Newroz tertip komitesi: Amed halkının iradesi kırılmadı

Diyarbakır Newroz Tertip Komitesi, 2022 Newroz kutlamaları ile ilgili açıklama yaptı. Tertip komitesi, engellemelere rağmen kutlamalara 1 milyonu aşkın yurttaşın katıldığını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Newroz Tertip Komitesi üyeleri, 21 Mart'ta kutlanan Newroz’la ilgili açıklama yaptı. HDP milletvekilleri Dersim Dağ ile Remziye Tosun’un da katıldığı toplantıda, kutlamalara 1 milyonu aşkın kilinin katıldığı belirtildi.

 Toplantıda konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Diyarbakır’da tarihi bir görüntünün ortaya çıktığını söyledi. Diyarbakırlılara teşekkür eden Ceylan, “Topluma umut veren bir görüntü ortaya çıkardığı için, olumlu düşünenlerin umudunu yükselttikleri için ve bu Newroz'un zayıf geçeceğini umut edenlerin umutlarını boşa çıkardığı için Amed halkına teşekkür ediyorum. Bu Newroz'un sahibi halkımızdır" ifadesini kullandı.

‘ENGEL OLAMADILAR’

Newroz alanına girişlerin engellendiğine dikkat çeken Ceylan, şunları söyledi: “AKP-MHP iktidarı, 'izin verdik' deyip, sonradan yasaklayarak, 'Bakın kimse HDP'ye sahip çıkmadı' diyecekti. 50-100 bin kişinin katılımını amaçlıyordu. Büyük bir güç Amed'de topladılar. On binlerce polis Amed sokaklarına yerleştirildi. Halk, Newroz alanına girmek için 4-5 kontrol noktasından geçmek zorunda kaldı. Alana girmek isteyenler 4-5 saat bekletildi ve sonra alana girebildi. Israr olduğunu gördüklerinde bazı kapıları tamamen kapattılar ve alana girişi yasakladılar. Halka saldırdılar. Gazla, suyla, copla birçok kişi darp edildi. Yüzlerce kişi gözaltına alındı. Her şeye rağmen milyonların alana girmesini engel olamadılar.”

Sahne etrafında yaşananlara da değinen Ceylan, “Yüzlerce polis işimizi yapmamamız için sahne etrafına yerleştirildi. Bu görüntü çok provokatif bir görüntüydü” dedi.

Sabır ve metanet olmasaydı büyük bir tehlikenin meydana gelebileceğini belirten Ceylan, “Onlar da altından kalkamazdılar. Amed halkına minnetimizi dile getiriyoruz. Engel, baskı, gözaltı, tutuklamaları hem reddettiler hem de provokotif zemini boşa çıkardılar. Amed halkı, 'Amed halkının iradesini kıracağız' diyenlere 'Hiç kimse Amedlilerin iradesini kıramayacak' mesajı verdi. Bu görüntü sıradan bir görüntü değil. Bu görüntü milyonlarca Amedlinin baş eğmeyen ruhuyla ortaya çıkan bir görüntü" şeklinde konuştu.
 

'DEKLARASYON SAHİPLENİLDİ'
 

6-7 yıldır demokratik siyaset yürütenler üzerinde baskının olduğunu söyleyen Ceylan, "Dilimize, kültürümüze varlığımıza saldırdılar. Ancak sonuç olarak Newroz'da bu saldırılar boşa çıktı. Kürtler ve dostları, bu Newroz'da büyük bir iradeyle barış umudunu ve demokratik siyasete sahip çıktılar" dedi.

Ceylan, 10 Mart'ta Kürdistanî İttifak Çalışması'nda yer alan partilerin 10 Mart'ta açıkladığı Newroz deklarasyonunda yer alan PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması, Kürtlerin özgürlüğü için ulusal birliğinin sağlanması, Kürtçenin eğitim dili olması, hasta tutsakların serbest bırakılması ve demokratik siyasetin geliştirilmesi taleplerinin de Newroz'da sahiplenildiğini belirtti. Ceylan, "Bu talepler Newroz'un şiarlarıydı. Newroz onurlu bir barışın sesi oldu" diye konuştu.
 

‘TALEPLER ALANDA DİLE GETİRİLDİ’
 

HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy da taleplerin Newroz alanında sahiplenildiğini belirten bir konuşma yaptı. Atasoy, “Halkımız her yerde kutlamalara katılarak deklarasyonu sahiplenmiş oldu. Savaşa karşı barış iradesinin ne kadar güçlü olduğunu göstermiştir. Tecrit ve cezaevlerine yayılan politikaların boşa çıkarıldığı bir Newroz olmuştur. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılarak, tüm siyasi tutsakların serbest bırakılarak, Kürt sorununda savaşın değil barışın ve müzakare yolunu açılması gerektiğini savunan bir irade ortaya koymuştur Amed Newroz alanı. Kürt halkının kültürel kimliği üzerindeki asimilasyonun son bulması çağrısı yenilenmiştir. Kürtçe üzerindeki yasaklamaların kaldırılması ve Kürtçenin eğitim dili olarak kabul edilmesi iradesinin ne kadar sahiplenildiğini gösteren bir sonuç ortaya koymuştur Amed halkı.”

Newroz kutlamalarının engellemelere rağmen güçlü geçtiğine değinen Atasoy, “Amed halkı barikatları yıkarak, saatlerce mücadele ederek her alanı Newroz meydanına dönüştürmeyi başarmıştır" ifadesini kullandı.

 HDP PM üyesi avukat Serhat Eren ise, engellerin Newroz öncesi başladığını belirterek, Ergani'deki kutlamalar sırasında çok sayıda kişinin gözaltına alındığını söyledi. Newroz öncesi 24 kadının Diyarbakır’da gözaltına alındığını ve bunlardan 11'nin tutuklandığını hatırlatan Eren, siyasetçiler ve kadın çalışmalarında yer alan 36 kişi hakkında arama kararı çıkarıldığını, bunlardan 17'sinin gözaltına alındığını aktardı.
Eren, "Newroz'dan bir gün sonra adliyeye dahi çıkarılmadan, savcılıkça ifadelerinin alınmasını gerektirmeyecek önemsiz bir mesele üzerinden gözaltına alınıp, serbest bırakıldılar. Arkadaşlarımızın Newroz'a katılımının engellendiğini ifade etmek isterim" dedi.

Newroz günü girişlerde kurulan kontrol noktalarında yaşanan engellemelere değinen Eren, yöresel kıyafetler ve bandajlar gerekçe gösterilerek birçok insanın içeriye alınmadığını ifade etti. Eren, aynı gerekçelerle gözaltıların da yaşandığını aktardı. Federe Kürdistan Bölgesi'nden gelen milletvekilleri dahi günlük giydikleri elbiselerden kaynaklı uzun bir süre engellendiğini söyledi.

Eren, Newroz öncesi Emniyetle yaptıkları görüşme hakkında da bilgi verdi.

Toplantılarda kendilerine girişlerin rahat olması için kontrol noktalarının arttırılacağının ifade edildiğini paylaşan Eren, ancak aksi bir tabloyla karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. İnsanların noktalarda biriktiğini, gaz ve copla insanlara müdahale edildiğini belirten Eren, buna rağmen insanların alana girmekten vazgeçmediğini kaydetti.

80’i ÇOCUK 500 GÖZALTI
 

Fiili bir Newroz yasağı olduğunu dile getiren Eren, Newroz gününde 500'e yakın insanın gözaltına alındığını ve bunlardan 80'inin çocuk olduğunu kaydetti.

Gözaltına alınan kişilerinin farklı karakollara götürüldüğünü ve saatlerce soğuk havada dışarıda bekletildiğini ifade eden Eren, önümüzdeki günlerde ayrıntılı rapor hazırlayacaklarını aktardı.

Eren, çocuklardan bazılarını akşam, bazılarının gece, bazılarının ise kan örnekleri alındıktan sonra savcılıkça serbest bırakıldığını paylaştı. (DUVAR)

Etiketler Newroz Diyarbakır