Netanyahu 'anlaşma çöktü' dedi, İsrail tampon bölgedeki Suriye sahasını ele geçirdi

Şam düştü, Netanyahu işgal altındaki Golan Tepeleri'ne ilişkin Suriye'yle anlaşmanın çöktüğünü iddia etti. İsrail ordusu tampon bölgede yer alan Hermon Dağı'nın Suriye tarafını ele geçirdi.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de HTŞ liderliğindeki cihatçı grupların başkent Şam'ı ele geçirmesi ve Beşşar Esad'ın görevi bırakarak ülkeden ayrılmasının ardından ilk harekete geçen İsrail oldu.  

İHA'nın aktardığına göre İsrail, Esad rejiminin devrilmesinin ardından Golan Tepeleri ve Suriye'yle arasındaki tampon bölgeye asker sevk etti. İsrail ordusu, İsrail-Suriye arasındaki tampon bölgede yer alan Hermon Dağı'nın Suriye tarafını ele geçirdi. İsrail basınında yer alan haberlerde, Hermon Dağı'nın Suriye tarafının İsrail Hava Kuvvetleri’ne bağlı Shaldag Birimi tarafından direnişle karşılaşmadan ele geçirildiği ifade edildi.
İsrail ordusu, ayrıca İsrail sınırına yakın Suriye’deki Ofaniya, Kuneytra, el-Hamidiye, Samdaniya el-Garbiyye ve el-Kahtaniye köyleri için uyarı yayınladı. Ordu tarafından yapılan uyarıda, "Bölgenizdeki çatışmalar İsrail ordusunu harekete geçmeye zorluyor ve size zarar verme niyetinde değiliz. Güvenliğiniz için evde kalmalı ve bir sonraki duyuruya kadar dışarı çıkmamalısınız" ifadeleri yer aldı.

NETANYAHU: ANLAŞMA ÇÖKTÜ

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Suriye'de Baas rejiminin devrilmesiyle, işgal altında tuttukları Golan Tepeleri'nde tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırlarını belirleyen 1974 tarihli Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması'nın çöktüğünü söyledi.

AA'nın aktardığına göre Netanyahu, Bental Dağı’na yaptığı ziyaretten bir video mesaj yayınladı. İsrail Başbakanı "Bu bölge, yaklaşık 50 yıldır, 1974 yılında üzerinde anlaşmaya varılan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması uyarınca bir tampon bölge olarak kontrol ediliyordu. Bu anlaşma çöktü, Suriye askerleri mevzilerini terk etti" dedi.

Ayrıca Netanyahu, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin İsrail'in İran ve Hizbullah'a saldırılarının doğrudan bir sonucu olduğunu öne sürdü.

Netanyahu, 61 yıldır süren Baas rejiminin yıkılmasını "İran'ın şer eksenindeki önemli bir halkanın düşüşü" olduğunu öne sürerek, Suriye'deki gelişmelerin İsrail'in Esed rejimi destekçileri İran ve Hizbullah’a yaptığı saldırıların doğrudan bir sonucu olduğunu iddia etti.

Devrilen Esed rejiminin, “İran'ın şer ekseninin merkezi bir halkası” olduğunu öne süren Netanyahu, Esed'in Suriye'den kaçışının yeni fırsatların yanı sıra riskler de getirdiğini savundu.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)