NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye önemli bir müttefik
NATO dışişleri bakanları toplantısının ilk gününün sonunda konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'deki gelişmelerle ilgili endişeleri bulunduğunu belirtti. "Ancak Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu göz önünde bulundurmamız gerekiyor" diyen Stoltenberg, "Başka hiçbir müttefik Türkiye kadar mülteciyi barındırmıyor" ifadelerini kullandı.
DUVAR - Belçika’nın başkenti Brüksel'de iki gün sürecek NATO dışişleri bakanları toplantısının ilk gününün sonunda bir basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Transatlantik ilişkilerimizde yeni bir dönem başlatıyoruz" açıklamasını yaptı. Stoltenberg, bir Yunan gazetecinin Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesi ve HDP'nin kapatılması için açılan davayı hatırlatarak "Türkiye'yi hala güvenilir bir müttefik olarak değerlendiriyor musunuz?" şeklindeki sorusuna ise NATO'nun bir istişare ve sorunları çözme platformu olduğu yanıtını verdi.
'TERÖRLE MÜCADELEDE TÜRKİYE'NİN ROLÜ ÖNEMLİ'
S-400'lerin satın alınması gibi çeşitli konularda Türkiye ile görüş ayrılıkları yaşandığını ve Türkiye'deki gelişmelerle ilgili endişeleri bulunduğunu belirten Stoltenberg, "NATO'yu bu tür farklılıklar olduğunda tartışma ve istişare platformu olarak kullanmamız gerektiğine güçlü bir şekilde inanıyorum" dedi. NATO'nun farklılıkların ele alınması ve anlaşmazlıkların çözülmesi için bir platform sunduğunu kaydeden Stoltenberg, "Aynı zamanda Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Türkiye'nin Irak ve Suriye'ye sınırı bulunuyor ve uluslararası terörle mücadelede önemli bir rolü bulunuyor. Başka hiçbir müttefik Türkiye kadar mülteciyi barındırmıyor" ifadelerini kullandı.
'AFGANİSTAN KONUSUNDA GÖRÜŞTÜK'
Stoltenberg, Afganistan konusuna değinerek ABD'nin Afganistan barış sürecini canlandırmak istediğini, aynı zamanda gerçekçi olduklarını ve barış görüşmelerinin başarıyla sonuçlanmasının garantisinin bulunmadığını vurguladı. "Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afgan barış sürecini destekleyecek toplantıya ev sahipliği yapmayı önerdi" diyen Stoltenberg, şöyle konuştu: "Bugünkü toplantıda bu konuda yapıcı bir görüşme yaptık. Afganistan konusunda bir karar vermememizin nedeni barış sürecinin nasıl evrileceğini görmek istememiz. Yeni toplantılar yapılacak. Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afgan barış sürecini destekleyecek toplantıya ev sahipliği yapmayı önerdi. Müttefikler de Afgan güvenlik güçlerini desteklemeyi sürdürme taahhüdünde bulundu. Şu anda müttefikler için en önemlisi koordine içinde olmak, istişarelerde bulunmak ve kararları beraber alıp birlikte hareket etmek."
KUZEY AKIM 2 YORUMU
Almanya'nın Rusya'dan doğal alması için yürütülen ve ABD'nin karşı çıktığı Kuzey Akım 2 projesi hakkında değerlendirmesi sorulan Stoltenberg, NATO içinde bu proje hakkında farklı görüşler bulunduğunu aktardı. Sadece ABD'nin değil başka üyelerin de projeyi eleştirdiğini hatırlatan Stoltenberg, "Biz arzın çeşitlendirilmesine odaklanıyoruz. Buna enerji arz güvenliği de dahil. Ancak Kuzey Akım 2 hakkında bir pozisyonumuz bulunmuyor" diye konuştu.
'RUSYA, GÜVENLİĞE KARŞI BİR TEHDİT'
Toplantının ilk günü sonunda ortak bir açıklama yapan bakanlar, bir müttefike dışarıdan yönelen saldırının tüm İttifak'a yapılmış sayılmasını öngören, kuruluş antlaşmasının 5'inci maddesine yönelik taahütlerini yineledi.
'Rusya'nın saldırgan eylemlerinin transatlantik güvenliğe karşı bir tehdit oluşturduğunu' belirten Stoltenberg, Çin'den gelebilecek tehditlere karşı Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Japonya gibi 'ortak değerleri paylaşan' ülkelerle işbirliğine açık olduklarını söyledi. Stoltenberg, toplantıda önce yaptığı basın açıklamasında "Rus devletinin eylemlerinin sorumlusu tabii ki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'dir. Saldırgan bir tavır modeli görüyoruz" demiş, "NATO'da ayrıca Rusya'nın Afganistan'daki NATO askerlerinin öldürülmesi için ödül koyduğuna yönelik haberlerden de endişeliyiz. Bütün bunların hepsi kabul edilebilir davranış modeli değil" ifadelerini kullanmıştı. (AA/DW Türkçe)