Netanyahu Kongre'de alkışlanırken, Gazze'de Filistinliler öldürüldü

ABD Kongresi’ne dördüncü kez hitap eden Netanyahu ayakta alkışlandı. Netanyahu'nun konuşması sırasında, İsrail ordusu Gazze'ye saldırıları sürdürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi liderlerinin daveti üzerine Kongre'deki ortak oturumda yaklaşık 1 saat süren konuşma yaptı. ABD Kongresi’ne dördüncü kez hitap eden Netanyahu, salona girerken ayakta alkışlandı.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu haziran ayında Kongre’ye hitap etmek üzere davet etmiş, davet mektubuna Senato’daki Demokratlar’ın lideri olan Chuck Schumer da imza atmıştı. Ancak bazı Demokrat Partili Kongre üyeleri İsrail’in Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından sonra başlattığı Gazze’deki savaşı yürütme şeklini protesto etti. 50’den fazla Demokrat Kongre üyesi ve Bağımsız Senatör Bernie Sanders oturuma katılmadı.

'BAŞBAKAN İÇİN TEZAHÜRAT YAPMAYACAĞIM'

VOA Türkçe'nin aktardığına göre oturuma katılmayan Demokrat Partililerden Senatör Dick Durbin, yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail’in Gazze’deki savaşı idare biçiminin kabul edilebilir bir meşru müdafaa düzeyinin ötesine geçen zalim bir strateji” olduğunu savundu. Netanyahu’nun hem İsrailliler hem de Filistinliler’e güvenlik garantisi veren herhangi bir barış planını reddettiğini belirten Durbin, “İsrail’in yanında yer alacağım ama şu anki başbakanı için tezahürat yapmayacağım” ifadelerini kullandı.

Senatör Chris Van Hollen da gazetecilere daha önce yaptığı açıklamada, Netanyahu için Kongre hitabının “kendi ülkesinde kendisine yönelik son zamanlarda düşen desteği arttırmak olduğu” görüşünü dile getirdi. Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Thomas Massie de oturuma katılmayacağını açıklamıştı. Massie, sosyal medya mesajında benzer bir görüşü dile getirerek Netanyahu’nun amacının “İsrail’deki siyasi konumunu güçlendirmek ve savaş konusunda uluslararası muhalefeti bastırmak” olduğunu kaydetti.

TLAIB, KEFİYE İLE OTURDU

Filistin kökenli olan ve işgal altındaki Batı Şeria’da bazı aile fertleri yaşayan Demokrat Parti’nin ilerici kanadından Kongre üyesi Rashida Tlaib salonda omzunda kefiye ile oturdu. Tlaib elinde "savaş suçlusu" ve "soykırımdan suçlusu" yazan döviz tuttu. Geçen yıl İsrail’in Gazze’deki savaşını sert şekilde eleştirdiği için Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Kongre tarafından kınanan Rashida Tlaib, Arap Müslüman nüfusun yoğun olduğu Michigan eyaletini temsil ediyor.

ŞEYH RIDVAN MAHALLESİ'NDE 4 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Kongre'de ayakta alkışlanan Netanyahu konuşma yaparken, İsrail ordusu Gazze'ye saldırılarını sürdürdü. İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin kuzeyindeki Şeyh Rıdvan Mahallesi'ne gece düzenlediği saldırıda 4 Filistinli öldü, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki el-Bureyc Mülteci Kampı'na hava saldırısı düzenledi, işgal güçlerince askeri araçlardan otomatik silahlarla Zeytun Mahallesi'nin doğu bölgelerine yoğun ateş açıldı. Han Yunus'un kuzeyindeki El Karara beldesinde, aralarında çocuk ve kadınların da yer aldığı 10 kişinin bulunduğu ev, ordu tarafından abluka altına alındı.

Şeyh Rıdvan Mahallesi'ne düzenlenen hava saldırısında 4 Filistinli öldü, kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi çeşitli şekillerde yaralandı.

FİLİSTİNLİ ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyi ve orta bölgesinde gerçekleştirdiği saldırılarda ise 5 Filistinli hayatını kaybetti. Nasır Hastanesi'nden yapılan yazılı açıklamada İsrail savaş uçaklarının Han Yunus kentinde yaptığı saldırı sonucu yaşamını yitiren 4 Filistinlinin naaşının hastaneye getirildiği aktarıldı.

Görgü tanıkları ise İsrail'in Han Yunus'un doğusundaki çeşitli bölgelere yönelik topçu bombardımanının hala devam ettiğini kaydetti. İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin orta bölgesinde bulunan Nusayrat Mülteci Kampı'nda yaşayan Saydam ailesine ait bir evi bombalaması sonucu da Filistinli bir çocuk öldü.

Hayatını kaybeden Filistinli çocuğun naaşı Aksa Şehitleri Hastanesi'ne götürüldü. Gerçekleştirilen saldırılarda çok sayıda Filistinli de yaralandı.

HAN YUNUS'TA 3 GÜNDE 129 ÖLÜ

Öte yandan Gazze'deki Filistin hükümeti, İsrail'in Han Yunus kentinde "güvenli" olduğunu iddia ettiği bölgeye son 3 günde düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 129'a yükseldiğini duyurdu. Gazze'deki Hükümetin Medya Ofisi'nden konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, İsrail'in Han Yunus kentine son 3 günde düzenlediği saldırılarda 129 kişinin öldüğü, 416 Filistinlinin yaralandığı 44 kişinin de kayıp olduğu bilgisi paylaşıldı.

AA'nın aktardığına göre açıklamada, yaralılardan 100'ünün henüz hastanelere sevk edilmediği kaydedildi. İsrail saldırılarında 237 ev ve bina hasar görürken, 22 ev de sakinleri içerisindeyken bombalandı. İsrail ordusunun, Han Yunus'ta Selahaddin Caddesi üzerinde hareket eden her şeyi hedef aldığına dikkat çekilen açıklamada, yaralılara ve cansız bedenlere ulaşmanın engellendiği belirtildi.

İsrail'in, zorla yerinden etme başta olmak üzere çok sayıda insanlık suçu işlediği, bu durumun yüz binlerce hasta, hamile, çocuk, yaşlı ve özel ihtiyacı olan kişinin hayatını tehdit ettiği ve onları ölümle karşı karşıya bıraktığı vurgulandı. Medya Ofisi, uluslararası topluma ve tüm dünya ülkelerine "bu utancı, suçları, katliamları derhal ve acilen durdurma" çağrısında bulundu. İsrail ordusunun daha önce "güvenli bölge" olduğunu iddia ettiği kentin doğu bölgelerine yoğun saldırıları devam ediyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)