Narkotik'ten 'Bataklık' cevabı: Üzüntü verici

Emniyet Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Meclis'te 'Bataklık' operasyonunu soran Kılıçdaroğlu'na yanıt verdi: Günlük tartışma malzemesi haline getirilmesi üzüntü verici...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 'en büyük uyuşturucu operasyonu' diyerek duyurduğu ’Bataklık’ soruşturmasında tutuklu sanık kalmaması, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Meclis'teki bütçe görüşmelerinde sorduğu soruların ardından tekrar gündemde.

Sedat Peker'in ifşalarıyla da çok konuşulan operasyona ilişkin Emniyet Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, bir açıklama daha yaptı.

Narkotik Dairesi'nin resmi Twitter hesabından "Daha önce sayfalarımızdan açıklama yapılmasına rağmen, son dönemde yaşanan tartışmalar nedeniyle Bataklık Soruşturması hakkında bilgilendirmeye ihtiyaç duyulmuştur" notuyla paylaşılan açıklamada "Bataklık Soruşturmasına Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 3 Aralık 2019 tarihinde başlanmıştır. Uyuşturucu kaçakçılığından elde edilen suç gelirlerinin aklanmasına yönelik bir soruşturmadır" ifadeleri yer aldı.

2 MİLYAR TL'YE AL KONDU, 17 ŞİRKETE KAYYUM ATANDI' 

Operasyon için "Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucuya bağlı suç gelirleri soruşturmasıdır. Örgütlü olarak suç gelirini aklayan kişiler konu edilmiştir" ifadesinin tekrarlandığı açıklama özetle şöyle:

- Ülkemiz dışında Türk uyruklu kişiler tarafından gerçekleştirildiği tespit edilen; Hollanda, Peru, Brezilya, Fransa, İtalya, Ekvador ve Belçika'da yakalanan 18 ton civarında kokain, İspanya ve Akdeniz'de yakalanan 30 tonun üzerinde esrar ve 5 tonun üzerinde baz morfin, Hollanda ve İspanya'da yakalanan 180 kilogram civarında eroin yakalanmasına yönelik operasyonlar, soruşturmanın dayanağını oluşturmaktadır.

-6 Ay boyunca yürütülen soruşturma 30 Haziran 2020 tarihinde operasyona çevrilmiştir. Kamuoyunda baron olarak bilinen Nejat D., Çetin G. ve Halil A. isimli 3 suç örgütü liderinin de aralarında bulunduğu 79 şüpheli hakkında işlem yapılmıştır. 34'ü tutuklanmıştır. 

- Yaklaşık 2 milyar TL değerinde mal varlığına el konulmuş, döviz, altın, turizm, inşaat gibi alanlarda faaliyet gösteren 17 şirkete kayyum atanmıştır.

'13 TALEPTEN 4'ÜNE YANIT ALINABİLDİ'   

- Soruşturma ve kovuşturma kapsamında İngiltere, Fransa, Hollanda, Almanya, Belçika, Brezilya, İspanya, İtalya ve Sırbistan gibi ülkelerle işbirliğine gidilmiş ve 8 ülkeye 13 adli istinabe talebi gerçekleştirilmiştir. Bunlardan sadece 4'üne cevap alınabilmiştir

- Yargılama yurt dışında Türk vatandaşlarının karıştığı narkotik madde ticaretine dayanmaktadır. Dolayısıyla adli yardımlaşma taleplerine cevap verilmemesi ve hukuk sistemimizde tutuklulukta geçen en fazla sürenin tamamlanmasından dolayı, tutuklu sanıklar ilgili mahkememiz tarafından 8 Eylül 2022 tarihinde adli kontrol şartıyla ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır. 

-Türkiye'nin suç ve suçluya karşı yaptığı operasyonları, özellikle uyuşturucu ticaretinden kaynaklanan suç gelirleri açısından en büyük operasyonunu içeriği, kapsamı ve hedefleri bilinmeden kafa karışıklığı oluşturmaya çalışmak, günlük tartışma malzemesi haline getirmek, üzüntü vericidir.  Türk polis teşkilatı olarak suç ve suçluya karşı milletimizin huzur ve güveni, ülkemizin esenliği için birlikte hareket ettiğimiz kurumların ve devletin aşağılanması ve itibarın suikastı yapılması tarafımızca bu mücadeleyi samimiyet, sadakat ve bağlılıkla fedai can etme anlayışı ile verenler olarak kabul edilemezdir. Devletin bu mücadelesine hakikatlerden uzak iftiralarla itibarsızlaştırma değil, moral, güç ve destek verilmesi beklentimizdir.

(HABER MERKEZİ)