Nebati’den ‘epistemolojik kopuş’ yorumu: Hem alaylı hem mektepliyim

Yalova'da konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "epistemolojik kopuş" sözleri için "Hem alaylıyım hem mektepli, hangi dili nasıl ifade edeceğimizi de çok iyi biliriz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank LC Waikiki Yalova Lojistik Merkezi Açılış Töreni'ne katıldı. Nebati, son günlerde gündem olan “Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomi ile daha fazla önem kazanmaktadır” sözleriyle ilgili üstü kapalı yorumda bulundu. "İş adamıyla iş adamı gibi konuştuklarını" söyleyen Nebati şunları kaydetti:

"Çiftçiyle çiftçinin dilinden konuşuruz. Bir habbe tanesinin tohum olarak toprakla buluşmasından bir başağa nasıl gelişini saatlerce, günlerce anlatacak bir tarım, çiftçi anlayışıyla dilimize vurur söylemlerimiz. Bir işçiyle otururuz, ekmeğimizi beraber paylaşırız. Bir iş adamıyla oturur, onunla beraber yürür, önündeki engelleri kaldırırız. Bir dar gelirliyle baş başa kaldığımızda 'seni çok iyi anlıyoruz' deriz. Enflasyon olduğu zaman onunla nasıl mücadele edeceğimizi iyi biliriz. Ülkenin 20 yılda nereden nereye geldiğini, sağladığımızı çok iyi bir şekilde ifade etmeyi beceririz ama hem alaylı hem de mektepli olarak bir üniversite hocasıyla da oturup konuşurken hangi dili nasıl ifade edeceğimizi de çok iyi biliriz."

'TÜRKİYE EKONOMİ MODELİ ÖRNEK OLACAK'

Uygulanan ekonomi politikasının örnek olacağını ifade eden Nebati "Siz manipülatif, spekülatif, yalan dolan, hezeyanlarla sözlerinizi devam ettirin. Siz havuzunuzda çırpınmaya devam edin. Siz trollerinizle, takipçilerinizin sayısını artıracak her türlü işi yapın ama biz teorisinden de uygulamasından da ve çıktılarıyla da Türkiye Ekonomi Modeli'nin sadece Türkiye'ye değil, dünyaya büyük bir örnek teşkil edeceğini ve tüm dünyanın sancılı bir şekilde geçtiği bu dönemi en iyi şekilde geçeceğimizi biliyoruz" diye konuştu.

Nebati'nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

AMERİKA RESESYONDA: "Enflasyonla mücadele etmek için birçok ülke Merkez Bankası finansal sıkılaşmaya gitmiş, bu durum da ekonomilerin resesyon risklerinin giderek artmasına sebep olmuştur. Örneğin, Amerika bugün teknik olarak resesyondadır. Gelişmiş batı ülkelerindeki faiz artırımları sadece kendilerinin resesyon risklerini artırmıyor, aynı zamanda, Birleşmiş Milletler'in de dün belirttiği gibi, küresel ekonominin resesyona ve ardından uzun süreli durgunluğa girme riskini de artırıyor."

ORTA GELİR TUZAĞI: "Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomi Modeli'mizin temel amacı, ekonomimizin sürdürülebilir büyüme patikasına girmesini sağlamak, kısa vadede küresel sıkıntıları en düşük hasarla bertaraf ederken uzun vadede orta gelir tuzağını aşmaktır. Benimsediğimiz selektif kredi politikasıyla, kredilerin üretken alanlarda değerlendirilmesini teşvik ediyoruz. Böylelikle firmalarımızın üretim ve rekabet gücünü artırarak küresel değer zincirlerinden daha fazla pay almalarını hedefliyoruz."

DİĞER ÜLKELERE MODEL OLACAĞIZ: "(Geçen hafta yapılan Ekonomik Dönüşüm Zirvesi) Kendileriyle gerçekleştirdiğimiz istişare ve paylaşımlar, bizlere bir kez daha Türkiye Ekonomi Modeli'mizin ne kadar isabetli ve zamanında atılmış bir adım olduğunu teyit etmiştir. Zirvede, tedarik bakımından günümüzde, bölgeselleşme eğilimlerinin ağır bastığı belirtilmiştir. Bu kapsamda Türkiye'nin yeni ekonomi modeliyle giderek artan üretim gücünün, ülkemizin önemli bir bölgesel tedarik merkezi haline gelmesini destekleyeceği açıktır. Oluşan bu tarihi fırsat karşısında Türkiye'nin uyguladığı ekonomi politikalarının, gelişmekte olan diğer ülkeler için de bir model teşkil edebileceğinin altı tekraren çizilmiştir. Nitekim, sürdürülebilir büyüme odaklı modelimizin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat tarafında son derece pozitif sonuçlar verdiğine zaten hepimiz bir süredir şahitlik ediyoruz."

İHRACATIMIZ REKOR SEVİYEDE: "Diğer taraftan sürdürülebilir büyümenin sağlanmasında önemli bir gösterge olan makine ve teçhizat yatırımları, 11 çeyrekten bu yana üst üste artmaya devam etmiştir. Geçen yıl istihdam artışımız 2,1 milyon kişi olurken bu yılın ilk 7 ayında 613 bin kişilik ek artışla ülkemiz, OECD üyeleri arasında salgın öncesi döneme göre istihdamını en fazla artıran ülke olmayı başarmıştır. Salgın döneminde küresel ticaret, bazı korumacı politikalar ve tedarik zincirindeki aksamalardan negatif yönde etkilense de Eylül 2022 itibarıyla ihracatımız yıllık bazda 252,6 milyar dolar ile yeni bir rekor seviyededir."

EKONOMİ TETİKÇİLERİNE PRİM VERMEYECEĞİZ: "Tüm olumsuz küresel koşullara rağmen inançla ve ter dökerek kaydettiğimiz başarıları sindiremeyen bazı çıkar odakları ve onların gürültücü elemanları bugün hop oturup hop kalkmaya devam ediyorlar. Elde ettiğimiz tüm kazanımların üzerini örtmek için sürekli gündemi çarpıtacak yeni bir malzeme arayışındalar. Bu zevat, mevcut küresel gerçekler ve ülkemizin kendisine özgü koşullarını analiz edip milletimize somut projeler ortaya koymak bir yana, çarpıtılmış spekülatif açıklamalar ve ucuz algı operasyonlarından başka hiçbir gayret göstermiyor. Son 20 yılda, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ayağa kalkan, özgüvenini yeniden kazanan milletimiz, sinsi kumpaslara ve kirli darbe girişimlerine nasıl geçit vermediyse, bu ekonomi tetikçilerine de asla prim vermeyecektir. Yalovalı kardeşlerimiz ve milletimizin her bir ferdi bu basirete, bu inanç ve iradeye sahiptir." (HABER MERKEZİ)