Netanyahu'dan 'Biden' açıklaması: Başkan kim olursa olsun İsrail en güçlü müttefik

ABD ziyareti öncesi Biden'ın başkanlık yarışından çekilme kararını değerlendiren İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında verdiği destek iiçin ABD Başkanı'na teşekkür etti.

Fotoğraf: Arşiv/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı ve Demokratların başkan adayı Joe Biden, 21 Temmuz'da sosyal medya hesabından paylaştığı yazılı bir açıklamayla seçim yarışından çekildiğini duyurdu. Yerine yardımcısı Kamala Harris'i aday gösteren Biden'ın kararına ilişkin dünya liderlerinden ve siyasetçilerden açıklamalar geldi. Bu hafta Joe Biden'la başkent Washington'da bir araya gelmesi beklenen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail'in 'başkan kim olursa olsun ABD'nin en güçlü müttefiki olduğunu' söylerken, Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro, ABD Başkanı'nın 'en mantıklı ve doğru kararı verdiğini' söyledi. 

NETANYAHU: BUGÜN, YARIN VE DAİMA BİRLİKTEYİZ

AA'nın aktardığına göre, İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD ziyareti için yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesine ilişkin konuştu. Bu konuda ilk kez değerlendirmede bulunan Netanyahu, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yürüttüğü saldırılarda verdiği destek nedeniyle Biden'dan övgüyle söz etti.

İsrail Başbakanı, ziyaret esnasında Biden'ı görmeyi umduğunu belirterek 'ziyaretinin Biden'a uzun ve seçkin kariyeri boyunca İsrail için yaptığı şeylerden dolayı teşekkür etmek için bir fırsat olacağını' söyledi. Washington ziyaretinde Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği saldırılarından bu yana devam eden gelişmelerin tartışılacağı mesajını veren Netanyahu, Biden ile 'rehinelerin serbest bırakılması, Hamas'ın yenilgiye uğratılması, İran'ın terör ekseniyle yüzleşmeyi ve İsrail vatandaşlarının tamamının kuzey ve güneydeki evlerine güvenli şekilde dönmesinin sağlanmasını' ele alacağını ifade etti.

Başbakan Netanyahu, ABD'li yetkililerle görüşmelerinde ve Kongre'de yapacağı konuşmada, "Amerikan halkı bir sonraki başkan olarak kimi seçerse seçsin, İsrail'in, ABD'nin Orta Doğu'daki vazgeçilmez ve güçlü müttefiki olmaya devam edeceğini söyleyeceğim" ifadelerini kullandı. Netanyahu, iki ülkenin 'birleşik cephe' olmasının önemini de vurgulayarak, ABD ve İsrail'in 'bugün, yarın ve daima birlikte' olduğunu aktardı.

KREMLİN: SABIRLI OLMALI VE DİKKATLİCE İZLEMELİYİZ

Biden'ın kararına ilişkin Rusya'dan da açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Seçimlere hâlâ dört ay var; bu, pek çok şeyin değişebileceği uzun bir süre. Sabırlı olmalı ve ne olduğunu dikkatli bir şekilde izlemeliyiz" dedi. 2 yılı aşkın süredir devam eden Ukrayna savaşına da işaret eden Peskov, "Bizim için öncelik özel askeri operasyon" diye konuştu.

MADURO: MANTIKLI VE DOĞRU KARAR VERDİ

Venezuela Devlet Başkanı Maduro da konuya ilişkin olarak, "Bence (Biden) en mantıklı ve doğru kararı verdi" dedi. Seçim kampanyası etkinliğinde konuşan Maduro, "Ailesine ve sağlığına öncelik verdi. O yaşta ve zayıflamış bir sağlık durumuyla, başkan adaylığı bir yana, ülkesinin dizginlerini elinde tutamayacağını fark etti" ifadelerini kullandı.

ZELENSKİY: HER ZAMAN MÜTEŞEKKİR OLACAĞIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna'ya savaşta verdiği 'yılmaz destek için minnettar olduğunu' yazdı. İki partiden de gelen desteğin Ukrayna için kritik olduğunu ve öyle olmayı sürdürdüğünü kaydeden Zelenskiy, açıklamasında, "Son yıllarda pek çok güçlü karar alındı; bunlar Başkan Biden'ın zorlayıcı zamanlara yanıt olarak aldığı cesur adımlar olarak hatırlanacak. Ve bizler bugünkü zor ama güçlü karara da saygı duyuyoruz. Başkan Biden'a liderliği için her zaman müteşekkir olacağız" ifadelerine yer verdi.

SCHOLZ: KARARI TAKDİRİ HAK EDİYOR

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da ABD Başkanı Joe Biden'ın 5 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekilme kararının takdiri hak ettiğini söyledi.

Scholz, X hesabından yaptığı açıklamada, "Dostum Joe Biden ülkesi için, Avrupa için, dünya için çok şey başardı. Onun sayesinde transatlantik işbirliği sıkı, NATO güçlü ve ABD bizim için iyi ve güvenilir bir ortak. Tekrar aday olmama kararı takdiri hak ediyor" dedi.

STARMER: KARARINA SAYGI DUYUYORUM

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, konuya ilişkin açıklamasında, "Başkan Biden'ın kararına saygı duyuyorum ve başkanlığının geri kalanında birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum. Başkan Biden'ın, fevkalade kariyeri boyunca yaptığı gibi, Amerikan halkının üstün yararına olduğunu inandığı şeye dayanarak bu kararı aldığını biliyorum" dedi. 

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)