'Neden Çam Sakura’daki nükleer sızıntıdan 5 ay sonra açıklama yapıldı?'

Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ndeki nükleer sızıntıyı Meclis gündemine taşıyan EMEP'li İskender Bayhan, "Neden basına yansıdıktan ve üzerinden 5 ay geçtikten sonra açıklama yapıldı?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, İstanbul'da bulunan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi F Blok’ta 25 Ocak 2024 tarihinde meydana gelen nükleer sızıntıyı Meclis gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bayhan, sızıntının ardından hastane yönetimi, il sağlık müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı tarafından herhangi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti. Konu basına yansıdıktan sonra, yani sızıntıdan ancak 5 ay sonra yapılan açıklamaların ise çelişkili olduğunu vurgulayan Bayhan, “25 Ocak 2024 tarihinde meydana gelen nükleer sızıntı hakkında neden basına yansıdıktan ve 5 ay geçtikten sonra bir açıklama yapılmıştır? Bu süre zarfında neden kamuoyu ve hastane çalışanları bilgilendirilmemiştir?” diye sordu.

Hastanede çalışan sağlık emekçileri ve hastalar başta olmak üzere halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturan bu duruma dair aylar sonra açıklama yapılmasının ve yapılan resmi açıklamaların birbiriyle çelişmesinin, olayın üzerinin kapatılmaya çalışıldığı ve gerekli tedbir ve önlemlerin alınmadığına dair şüpheleri güçlendirdiğini belirten Bayhan, “Nükleer sızıntı meydana geldikten ne kadar süre sonra ve hangi koşullar altında fark edilmiştir? Sızıntının tespit edilmesi sürecinde hangi önlemler alınmıştır?” diye sordu.

Olayın yaşandığı dönemde, hastanede çalışan sağlık emekçileri ve halktan numuneler alınarak nükleer sızıntının etkilerini belirlemek amacıyla bir araştırma yapılmadığı, bu araştırmanın sonuçları neler olduğunu da Bakan Memişoğlu’na soran Bayhan, “Hastanelerde işçi sağlığı ve iş ile ilgili teknik çalışmaları planlamak, uygulamak ve gerekli takipleri yapmak üzere görevli uzmanlar en son ne zaman incelemelerde bulunmuştur? Bu tür olayların yeniden tekrarlanmaması için hangi adımlar atılacaktır?” ifadelerinde bulundu.

'SAĞLIK BAKANI OLARAK TERFİ ETTİRİLMENİZ ÖRTBAS ETME YETENEĞİNİZDEN MİDİR?'

Ayrıca, eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın istifasının ardından yerine gelen Kemal Memişoğlu’nun da bu olayın asli sorumlularından biri olduğunu vurgulayan Bayhan, “Halk sağlığını tehdit eden bir nükleer sızıntı olayında ihmali bulunan bir yetkilinin, görevinden alınması gerekirken Sağlık Bakanı olarak terfi ettirilmesi hangi gerekçelere dayanmaktadır? Sizin de bu olayda ihmalkâr bir tutum sergilemeniz ve olayın ilk anından itibaren kamuoyundan gizlemeye yönelik tutumunuz, ülkenin Sağlık Bakanı olarak halka karşı sorumluluklarınızı yerine getiremeyeceğinize dair bir endişe yaratmayacak mıdır?” sorularını yöneltti.

Bayhan, nükleer sızıntının yaşandığı dönemde İstanbul İl Sağlık Müdürü olarak, olayın gerçekleştiği tarihten aylar geçmesine rağmen kamuoyuna ve sağlık emekçilerine bir açıklama yapmayan Bakanı eleştirerek “Söz konusu ihmaller zincirinin asli sorumlularından biri olarak, Sağlık Bakanı olarak terfi ettirilmeniz halk sağlığını tehdit eden bu gibi olayları örtbas etme yeteneğinizden midir?” diye sordu.