NATO'ya yeşil ışık yakan Baltık ülkelerine Moskova'dan 'nükleer' uyarı
İsveç, Finlandiya'nın NATO'ya olası üyeliği tartışılırken Moskova'dan uyarı geldi. Medvedev, Baltık'ın "nükleerden arındırılmış statüsü"nün riske girmesi halinde savunma önlemleri alınacağını belirtti
DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı Dmitry Medvedev, Baltık Denizi Devletleri Konseyi (CBSS) üyesi İsveç ve Finlandiya'nın olası NATO üyeliği tartışmalarıyla ilgili konuştu.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Medvedev "İsveç ve Finlandiya askeri ittifaka katılırsa Rusya savunmasını güçlendirmek zorunda kalacak. Bu durumda Baltık'ın nükleerden arındırılmış statüsünden daha fazla söz edilemez, denge yeniden sağlanmalı" açıklaması yaptı.
FİNLANDİYA'DAN 'GÜVENLİK YAPISI DEĞİŞTİ' MESAJI
İsveç ve Rusya'yla sınır komşusu Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarını gerekçe göstererek Doğu Avrupa ülkelerini daha fazla silahlandıran NATO'ya üyeliğe yeşil ışık yakan mesajlar vermişti. İsveç’i dün ziyaret eden Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, "Avrupa’nın güvenlik yapısının değiştiğini ve ülkesinin olası bir NATO üyeliği konusunda kısa zaman içinde karar vereceğini" açıklamıştı.
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da komşu ülke Finlandiya ile ilişkilerinin son haftalarda daha da derinleştiğini belirterek, değişen güvenlik durumunun, ülkesi açısından hem Avrupa Birliği (AB) hem de Finlandiya ile olan ilişkilerin önemini ortaya koyduğunu dile getirdi. Atılacak adımlar konusunda önlerinde çeşitli seçenekler olduğunu vurgulayan Andersson, bu adımlardan hiçbirinin risksiz olmadığını ifade etti.
İDDİA: İSVEÇ NATO ZİRVESİ'NDE ÜYELİK BAŞVURUSUNU SUNACAK
İsveç'te yayınlanan Svenska Dagbladet gazetesi ise ülkede hükümette olan Sosyal Demokrat Parti'nin yönetim kademesinin, İsveç'in NATO'ya üye olması yönünde karar verdiğini iddia etmişti. Habere göre İsveç, Haziran ayında İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılacak NATO Zirvesi'nde ittifaka resmi üyelik başvurusunu sunacak. Öte yandan, İsveç'te Finlandiya'da olduğu gibi, güvenlik siyaseti konusunda bir değerlendirme hazırlanıyor. Gözlemcilere göre bu rapor, Mayıs ya da Haziran ayında NATO'ya sunulacak. (DIŞ HABERLER)