Netanyahu'dan Hizbullah'a gözdağı: 'Lübnan sınırında güçlü bir eyleme hazırız'

Hizbullah ile yaşanan gerilim devam ederken ülkesinin kuzeyde 'güçlü bir eyleme hazır olduğunu' dile getiren Netanyahu, "Öyle ya da böyle kuzeyin güvenliğini sağlayacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor. Hizbullah tarafından atılan roketlerin İsrail'de çıkardığı yangınları söndürme çalışmaları devam ederken konuya ilişkin açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin kuzeyde "son derece güçlü bir eyleme hazır olduğunu" söyledi. Başbakanlık basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Netanyahu, Lübnan sınırında yer alan İsrail'in kuzeyindeki Yukarı Celile'nin Kiryat Shmona bölgesini ziyaret etti.

"Kuzeyde (Lübnan sınırında) son derece güçlü bir eyleme hazırız" diyen Netanyahu, şu ifadeleri kullandı: "Bize zarar verebileceğini ve bunun karşısında elimizin boş duracağını düşünenler büyük bir hata yapıyor. Öyle ya da böyle kuzeyin güvenliğini sağlayacağız."

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de dün ülkenin kuzeyini ziyaret etmiş ve Hizbullah ile yaşanan gerilime dikkati çekerek, "Bir karar verilmesi gereken noktaya yaklaşıyoruz, İsrail ordusu saldırıya geçmeye hazır" demişti.

MİKATİ 'DİPLOMATİK TEMASLAR YÜRÜYÜLÜYOR' DEDİ

Geçtiğimiz saatlerde konuşan geçici Lübnan Başbakanı Necib Mikati ise, İsrail'in ülkesine savaş açacağı yönündeki haberleri yalanladı. Başbakanlık medya ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Mikati'nin İsrail'in Lübnan'a geniş çaplı saldırı başlatacağına yönelik uyarılar aldığına dair haberler ve iddialar bulunduğunu, ancak bunun gerçeği yansıtmadığı, bu haberlerin "Lübnan'a yönelik baskılar kapsamında" yayıldığı kaydedildi. Açıklamada, Mikati'nin Lübnan'ın güneyine yönelik İsrail saldırılarını durdurmak üzere "kapsamlı diplomatik temaslar" yürüttüğü belirtildi.

Lübnan'da Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen el-Ahbar gazetesinin bazı kaynaklara dayandırdığı haberde, başkent Beyrut'a gelen yabancı konukların çoğunun İsrail'den ciddi bir tehdit olacağı yönünde endişelerini vurguladıkları ifade edilmişti. Haberde, İngiltere'nin, haziranın ortasında İsrail'in bir saldırı düzenleyebileceğine dair Lübnan makamlarını uyardığı belirtilmişti.

ABD, İSRAİL'E 'GERİLMİ ARTIRMAMA' ÇAĞRISI YAPTI

Öte yandan ABD'nin İsrail'e, Hamas'la olası bir esir takası anlaşmasını tamamlamadan Lübnan'daki Hizbullah'la gerilimi artırmama çağrısında bulunduğu bildirildi. İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, ABD'nin İsrail'e, Hizbullah'la gerilimi artırmama çağrısında bulunduğu belirtildi. ABD yönetiminin son aylarda Tel Aviv'e bu talebi ilk kez iletmediğine dikkati çekilen haberde, ancak bu kez bu talebin temel bir nedeni olduğu, çünkü birkaç gün içinde esirlerin karşılıklı salıverilmesi konusunda anlaşmaya varılabileceği aktarıldı.

AA'nın aktardığına göre, Gazze'de olası bir ateşkesin kuzeydeki çatışmaları etkileyeceği ve belki orada da ateşkese yol açabileceği yönünde bir varsayım olduğu kaydedilen haberde, "Bu nedenle Amerikalılar İsrail'den, Lübnan'la bir ateşkes anlaşmasına ve belki de siyasi bir anlaşmaya varılması ihtimalini göz önünde bulundurarak kuzey sınırındaki durumu tırmandırmamasını istiyor” ifadesine yer verildi.

Haberde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Hizbullah ile gerilimi tırmandırmaması gerektiği konusunda bilgi verdiği dile getirildi.

İsrail Başbakanlık Ofisinin "X" platformundaki hesabında yayınlanan açıklamada da Başbakan Netanyahu'nun, Cumhurbaşkanı Macron'a esirlerin karşılıklı salıverilmesi planının ayrıntıları hakkında bilgi verdiği belirtildi. Açıklamada, planın İsrail'in 'Hamas hareketini ortadan kaldırmak da dahil olmak üzere belirlediği tüm savaş hedeflerine ulaşmasına olanak sağlayacağı' ifade edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)