Netanyahu için 'kader' günü: İsrail siyaseti saat 00.00'a kilitlendi

İsrail'de muhalefet lideri Lapid'e hükümet kurması için verilen süre bu gece yarısı doluyor. Lapid'in koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkarsa, Netanyahu 12 yıl sonra başbakanlık koltuğunu kaybedecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail siyaseti, ülkenin en uzun süreli başbakanı Benyamin Netanyahu'nun koltuğundan olmasına yol açacak olası koalisyon anlaşması için nefesini tuttu. 23 Mart seçimlerinin ardından Netanyahu hükümeti kuramayınca bu görevi üstlenen muhalefet lideri Yair Lapid'in süresi bu gece yarısı dolacak. Lapid'in, Batı Şeria'nın ilhak edilmesini savunan aşırı milliyetçi Naftali Bennett'in yanı sıra sol ve merkez sağdan bir dizi partiyi çatısı altında toplayacak bir koalisyon anlaşmasını açıklaması bekleniyor.

Lapid ile Bennett arasında anlaşmaya son şeklinin verilmekte olduğu belirtilirken, bu gece saat 00.00'dan önce bir uzlaşma resmen açıklanırsa, Netanyahu 12 yıl sonra koltuğundan olacak. Lapid'in bu mühlet dolmadan anlaşma sağlayamaması halinde ise İsrail parlamentosunun hükümet kurma yetkisini en geç üç hafta içinde yeni bir isme vermesi, bunun gerçekleşmemesi durumunda da iki yıl içinde beşinci kez genel seçime gidilmesi bekleniyor.

MERETZ, İŞÇİ PARTİSİ VE LIEBERMAN İLE ANLAŞMA TAMAM

Son seçimlerde sandıktan ikinci çıkan Yesh Atid'in lideri Lapid, hükümet kurma yetkisini Netanyahu'nun koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmaması sonrasında almıştı. Merkez sağcı siyasetçinin Arap partilerinin de desteğini aradığı belirtilen koalisyon görüşmelerinde, İsrail siyasetinin çok farklı kesimlerini biraraya getirmeye çalıştığı belirtiliyor.

Lapid'in partisinden yapılan açıklamaya göre, solcu Meretz ve İşçi Partisi'nin yanı sıra eski dışişleri ve savunma bakanı olan, Filistinlilere karşı sertlik yanlısı görüşleriyle tanınan Avigdor Lieberman'ın milliyetçi partisi Yisrael Beitenu ile anlaşamaya varıldı.

GANTZ'IN SAVUNMA BAKANLIĞINDA KALMA ŞARTI KABUL EDİLDİ

Lapid'in son olarak, Savunma Bakanı Benny Gantz'ın lideri olduğu Mavi ve Beyaz partisiyle de 'hükümetin ana hatları ile demokrasi ve İsrail toplumunun güçlendirilmesiyle ilgili temek konularda anlaştığı' açıklandı. İki partiden yapılan orak açıklamada, bu hükümetin kurulması halinde Gantz'ın savunma bakanlığını koruyacağı belirtildi. 

DÜĞÜMÜ AŞIRI MİLLİYETÇİ BENNET ÇÖZECEK

Söz konusu görüşmelerden bir koalisyon çıkması ise seçimleri üçüncü sırada bitiren Naftali Bennett ile yapılacak anlaşmaya bağlı. İsrail basını, Lapid'in Bennett'i hükümete katılmaya ikna etmek için dönüşümlü başbakanlık önerdiğini ve ilk başbakanın da Bennett olabileceğini yazmıştı. İki lider arasındaki görüşmelerin, mühletin dolmasına saatler kala hâlâ devam ettiği belirtiliyor.

ARAP VEKİLLER DE KATILIR MI?

Öte yandan, Birleşik Arap Listesi'nin de koalisyona katılmak için müzakereler yaptığı biliniyor. Bu görüşmelerden olumlu sonuç alınırsa, İsrail tarihinde ilk kez bağımsız bir Arap partisi hükümetin bir üyesi olacak.

'ZORLU KONULARA DOKUNMAYACAKLAR'

Koalisyon görüşmeleri hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak, böylesine farklı görüşleri tek çatı altında toplayacak bir hükümetin, işgal altındaki Batı Şeria'nın yasadışı şekilde ilhak edilmesi gibi tartışmalı konulardan kaçınarak ayakta kalmaya çalışacağını söyledi.

Bu anlaşmanın sağlanması, hem İsrail içinde hem de uluslararası siyasette kutuplaştırıcı bir siyasetçi olan 71 yaşındaki Netanyahu'nun devre dışı kalması açısından büyük bir değişime işaret ediyor. Ancak İsrail'in özellikle dış politikasında önemli değişimler beklenmiyor.

Öte yandan, Lapid ve Bennett'in anlaşma ihtimali ilk duyulduğunda ikiliyi 'İsrail'in güvenliğini tehlikeye atmakla' itham eden Netanyahu, kendisinin hâlâ bir hükümet kurabileceğinde ısrarcı. (DIŞ HABERLER)