Netanyahu'ya 'Hizbullah'a karşılık' yetkisi, Lübnan'dan 'güvence' açıklaması

İsrail güvenlik kabinesi, işgal altındaki Golan'da 12 kişinin öldüğü saldırının ardından, Hizbullah'a verilecek karşılığın zamanı ve şekli konusunda Başbakan ve Savunma Bakanı'nı görevlendirdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve aralarında çocukların da olduğu 12 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan roket saldırısının ardından, saldırıdan Lübnan Hizbullahı'nı sorumlu tutan İsrail'in güvenlik kabinesi, Hizbullah'a verilecek karşılığa ilişkin karar aldı. 27 Temmuz akşamı, nüfusunun çoğunu Dürzilerin oluşturduğu Mecdel Şems beldesinde bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısının ardından, Başbakan Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, kabine tarafından Hizbullah'a verilecek karşılığın ne zaman ve nasıl olacağını belirlemek üzere görevlendirildi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Netanyahu liderliğinde toplanan güvenlik kabinesinin toplantısının ardından Netanyahu'nun ofisinden konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, güvenlik kabinesinin Başbakan ve Savunma Bakanı'na Hizbullah'a karşılık vermeye ilişkin zamanı ve niteliği belirlemeleri görevini verdiği belirtildi.

'DAHA ŞİDDETLİ ASKERİ EYLEM DE SENARYOLAR ARASINDA'

Başbakanlığın açıklamasında daha fazla ayrıntıya yer verilmezken, İsrail ordu radyosunun haberine göre İsrail ordusu, Mecdel Şems saldırısının ardından Lübnan Hizbullahı'na verilecek karşılık için olası senaryoları hükümete sundu. Senaryoların arasında 'Lübnan'a karşı daha şiddetli askeri eyleme geçmenin yer aldığı' bilgisi paylaşıldı. İsminin gizli kalmasını isteyen İsrailli yetkili de 'Hizbullah'a zarar vermek istediklerini ancak bölgesel topyekun savaş başlatmak istemediklerini' belirtti.

LÜBNAN: SALDIRININ SINIRLI OLACAĞI KONUSUNDA GÜVENCE ALDIK

Öte yandan, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, başkent Beyrut merkezli Al-Jadeed Televizyonu'na verdiği demeçte, Golan Tepeleri'ne yönelik saldırının ardında İsrail'le Hizbullah arasında artan gerilime değindi. İsrail'in Lübnan'a yönelik muhtemel saldırısının 'sınırlı' olmasına ilişkin ilgili ülkelerden güvence aldıklarını söyleyen Buhabib, Hizbullah'ın vereceği karşılığın da benzer oranda olacağını belirtti.

BEYRUT HAVALİMANI'NDAKİ UÇUŞLAR ASKIYA ALINDI

İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik olası saldırı tehdidi nedeniyle Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'ndaki gidiş ve geliş uçak seferlerinin de askıya alındığı açıklandı.

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'ndaki gidiş ve geliş uçuş bilgi ekranında 28 Temmuz akşamından başlayıp şu ana kadar devam eden tüm uçuşların askıya alındığı görüldü. Havalimanı internet sitesinden verilen uçuş bilgilerine göre, Beyrut'tan dünyanın çeşitli noktalarına giden ve gelen tüm uçuşlar için 'iptal' ya da 'ertelendi' yazıldı.

Ne olmuştu?

İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesindeki futbol sahasına roket isabet etmesi sonucu aralarında çocukların da yer aldığı 12 kişinin hayatını kaybettiği, 17'si ağır 35 kişinin yaralandığı duyurulmuştu. İsrail ordusu, 'ellerindeki istihbarat ve yaptıkları değerlendirme sonucunda' roketin Lübnan'ın güneyindeki Şeba'nın kuzeyinden ateşlendiğini belirterek, Hizbullah'ın sorumlu olduğunu açıklamıştı.

Hizbullah ise Mecdel Şems'teki saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanlayarak, 'olayla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığını' bildirmişti.

Başbakan Netanyahu da saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek" demişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)