Aynı günün akşamında baba Arif Güran, jandarma karakoluna giderek kızının kaybolduğu yönünde ihbarda bulundu. Jandarma koordinesinde köyde arama çalışmaları başlatıldı.
22 Ağustos: Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri köyde arama çalışmalarını genişletti. Boş evler, atıl arazi, su yatakları, kayalıklar ve sazlıklarda arama yapan JAK ekipleri Narin Güran’a ait iz bulamadı.
23 Ağustos: JAK ekipleri, köyde helikopterle termal tarama yaptı. AFAD bünyesindeki dalgıçlar su kanalında çalışma yaparken, diğer ekipler de köyün çevresine doğru aramayı genişletti.
24 Ağustos: Devam eden çalışmalarda köyden 3 kilometre uzaklıkta Narin Güran’a ait olabileceği düşünülen terlik teki bulundu. Ancak aile terliğin Narin'e ait olmadığını açıkladı.
25 Ağustos: Aramaların beşinci gününde de bir sonuca ulaşılamadı.
26 Ağustos: Narin Güran'ı bulmak için AFAD bünyesindeki dalgıçlar sulama kanalında arama çalışması yürüttü. AFAD'a bağlı arama kurtarma ve diğer ekipler de mahallenin çevresi, kayalıklar, dere ve sazlık, tarlalar ile mahallenin içindeki atıl alanlar, boş evler, ahırlar, samanlıklar ve evlerin bahçesinde arama gerçekleştirdi. Aramalarda yer altı görüntüleme cihazı da kullanıldı.
27 Ağustos: 8 yaşındaki Narin'i arama çalışmaları 7'nci gününde de sürdü. Ekipler, mahallenin etrafındaki 16 kilometrelik alanda arama çalışması gerçekleştirdi. Jandarma Sualtı Arama Kurtarma dalgıç ekipleri, mahalledeki su kuyularında arama yaptı. Baba Arif Güran, "Duyan, gören, şüphelenen kim varsa beni arayacaklarına devleti arasın çünkü devlet her yerdedir. Sosyal medyadaki açıklamalar kesinlikle yalandır, itibar etmeyin. Bir gelişme olursa İçişleri Bakanımız ve valimiz zaten açıklama yapacaktır. Allah'tan umudumuzu kesmiyoruz. Depremde 20 gün enkaz altında kalan insanlar kurtarıldı, inşallah benim kızım da kurtarılacak" açıklamasını yaptı. Mahalleye yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan Eğertutmaz Deresi'nde çalışma başlatıldı.
28 Ağustos: Günlerdir devam eden çalışmalarda Narin Güran bulunamadı. 8'inci günde Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım, 28 Ağustos günü Narin Güran’a ilişkin, “Narin'imiz için devletimiz bütün imkanları şu anda kullandı, kullanmaya devam edecek. Allah nasip ederse kısa bir zamanda Narin'imize ulaşacağız. Diyarbakır'ın 17 ilçesinden toplam 1000 küsur komando halihazırda ikinci, üçüncü defa arazide, bölgede arama faaliyetlerine devam etmektedir” açıklamasında bulundu. Ekiplerce, bir gün önce akşam saatlerinde iş makinesinin desteğiyle Eğertutmaz Deresi'nde başlatılan çalışma sürdü. Aramalar sırasında deredeki akıntıyla giden bir terliği fark eden çevredekiler, jandarmaya haber verdi. Terliği sudan çıkaran ekipler, durumu aileye bildirdi. Güran ailesi bu terliğin de çocuğa ait olmadığını açıkladı.
29 Ağustos: Narin Güran'ın kaybolması ile ilgili olarak 18 yaşındaki ağabeyi E. Güran, 29 Ağustos’ta gözaltına alındı. Kollarında ısırık izleri tespit edilen E. Güran’ın, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildiği ve orada yapılacak incelemenin ardından Diyarbakır'a geri getirileceği bildirilmişti. Yapılan incelemede, ısırık izinin Narin Güran’a ait olmadığı anlaşılınca ağabey E. Güran serbest bırakıldı. Ancak TRT, Adli Tıp kaynaklarına dayandırdığı haberde, Narin Güran'ın ağabeyinin kolunda iki farklı ısırık izine rastlandığını ve bunlardan birinin kendisine ait olduğunun belirlendiğini duyurarak "diğer izin ise Narin’e ait olabileceği üzerinde duruluyor" ifadelerini kullandı.
Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Güran'ın kaybolması olayına ilişkin yayın yasağı getirildi.
30 Ağustos: 9. günde de Narin'e ilişkin arama çalışmalarından sonuç alınamadı.
31 Ağustos: Tavşantepe Mahallesi muhtarı ve Narin Güran’ın amcası, Salim Güran gözaltına alındı.
1 Eylül: Gözaltına alınan Tavşantepe muhtarı ve aynı zamanda Narin Güran'ın amcası olan Salim Güran'ın sorgulanmasına devam edildi.
2 Eylül: Salim Güran, jandarmadaki işlemlerinin ardından Diyarbakır Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılıkta ifade işlemleri tamamlanan zanlı, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin'in ağabeyinin üzerinde yapılan inceleme sonucu gelen Adli Tıp raporunda, izlerin Narin'e ait olmadığına, kime ait olduğununsa tespit edilemediğine ilişkin bir rapor verildiğini anımsatarak, "Sonrasında amcasıyla ilgili bir tutuklama kararı verildi. Orada tabii soruşturma devam ediyor. Bizim burada soruşturmanın gidişatıyla ilgili teferruatlı bilgi vermemiz mümkün değil. Adli Tıp'ın birtakım tespitleri var. DNA tespitleri var. Annesi ve babasından kan örnekleri alındı. Ve o araçtaki, amcasının aracındaki DNA'nın uyuştuğu görüldü. Bu yönde bir rapor var ve bu kuvvetli bir şüphe" dedi.
3 Eylül: Arama çalışmaları yeniden yoğunlaştırıldı.
4 Eylül: Köy mezarlığında soruşturmayı yürüten savcılar eşliğinde yeraltı görüntüleme cihazıyla arama yapıldı. Ancak yeni bir bulguya rastlanmadı. 7 iz takip köpeği ile 11 bin dönümden fazla alanda arama çalışmalarına devam edildi.
5 Eylül: Narin Güran için Ankara’da özel bir ekip hazırlandı. Narin’in bir arkadaşı ile en son görüldüğü saat olan 18.47'den, amca Salim Güran’ın köyden ayrıldığı 18.59'a kadar geçen 12 dakikada neler yaşandığı bu ekip tarafından araştırılmaya başlandı.
6 Eylül: Narin Güran'ı arama çalışmalarında 17. günde de sonuç alınamadı.
7 Eylül: Arama çalışmalarının 18'inci gününde ihbar sonrası mahalleye 2 kilometre uzaklıktaki gölette tekrar arama yapıldı. Jandarma Arama Kurtarma ekiplerinin, iz takip köpekleri ve yer altı görüntüleme cihazı ile yaptığı aramalarda, kayıp çocuğa ait herhangi bir iz bulunamadı.
8 Eylül: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Narin Güran'ın cansız bedeninin kaybolmasından 19 gün sonra köye yaklaşık 2 kilometre mesafede Eğertutmaz Deresi’nde bir çuval içinde bulunduğunu açıkladı. Güran'ın bulunduğu bölge daha önce de aramıştı. Yürütülen soruşturma kapsamında aralarında Narin'in annesi, babası ve amcalarının da olduğu 23 kişi gözaltına alındı. Narin Güran defnedilmeden önce, ön otopsi yapıldı. Ancak kesin ölüm nedeniyle ilgili sonuç elde edilemedi.
9 Eylül: Yakınlarına teslim edilen Narin Güran'ın cenazesi, doğduğu köyde defnedildi.
Narin Güran’ı kimin ya da kimlerin öldürdüğü ve ölümünün ardından nasıl bulunduğu yere getirildiği konusunda soruşturma devam ediyor...