NATO Odessa’yı gözetliyor: Yunanistan’dan Ukrayna ordusuna destek misyonu

Rusya'nın Ukrayna'nın Odessa kentine yönelik olası bir operasyonuna karşı NATO şehri havadan gözetliyor. NATO'nun söz konusu faaliyetine Yunanistan Silahlı Kuvvetleri de destek veriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO Rusya’nın hedefindeki Ukrayna’nın Odessa şehrini havadan gözetliyor ve elde ettiği bilgileri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile paylaşıyor. NATO adına Odessa’nın açıklarındaki hava sahasında Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir gözetleme uçağı uçuyor.

Atina’daki medya kaynaklarına göre Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne ait “EMB-145H AEW&C” tipi bir “uçan radar” Elefsina Askeri Hava Üssü’nden havalanarak Bulgaristan Hava Sahası üzerinden Karadeniz’e uçtu. 

Yunanistan’a ait gözetleme uçağı Bulgaristan Hava Sahasının sınırlarına kadar ulaşarak Odessa yakınlarındaki son askerî durumu kayıt altına aldı. Uçaktan elde edilen bilgiler NATO ile paylaşıldı. Atina’daki kaynaklara göre bu bilgiler anlık olarak Ukrayna tarafına veriliyor. 

UÇUŞLAR YOĞUNLAŞTI

Atina’daki son bilgiler bu tür uçuşların NATO karargahına “gerçek zamanlı” olarak iletilen görüntü ve bilgilerin toplanmasıyla ilgili olduğunu gösteriyor. 

Yunanistan son aylarda bu türden uçuşları yoğunlaştırmış durumda. Atina bu tür gözetleme faaliyetleri için Bulgaristan’daki askeri üsleri de kullanıyor. Bu üslerden havalanan uçaklar Varna’nın kuzeyinde “hava denetleme görevleri” icra ediyor.

SOL MUHALEFETTEN TEPKİ

Yunanistan’daki savaş karşıtları ve Sol muhalefet Atina’nın giriştiği bu tür askerî operasyonları ‘tehlikeli’ olarak görüyor. Muhalif medya organları bu tür operasyonlar neticesinde NATO’nun ve dolayısıyla Yunanistan’ın Rusya ile karşı karşıya gelme olasılığının arttığına dikkat çekiyor.