Netflix, Kıbrıs'ı karıştırdı: 'Famagusta' dizisi tartışma yarattı

1974 sonrası Mağusa'da yaşananları konu alan 'Famahusta' dizisi, tartışmaların merkezinde. CTP lideri Erhürman, diziye gelen tep tepkilerin 'abartılı' olduğunu söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Netflix'te yakında yayına girecek olan Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ortak yapımı "Famagusta" dizisi, Kuzey Kıbrıs ile Türkiye'nin tepkisini çekti. Dizi, Türkiye'nin 1974 harekâtı ve sonrasında Mağusa'da yaşananları konu alıyor. Ankara ve Kıbrıs Türk sağı, diziyi "Rum propagandası" ve "tarihi çarpıtma" olarak nitelendirerek tepki gösterirken, Kıbrıs Türk solu ise bu tepkileri "ikiyüzlü" buluyor.

'TEPKİLER ABARTILI'

Kuzey Kıbrıs'ta ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, diziye yönelik tepkilerin 'abartılı' olduğu görüşünde. Erhürman, konu hakkında sosyal medya üzerinden kısa bir açıklamada bulundu. Yeni Düzen gazetesindeki ilgili habere göre Erhürman, Kıbrıslı Türk yönetmen Derviş Zaim'in "Gölgeler ve Suretler" gibi yapımlarına gösterilmeyen tepkinin "Famagusta"ya gösterilmesini eleştirdi. Erhürman, dizinin propaganda olup olmadığı konusunda net bir ifade kullanmaktan kaçınırken, "propagandaya karşı sanatın" önemine vurgu yaptı.

'DİZİNİN REKLAMINI YAPIYORLAR'

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy ise, başta KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere Kıbrıs Türk sağının temsilcilerinin diziye karşı takındıkları tavır ile Famagusta'ya "ücretsiz reklam olanağını sunduklarını" dile getirdi. Akansoy, söz konusu isimlerin "dizisinin tanıtım ajansı" gibi davrandığını belirterek, platformlarda yayınlanan yapımların içeriğinin kontrol edilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

'ACILARIN TEK TARAFLI TARİFİ OLMAZ'

Bağımsızlık Yolu Partisi'nden Münür Rahvancıoğlu ise sosyal medya üzerinden paylaştığı görüşünde, "Kıbrıs'taki her iki toplumun da acılar yaşadığını ve bu acıları tek taraflı bir şekilde ele almanın çözümsüzlüğü körüklediğini" belirtti. Rahvancıoğlu, medyadaki manipülasyon ve tek taraflı anlatıların yeni bir durum olmadığını belirterek, Famagusta'ya gösterilen tepkinin "ikiyüzlü" olduğunu savundu. Kıbrıslı Türk aktivist ve siyasetçi, Netflix'in yeni dizine tepki gösterenlere "Bir coğrafyada silahlar patlamışsa, acıların olmaması mümkün müdür? Siz inkâr ettiniz diye bu acılar yaşanmamış mı sayılacak sanıyorsunuz" sorunu yöneltti.

Ne olmuştu?

Netflix'in "Famagusta" isimli diziyi yayınlama kararı Kuzey Kıbrıs'ta ve Türkiye'de tepkilere neden oldu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dijital bir platformda yayınlanacak olan 'Famagusta' adlı dizi, tarihi gerçekleri çarpıtmak suretiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kara propagandasına hizmet etmektedir" ifadelerine yer verildi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da açıklamasında, şu ifadeleri kullandı: "Enosis hayalleriyle darbeye kalkışan, Kıbrıs Türkü'nü çocuk, yaşlı ayırmadan katleden Rum EOKA mezalimi film değil gerçekti. Barış Harekatı ile başlayan ve yarım asra varan huzur ortamını, sahadaki KKTC devleti gerçekliğini değiştiremezler... Barış Harekatı olmasa, bugün Gazze'de yaşanan katliamların, fırsatını bulduklarında Kıbrıs Türkü'ne de reva görülmeyeceğini kim garanti edebilir."

Benzer şekilde Kuzey Kıbrıs hükümeti de dizinin yayınlanmasına karşı çıktı. Başta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere, adanın kuzeyinde iktidarda bulunan kesimler Famagusta'nın "kara propaganda" niteliğinde olduğunu savunuyor.

KKTC Dışişleri Bakanlığı da konu hakkında yayımladığı yazılı açıklamada, "Kıbrıs Rum tarafının alışılagelmiş propagandası çerçevesinde, Kıbrıs meselesinin 1974 yılında bir 'savaş' ile başladığı iddia edilen görüntülerde, şanlı Türk ordusu sivillerin hayatına kasteden taraf olarak çirkin bir şekilde karalanmaya çalışılmaktadır. Bu dizinin yapımcılarını ve yayınlanacağı dijital platformu şiddetle kınıyor; yalan, yanlış ve yanlı savlara dayanan dizinin yayınlanmaması için çağrı yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Diziye bir tepki de Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis'ten geldi. Dün Limasol'da diziye tepkileri değerlendiren Hristodoulidis, "Diziyi ben de izledim. Hem Kıbrıs sorununun çözümü hem de Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasındaki ilişkiler konusunda çok önemli mesajlar veriyor" şeklinde konuştu.