Netanyahu ve Blinken'dan 3 saatlik görüşme, Hamas'tan eleştiri

İsrail Başbakanlık Ofisi, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Başbakan Netanyahu arasındaki görüşmenin 'olumlu' olduğunu ve 'iyi bir atmosferde gerçekleştirildiğini' bildirdi.

Fotoğraf: İsrail Başbakanlık Ofisi X/Twitter hesabı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim'den bu yana Orta Doğu ve İsrail'e yaptığı dokuzuncu ziyaret kapsamında bugün İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un ardından İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile de bir araya geldi. Görüşmenin ardından İsrail Başbakanlık Ofisi'nin sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yazılı bir açıklama yapıldı. Blinken ve Netanyahu'nun fotoğrafıyla birlikte yapılan paylaşımda, ikilinin görüşmesinin yaklaşık 3 saat sürdüğü bilgisi verildi.

Açıklamada şöyle denildi: "Başbakan Benjamin Netanyahu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın görüşmesi sona erdi. Görüşme olumluydu ve iyi bir atmosferde gerçekleştirildi. Görüşme yaklaşık 3 saat sürdü. Başbakan, Amerika'nın, (Netanyahu'nun) güçlü bir şekilde ısrarcı olduğu İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin mevcut teklifine olan bağlılığını yineledi."

'BLINKEN'IN ZİYARETİ FİLİSTİN HALKINA ZARAR VERECEK'

Görüşmeye ilişkin olarak Reuters haber ajansına açıklamada bulunan üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri ise ABD Dışişleri Bakanı'nı eleştirdi. Blinken'ın İsrail Başbakanı Netanyahu'ya anlaşmayı kabul etme yönünde baskı yapma olasılığını değerlendiren Zuhri, "Blinken, Netanyahu hükümetindeki bir bakan gibi davranıyor" diye konuştu.

Rehine takası anlaşmasına varılması için eylemler düzenleyen rehinelerin aileleri de konuya ilişkin konuştu. 20 yaşındaki kızı Naama 7 Ekim'de rehin alınan Ayelet Levy-Shachar, Kan Radyo'ya verdiği demeçte, "Kızımı ve onlarca çaresiz rehineyi feda etmeyin" dedi. 

Öte yandan, Gazze'deki Filistinliler de Bakan Blinken'ın ziyaretinin ateşkesi beraberinde getireceği konusunda iyimser olmadıklarını anlattı. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinden zorla ayrılmak durumunda kalan Hanan Ebu Hamid, "Bizi daha fazla, daha fazla yok etmek için yalan söylüyorlar. Bizi, çocuklarımızı öldürüyor, aç ve evsiz bırakıyorlar. Blinken, işe yaramaz. Ziyareti Filistin halkına zarar verecek" diye konuştu. 

BLINKEN, DOKUZUNCU KEZ İSRAİL'DE

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ederken, İsrail ve Hamas arasında ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için çaba ve müzakereler de sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu kapsamda 7 Ekim 2023'ten bu yana dokuzuncu kez Orta Doğu turuna çıktı. Pazar günü İsrail'e giden Bakan Blinken, bugün İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmeden önce açıklamalarda bulunmuştu.

Bunun Gazze'de ateşkes müzakereleri için 'karar verici bir an' olduğunu söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Washington yönetiminin İsrail ve Hamas arasında ateşkes ve rehine takası anlaşması için bulunduğu son diplomatik hamlenin aynı zamanda rehinelerin serbest bırakılabilmesi için 'olasılıkla en iyi ve belki de son fırsat' olduğunu belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Herzog ise rehine takası ve ateşkes için yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması nedeniyle Hamas'ı suçlamıştı. İsrail Cumhurbaşkanı, İran ile tansiyonun artmasının ardından 'bölgede güç gösterdiği' için ABD Başkanı Joe Biden'a teşekkür etmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)