NATO'dan 'Polonya' açıklaması: Rusya'nın eylemleri sorumsuz ve tehlikeli

NATO, Polonya hava sahasına Rusya'ya ait bir drone olduğu değerlendirilen cismin girmesine ilişkin olarak, "Bu eylemler sorumsuzca ve potansiyel olarak tehlikeli" açıklamasını yaptı.

Kiev'e İHA saldırısı. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO, 26 Ağustos Pazartesi günü Polonya hava sahasına Rusya'ya ait insansız hava aracı (İHA) olduğu değerlendirilen 'tanımlanamayan bir cismin' girmesi hakkında açıklama yaptı. NATO'dan Anadolu Ajansı muhabirine yapılan yazılı açıklamada, Sözcü Farah Dakhlallah'ın "Polonya, dün Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sırasında muhtemelen bir İHA'nın hava sahasına girdiğini bildirdi. Ukraynalı sivillere ve sivil altyapıya yönelik devam eden bu saldırıları şiddetle kınıyoruz" sözlerine yer verildi.

Ukrayna'da savaşın başladığı 2022 yılından bu yana NATO ülkelerinin topraklarında birkaç kez Rus İHA'larının parçaları ve füzelerinin bulunduğunu belirten Dakhlallah, "Rusya'nın müttefiklere karşı kasıtlı bir saldırı düzenlediğini gösteren hiçbir bilgimiz olmasa da bu eylemler sorumsuzca ve potansiyel olarak tehlikeli" değerlendirmesinde bulundu. Dakhlallah, Ukrayna'daki savaşa yanıt olarak NATO'nun Polonya da dahil olmak üzere doğu kanadındaki varlığını önemli ölçüde artırdığını anımsattı.

UKRAYNA: İKİ KENTE SALDIRILARDA EN AZ 4 KİŞİ ÖLDÜ

Polonya dün hava sahasına, Ukrayna yönünden 'tanımlanamayan ve uçan bir nesnenin' girdiğini, cismin sinyalinin daha sonra radarda kaybolduğunu duyurmuştu. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de Rusya ordusunun dün ülkesine yoğun hava saldırısı düzenlediğini, saldırıda 100'ü aşkın füze ve 100'e yakın İHA kullanıldığını iddia etmişti. Zelenskiy, saldırıyı ülkesine yönelik en yoğun saldırılardan biri olarak değerlendirmişti. Saldırılarda ülkenin enerji sisteminin ağır hasar aldığı belirtilirken Rusya  Savunma Bakanlığı, sabah Ukrayna'nın enerji unsurlarına yönelik uzun menzilli yüksek hassasiyetli silah ve insansız hava araçları ile saldırı düzenledikleri bilgisini vermişti. 

The Guardian gazetesinin haberine göre, Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın saldırılarına bugün de devam ettiğini, Kryvyi Rih ve Zaporijya bölgelerindeki saldırılarda dört kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın batısındaki Engels havalimanından pek çok Tu-95MS bombardıman uçağının havalandığını savunurken, Ukrayna acil durum servisleri, Kryvyi Rih kentinde bir otele düzenlenen saldırıda iki kişinin yaşamını yitirdiğini, beş kişinin yaralandığını açıkladı. Zaporijya kentindeki İHA saldırılarında da iki kişinin hayatını kaybettiği, dört kişinin yaralandığı bilgisi verildi. 

ATOM ENERJİSİ KURUMU BAŞKANI KURSK'TA

Öte yandan, Rusya basınına yansıyan haberlerde, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun Başkanı Rafael Grossi'nin Ukrayna'nın 6 Ağustos'ta saldırı başlattığı Rusya'nın Kursk bölgesindeki nükleer santrale ziyarette bulunmak üzere bugün bölgeye geldiğini bildirdi. Rusya'dan daha önce yapılan açıklamalarda, Ukrayna'nın buradaki nükleer santrale de pek çok kez saldırı düzenlediği iddia edilmişti. Devlet Başkanı Vladimir Putin, perşembe yaptığı açıklamada, Ukrayna'yı Kursk'taki nükleer santrale saldırmaya çalışmakla suçlamıştı. Rusya'nın devlet haber ajanslarından TASS, Grossi'nin bugün santrale geldiğini aktardı.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler Kiev Ukrayna Polonya NATO