Nesli tükenmekte olan çizgili sırtlan araç çarpmasıyla öldü

Bingöl’de otomobilin çarpması sonucu yaralan çizgili sırtlan, ölü bulundu. Jandarma, olaya ilişkin adli işlem başlattı.

Sırtlanlar, nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer alıyor.
Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

BİNGÖL - Karlıova karayolu Çobantaşı Köyü mevkiinde araç çarpması sonucu yaralanan çizgili sırtlan, sabah ölü bulundu.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, olayın dün akşam saatlerinde yaşandığını belirterek “Çobantaşı Köyü üst tarafında, ana yoldan araç geçerken kaçan sırtlan başka bir aracın çarpması sonucu ağır yaralandı. Yaralanan sırtlanı aradık ve ölü olarak bulduk” dedi.

Fotoğraf: Abbas Güngördü

‘AKŞAM BULABİLSEYDİK BELKİ KURTULURDU’

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kategorilerine göre "Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi"nde yer alan çizgili sırtlanların nadir olarak görüldüğü biliniyor.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç olayın dün akşam saatlerinde yaşandığını belirterek olay yerine gittiğini ve Doğa Koruma Müdürlüğü ekiplerine haber verdiklerini söyledi.

Ekiplerin olay yerine sabah geleceğini söylediğini anlatan Koç, "Onlar sabah gelmeden maalesef biz ölüsünü bulduk" dedi.

Sırtlanı kurtaramadıkları için çok üzgün olduklarını belirten Koç, "Biz dün gece yaklaşık üç saat boyunca aradık, bulamadık. Sabah tekrar aramaya başladık ve kazanın yaşandığı yerin beş kilometre uzağında ölü bir şekilde bulduk. Akşam bulabilseydik kurtulabilirdi, kan kaybından ölmüş maalesef" diye konuştu.

‘HAYVANLARIN YAŞAMASI OLANAKSIZ HALE GELDİ’

Konuya ilişkin İnönü Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abbas Güngördü, bölgede hayvancılığın azalmasıyla birlikte nadir bulunan türlerin yaşam alanlarına yaklaşmaya başladığını söyledi.

Kendisinin daha çok çevre toksilojisi üzerine çalıştığını belirten Güngördü “Yaban hayvanlarının tamamının yaşamı tehdit altında. Anadolu 12, 13 bin yıllık geçmişi olan bir bölge. İnsan yerleşimi açısından çok uzun süredir insanların işgal ettiği bir bölge olduğundan burada yaban hayvanlarının yaşaması olanaksız hale geldi. Türlerin neslinin tehlike altında olmasının birincil nedeni, insan aktiviteleridir” değerlendirmesinde bulundu.

Nadir görülen tür olan çizgili sırtlanların, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yanı sıra Afrika, Orta Doğu, Kafkasya, Orta Asya ve Hindistan'da da varlık gösterdiği biliniyor.

Hayvan hakları savunucusu gazeteci Fırat Nadir Bingöl ise “Geçen yıl da aynı bölgede bir çizgili sırtlan donarak ölmüştü. Aslında bu bölgede Çobantaşı Köyü civarındaki kayalık alanda ve ormanlık alanda bu türün sürüsü var, bu öncü sırtlana benziyor. Aynı bölgede dağ keçileri başta olmak üzere çok sayıda yaban hayvanı var. Bir taraftan avcılar, diğer taraftan hayvanların aç kalması nedeniyle yerleşim yerlerine yaklaştıklarını gözlemliyoruz. Yüksek rakımlı bir bölge çok sayıda yaban hayvanı var. Buradaki hayvanların koruma altına alınması gerekir” ifadelerini kullandı.

Etiketler sırtlan Bingöl