Nebati: Ah buradakiler, gelseydiler ABD'de Türkiye'ye olan ilgiyi görebilseydiler

Bakan Nebati: Ah buradakiler, gelseydiler ABD'de Türkiye'ye olan ilgiyi bir görebilseydiler... Gerekirse, ecdadımız gibi gemileri karadan yürütür yine de hedefimizden sapmayız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Ticaret Odası (İTO) İş Dünyası Buluşması'nda ABD temaslarını anlattı.

Washington toplantılarında aldıkları geri bildirimlerin, ülkemize yönelik sermaye girişlerinin önümüzdeki dönemde artacağına işaret ettiğini söyleyen Nebati "Ah buradakiler, gelseydiler orada da Türkiye'ye olan ilgiyi, alakayı, Türkiye'yle ilgili beklentileri bir görebilseydiler. Ah, Türkiye'nin gücünü burada olup da hissetmek istemeyenler, Türkiye'nin kalitesini, Türkiye'nin ortaya koyduğu performansı, gözlerini, kulaklarını kapatıp görmek istemeyenler bir an için orada bulunsalardı, nereden nereye geldiğimizi, ülkenin nasıl karşılandığını, bizzat şahit olarak hissetseler..." dedi.    

'PROBLEMLERİ YOK SAYMIYORUZ'

Bakan Nebati'nin konuşmasından satır başları şöyle: 

GEREKİRSE GEMİLERİ KARADAN YÜRÜTÜRÜZ: Şunu çok net bilmenizi isterim: Biz problemleri kesinlikle yok saymıyoruz; onları asla halının altına süpürme gibi bir niyetimiz de yok. Tam tersine kalıcı ve kapsayıcı çözümler üretmek için çalışıyoruz. Oluşan yeni koşullardaki fırsatları değerlendirmek için stratejik hamleler yaparak yolumuza devam ediyoruz. Kimsenin en ufak bir endişesi dahi olmasın. Gerekirse, ecdadımız gibi gemileri karadan yürütür yine de yolumuzdan, hedeflerimizden kesinlikle sapmayız.

GÜNDEM ENFLASYONDU: G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı ile uluslararası kuruluşların Bahar Toplantılarında en önemli gündem maddesi enflasyon oldu. Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle küresel büyüme tahminlerindeki aşağı yönlü revizelerin, toplantıların ikinci gündemiydi. 

'İHRACATTA REKOR KIRMAYA DEVAM': Savaş, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'ya ihracatını olumsuz etkilese de bu ülkeler toplam ihracattan sadece yüzde 3,9 pay alıyor. İhracatta son yirmi yılda sağladığımız pazar ve ürün çeşitliliği sayesinde yeni modeller geliştirmekte güçlük çekmiyoruz. Nitekim savaşa rağmen martta tüm zamanların en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Bu rekorları her ay açıklamaya devam edeceğiz. 

VERİMLİ GÖRÜŞMELER: G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantıları rutin olarak yılda 2 kez gerçekleştiriliyor. Bu toplantılarda birçok oturuma katıldık. Çeşitli ülkelerin bakanları ve merkez bankası başkanlarıyla, yatırımcılarla ve uluslararası kuruluşların yöneticileriyle verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi.

YATIRIMLARIN ARTIRMAK İSTEDİKLERİNİ SÖYLEDİLER: Özellikle uluslararası yatırımcıların yoğun ilgisi karşısında Amerikan Ticaret Odası (AmCham), Uluslararası Mutabakat için İş Konseyi (BCIU) ve JP Morgan'ın düzenlediği üç farklı yatırımcı toplantısında reel sektör ve portföy yatırımcılarıyla bir araya geldik. Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ve ülkedeki yatırım fırsatlarına ilişkin kapsamlı bilgiler verdik. Toplantılarda yatırımcılar, bölgesel dengesizliklerin ve pandemiyle oluşan coğrafi fırsatların da katkısıyla Türkiye'nin yatırım potansiyeline olan güçlü inançlarını bizlerle paylaştılar. Birçok şirket, bu fırsatları değerlendirerek bizlere Türkiye'deki yatırımlarını artırmak istediklerini açıkça ifade ettiler. 

KRONİK KÖTÜMSERLER: Şubatta Londra'da yatırımcılarla gerçekleştirdiğimiz temasların ardından Washington toplantılarında aldığımız geri bildirimler, Türkiye'ye oldukça pozitif baktıklarına ve ülkemize yönelik sermaye girişlerinin önümüzdeki dönemde artacağına işaret ediyor. Yatırımcılar, 'Türkiye'nin başarı hikayesinin' giderek daha fazla dikkat çekeceğine inanmış durumda. Bırakın kronik kötümserler felaket tellallığı yapadursunlar. Tekraren söylüyorum biz gerekirse gemileri karadan yürütür, yine de hedeflerimize, hayallerimize ulaşmasını biliriz. Dünya, 'Türkiye'nin önü açık' diyorken bizim müzmin karamsarlar 'battık, bittik edebiyatından' bir türlü vazgeçemiyorlar. (HABER MERKEZİ)