NASA karadelik sesini yeniden paylaştı
NASA, mayıs ayında kaydedilen karadelik sesinin geliştirilmiş halini paylaştı. Açıklamada, "Ses, bir kara deliği duyabilmemiz için amplifiye edilip başka seslerle birlikte yeniden düzenlendi" denildi.
DUVAR - ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), mayıs ayında kaydettiği ve insan kulağıyla duyulabilecek hale getirdiği kara delik sesini, sesin üzerinde biraz daha geliştirme yaparak yeniden paylaştı.
NASA'nın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Uzayda ses olmadığını zannetmemizin nedeni, çoğu uzayın bir boşluk olması ve ses dalgalarının yayılmasına imkan tanımamasıdır. Bir galaksi kümesinde o kadar çok gaz vardı ki, biz gerçek bir sesi yakalayabildik. Bu kayıtta ses, bir kara deliği duyabilmemiz için amplifiye edilip başka seslerle birlikte yeniden düzenlendi."
Ses kaydında çıkardığı titreşimlere yer verilen gökada kümesi, Dünya'dan 200 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan, sıcak gazla dolu ve 11 milyon ışık yılı genişliğindeki Perseus gökada kümesi. Veriler ise NASA'nın Chandra X-ray Gözlemevi'nden mayıs ayındaki Kara Delik Haftası'nda elde edildi.
NASA, ses kaydının yakalandığına dair yaptığı ilk açıklamada, "Gökbilimciler, kara deliğin yaydığı basınç dalgalarının, kümenin sıcak gazında bir notaya çevrilebilecek dalgalanmalara neden olduğunu keşfettiler. Bu aslında insanların orta C'nin 57 oktav altında duyamayacağı bir nota" demişti. (Sputnik)
The misconception that there is no sound in space originates because most space is a ~vacuum, providing no way for sound waves to travel. A galaxy cluster has so much gas that we've picked up actual sound. Here it's amplified, and mixed with other data, to hear a black hole! pic.twitter.com/RobcZs7F9e
— NASA Exoplanets (@NASAExoplanets) August 21, 2022