Nevroz Uysal Aslan hapishanelerdeki gıda zehirlenmelerini bakana sordu

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Diyarbakır Kampüs Hapishanesi ve Marmara Kapalı Hapishanesi'nde görülen gıda zehirlenmesi vakalarını Bakan Yılmaz Tunç'a sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, hapishanelerde son zamanlarda artan gıda zehirlenmesi vakalarını Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a soru önergesi veren Uysal Aslan, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’deki hapishanelerde mahpusların yaşadıkları hak ihlalleri giderek artmaktadır. İnfaz ertelemesi, hasta mahpusların yaşamını yitirmesi gibi uygulamalar devam ederken şimdi de mahpuslar gıda zehirlenmeleri ile karşı karşıyadır. 23 Haziran 2024 tarihinde, Diyarbakır Kampüs Hapishanesi'nde tutulan mahpusların gıda zehirlenmesi yaşadığı bilgisi alınması üzerine; Diyarbakır Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nden oluşan bir heyet, hapishaneye ziyaret gerçekleştirmiştir. Mahpuslarla yapılan görüşmelerde, yemeklerde sorun olduğu, bu süre içerisinde ishal vakalarında artış olduğu; su kesintilerinin sıklıkla olduğu ve suyun geldiği vakitlerde kirli aktığı belirtilmiştir.  

Benzer bir durum geçen günlerde Marmara Kapalı Hapishanesi'nde de görülmüştür. Marmara Kapalı Hapishanesi'nde müvekkilleriyle görüşen Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, mahpuslarla yaptığı görüşmelerde, 28 Haziran’dan itibaren gıda zehirlenmesine bağlı yaklaşık 250 mahpusun, kusma, mide bulantısı ve ishal gibi şikayetlerle gruplar halinde hastaneye götürüldüğü aktarılmıştır. Görüşmede ayrıca; cezaevi ring araçlarının mahpusları 40 kişilik grup halinde hastaneye kaldırıldığı ve gıda zehirlenmesi yaşayan mahpusların mide ağrısı sorunlarının devam ettiği de belirtilmiştir."

DEM Partili Uysal Aslan, Bakan Tunç'a şu soruları yöneltti:

1 - Marmara Kapalı Hapishanesinde mahpusların gıda zehirlenmesi yaşaması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
Gıda zehirlenmesi öncesi mahpuslar için herhangi bir önlem almayan Marmara Kapalı Hapishanesi yönetimi hakkında herhangi bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

2 - Bakanlığınızın, Marmara Kapalı Hapishanesinde yaşanan gıda zehirlenmesi vakası için yerinde gözlem yapmak üzere herhangi bir müfettiş görevlendirmesi olacak mıdır? Olmayacak ise gerekçesi nedir?

3 - Mahpusların son durumu nedir? Kaç mahpus tedavi görmekte, kaçı taburcu edilmiştir? Mahpusların aileleri konu hakkında bilgilendirilmiş midir?

4 - Marmara Kapalı Hapishanesinde son 2 yılda gıda zehirlenmesiyle ilgili kaç şikâyet gelmiştir? Şikayetlere dair sorumlular hakkında bugüne kadar herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

5 - Marmara Kapalı Hapishanesi revirinde sağlık görevlileri bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa, mahpusların rutin sağlık kontrolleri yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa gerekçesi nedir?

6 - Son 3 yılda kadar kaç hapishanede gıda zehirlenmesi vakasına rastlanmıştır?

7 - Hapishaneler de yapılan yemeklerin besin değerleri ve kaliteleri kontrol edilmekte midir? Hapishanelerdeki gıda zehirlenmesine dair önlemler nelerdir?