Nice Kadın Kooperatifi kuruldu: Kapımız herkese açık
Dezavantajlı kadın gruplarına destek olmayı ve üretimde aktif rol almalarını sağlamak amacıyla bir araya gelen yedi kadın Nice Kadın Kooperatifi’ni kurdu: Kapımız herkese açık.
Ogün Akkaya
ANKARA -Ankara’da bir araya gelen yedi kadın, dezavantajlı gruplara destek vermek ve üretimde aktif rol almalarını sağlamak amacıyla Nice Kadın Kooperatifi’ni kurdu. Ankara Kalesi’nin içerisinde iki odalı bir atölyede bir araya gelen kooperatif üyeleri, dezavantajlı kadınların üretimin her basamağında etkin olmasını sağlayarak, sanat ve kültürün gelişimine katkıda bulunan ürünler tasarlamayı amaçlıyor.
Nice Kadın Kooperatifi’nin kurucu ortaklarından el sanatları ve tasarım uzmanı Banu Pehlivan, Nice’nin kuruluş hikayesini, amaçlarını, çalışmalarını ve kooperatif bünyesinde verdikleri eğitimleri anlattı.
‘AMACIMIZ YENİLİKÇİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAK’
Nice Kadın Kooperatifi’nin kurulma fikri nasıl ortaya çıktı? Kooperatif kimlerden oluşuyor?
Yaklaşık 30 yıldır sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak çalıştım. Son 5 yıldır da yine gönüllü hoca olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi Kadın Sığınma Evi'nde geleneksel ıslak keçe başta olmak üzere çeşitli el sanatı dallarında eğitmenlik yapıyorum. Gönüllü olarak çalıştığım projelerde zamanla güven üzerine inşa edilen kişisel portföyüm oluştu. Hayat misyonumun doğuş amacımın dezavantajlı gruplara destek vermek, üretimde aktif rol almasını sağlamak ve entegre etmek olduğuna inandım. Benim bu düşüncelerimi paylaşan kadın arkadaşlarımla yola çıktık. Amacımız sosyal sorumluluk projelerinde eksikliklerin çıkmadığı, farklı, yenilikçi ve sürdürülebilir olmak. Nice Kadın Kooperatifi’nde sosyal medya, hibe projeleri oluşturma, pazar yeri araştırma ve işler hale getirme, tasarım ve üretim dallarında görev dağılımı yaptık.
‘SAĞLIK, HUKUK VE SOSYAL KONULARDA DA EĞİTİMLER VERİYORUZ’
Nice Kadın Kooperatifi içinde kadınlara ne gibi destekler sağlanıyor? Üretim ve satışın yanı sıra yolu kooperatifinizden geçen kadınlara eğitimler ve seminerler veriyorsunuz. Kadınlar hangi konularda destekleniyor?
Kooperatif olarak kadınlarımıza verdiğimiz destekleri sağlık, hukuk, sosyal konularda mesleki eğitim ve seminerler ile el sanatlarında tasarım ve üretim eğitimleri olmak üzere ikiye ayırmak mümkün. Bu eğitimlerin hepsi konusunda uzman gönüllü hocalar tarafından verilmektedir. Ayrıca el sanatları ile ilgili çalışmalarda gerekli tüm malzeme ve materyaller tarafımızdan temin ediliyor. Nice Kadın Kooperatifi bünyesinde dezavantajlı grup için saha ekibi barındırıyor. Gönüllü dostlarımız tarafından yapılan maddi ve ayni bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için saha ekibimizle köprü oluyoruz. İşte tam da burada dezavantajlı listelerimizi temin ettiğimiz belediyeler ve sayısı elliyi bulan muhtarlarımız devreye giriyor. Ayrıca kooperatifimizde düzenlediğimiz seminerlerin aynısını bazı muhtarlıklarda da gerçekleştiriyoruz.
‘KAPIMIZ HERKESE HER ZAMAN AÇIK’
Nice Kadın Kooperatifi, Ankara Kalesi’nin içinde yer alan bir alanda faaliyet gösteriyor? Mekân seçimi nasıl gerçekleşti?
Ankara Kalesi’nde atölye seçimi aslında çok tesadüf oldu. Ortaklarımızdan birinin daha önceden atölye açmak için kiraladığı ve benimde ıslak keçe kursu vermeyi düşündüğüm bir yerdi. Kooperatif kurmaya karar verince, merkezimiz oldu.
Kooperatif olarak çalışma yürütmenin zorlukları neler? Kadınların ürettiği ürünlere ilgi nasıl?
Kooperatif kurmak ve yürütmek zor bir iş aslında. Ama amacınızı ve hedefinizi belirlerken ortaklarınızı ihtiyaca göre seçerseniz kolay oluyor. Kadınlarımızın üretimlerine ilgi var. Biz toplum olarak vicdanlı ve duyarlıyız. Kendimizi, yaptığımız işi iyi ifade edebilmemiz de avantajımız. Kapımız herkese her zaman açık.
‘KURULMA AMACIMIZ VE ÖNCELİĞİMİZ DEZAVANTAJLI GRUPLAR’
Kooperatif içerisinde dezavantajlı kadınların çeşitli eğitimlerden yararlandığını belirttiniz? Bu çalışmalar neler?
Kooperatif olarak gerçekleştirdiğimiz tüm programlar dezavantajlı gruplarla paralel yürütülüyor. Aslında kurulma amacımız ve önceliğimizde bu gruplar. Şiddet mağduru kadınlarımız için psikolojik ve hukuki destek şart. Onlara güven duydukları bir çalışma ortamı hazırlamak bizim görevimiz. Bu gruplarla çalışmalarımızı dışarıya kapalı olarak yapıyoruz. Şu anda yolumuzun kesiştiği 3 çocuklu, çalışkan, yaşam mücadelesi vermiş genç bir anne yarı zamanlı kooperatifimizde çalışıyor ve aynı zamanda üretiyor. Ürünleri şu anda çevrimiçi satış yapan bir internet sitesinin Nice Kadın Kooperatifi sayfasında satışa sunuldu. Kadınlarımızı elimizden geldiğince kooperatifimizde istihdam etmek en büyük hedefimiz.
‘BÖLÜŞTÜKÇE ÇOĞALIR’ DÜSTURUNU İLKE EDİNDİK’
Ekonomik kriz kooperatif bünyesindeki kadınların ürettikleri ürünlerin malzemelerini almada olumsuzluk yaratıyor mu? Öyleyse nasıl üstesinden geliyorsunuz?
Ekonomik krizin etkilemediği alan yok. Maddi ve ayni bağışlarla, ortaklar olarak bizlerin katkıları ile yol alıyoruz. Hibe projelerini takipteyiz ve başvurularımız da oldu. ‘Bölüştükçe çoğalır’ düsturunu ilke edindik. Amacımızı unutmadığımız için, umudumuzu hiç kaybetmiyoruz. Her ay yaptığımız ürünlerin ana başlık altında satışı ve bireysel üreten zanaatkar kadınların satış günleri olması da kooperatif gelirini oluşturuyor.