Necmettin Fendik'i öldüren polis 6 yıldır tutuksuz yargılanıyor
Yüksekova'da 2017 yılında yapılan ev baskınında Necmettin Fendik'in öldürülmesine ilişkin davanın 13'ncü duruşmasında da sanık polisin tutuklanması talebi reddedildi.
Evrim Deniz
HAKKARİ- Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Güngör Mahallesi’nde 17 Temmuz 2017 tarihinde evine yapılan baskın sırasında polisin açtığı ateş sonucu öldürülen Necmettin Fendik'in davası, Yüksekova 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Fendik'in ölümüne ilişkin polis memuru A.F.K. hakkında "Taksirle ölüme sebebiyet verme" suçlamasıyla dava açılmıştı. Sanık polis A.F.K.d duruşmaya katılmadı. Fendik ailesi ve avukatı ise duruşmada hazır bulundu.
'FENDİK AİLESİNİN BEYANLARI DOĞRULANIYOR'
Necmettin Fendik'in eşi Kudret Fendik ve kızı Mizgin Fendik'in sanık A.F.K. hakkında "şikayetçi" olduklarını tekrar etmelerinin ardından söz alan dava avukatı Erhan Çiftçiler, dosyada bulunan bilirkişi raporunun problemli olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Son alınan olay yeri inceleme polislerinin hazırladığı bilirkişi raporunda kurşunun kemikte yön değiştirebileceği belirtilmiş. Silahın uzun namlulu ve yakın mesafeden ateşlendiği de aşikar. Bütün bunlara bakınca Fendik ailesi ve görgü tanıklarının beyanı doğrulanıyor" diye konuştu.
'ÖLEN KÜRTSE ÖLSÜN MANTIĞI'
Keşif raporu kapsamında heyete soru soran Çiftçiler, "Bu davada keşif raporu için senelerce uğraştık. Soruşturma savcısı operasyona katılan hiç kimsenin silahını soruşturmadı. Hiçbir delili toplamadı. Svap örnekleri almadı, kurşun muhafaza edilmedi. Bu mantık tam olarak 'Ölen Kürtse ölsün mantığı'. Peki ya kazayla vefat eden bir polis memuru olsaydı mahkeme heyetinin tavrı böyle mi olacaktı?" diye sordu.
'RAPORLAR ATK TARAFINDAN İNCELENSİN'
İlk dinlenen tanıklarda sanık A.F.K'nin pozisyonu tarif edilmediğinin altını çizen Çifçiler, "Olayın çözüme gidilmesini istiyorsak kurşunun giriş ve çıkış yönü uzmanlar tarafından incelenmeli. Keşif raporu da geldi. Bizim talebimiz raporların ve beyanların ATK tarafından incelenmesidir" diye konuştu.
DURUŞMA ERTELENDİ
Avukatın beyanlarının ardından savcı mütalaası, sanık A.F.K'nin "Taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Hakim heyeti ise sanık A.F.K'nin tutuklanma talebini reddetti. Avukatın beyanları doğrultusunda dosyanın, raporların ve beyanların ATK tarafından incelenmesini istedi.
Duruşma 19 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
'6 YIL DAHA GEÇSE DAVAMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Duruşmanın ardından Gazete Duvar'a konuşan Necmettin Fendik'in kızı Çimen Fendik, yıllardır adalet aradıklarını belirtti. Fendik, "6 yıldır bu koridorlarda yatıp kalkıyoruz. Her şey ortada olmasına rağmen babamı öldüren fail 6 yıldır tutuklanmıyor. Ama 6 yıl daha bu süreci uzatsalar da biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
POLİS, FENDİK'İ ÖLDÜRDÜĞÜNÜ KABUL ETMİŞTİ
Necmettin Fendik, Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki evine yapılan baskında kar maskeli polis tarafından açılan ateş sonucu ağır yaralandı. Saatlerce yaralı halde bekletilen Fendik, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. O an evde bulunan 8 çocuğu ve eşinin gözleri önünde öldürülen Fendik, ailesinin geçimini inşaatta çalışarak sağlıyordu. 17 Temmuz gecesi çalıştığı inşaatta akşama kadar kum taşıyan Fendik, akşam eve vardığında sadece uyumak istediğini söylemiş, ancak 2 saat geçmeden eve yapılan baskın ile hayatını kaybetmişti.
Fendik davasında polis A.F.K. hakkında "Taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Sanık polis A.F.K., soruşturma sırasında olayla ilgili ifadesinde, "Eve iki tane örgütçünün girdiği, ellerinde silah ve bomba olduğu, belirtilen adrese operasyon yapmaları için emir aldıklarını, silahlı şahısların kaçma ihtimaline karşı acele ettiklerini, kapı açılmayınca yanında bulunan F. isimli arkadaşının koç başıyla kapıyı kırdığını, koçbaşı ile birlikte F’nin içeriye düştüğünü ve düşerken kendisine yüklendiğinden, onun da düştüğünü, düşerken karşısındaki şahsın elindeki silahı fark ettiğini, yere düştükten sonra dirseğinin yere çarpmasıyla beraber silahının ateş aldığını, karşıdaki şahsa isabet ettiğini, isteyerek ateş etmediğini" öne sürmüştü.
Sanık polis, Fendik'in elinde silah olduğunu savundu ancak olaya ilişkin Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede Fendik’in elinde silah veya başka bir cisim olmadığı gibi, evde de herhangi bir silah bulunduğuna ilişkin bir bilgi yer almamıştı.
Necmettin Fendik'in ölümüne ilişkin hazırlanan “Bilirkişi Kurulu Raporu"nda tanık polislerin, sanık polisin savunmasını “destekler” nitelikte beyanlarda bulunduğu belirtilirken, öldürme olayının bir devlet görevlisi tarafından işlenmiş olması nedeniyle savcılık tarafından etkin bir soruşturma yapılmasının gerekli olduğu vurgulanmıştı.
Raporda, “Cumhuriyet savcısının olaydan sonra soruşturma aşamasında olay yerine gitmesi, burada şüpheli, müdafi, tanıklar, müşteki, müşteki vekili ve konunun uzmanı ile birlikte olayın hemen akabinde, tarafların iddiaları doğrultusunda, olayın başlangıcından sonuna kadar uygulamalı olarak yer gösterme işlemi yaparak kayda alabileceği" vurgulandı.