Nijerya'da polis şiddeti karşıtı protestolar: Göstericilere ateş açıldı

Nijerya'da hak ihlalleriyle suçlanan Özel Hırsızlıkla Mücadele birimine (SARS) karşı düzenlenen protestolarda, askerlerin göstericilere ateş açtığı kaydedildi. Görgü tanıkları protestocuların vurulduğunu söylerken, Uluslararası Af Örgütü en az 15 kişinin öldürüldüğünü aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nijerya'da polis bünyesinde kurulan Özel Hırsızlıkla Mücadele birimine (SARS) karşı yaklaşık iki hafta önce başlayan protestolarda göstericilere ateş açıldığı belirtildi. Reuters haber ajansına konuşan görgü tanıkları, Nijerya'nın en büyük şehri olan Lagos'ta askerlerin protestoculara ateş açtığını aktardı. Uluslararası Af Örgütü'nün açıklamasında da, protestoların başlangıcından bu yana en az 15 göstericin öldürüldüğü kaydedildi. 

SORUŞTURMA BAŞLATILACAK

Reuters ajansının görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde, Lagos'un Lekki bölgesinde, insan hakları örgütlerinin gasp, taciz ve işkenceyle suçladığı SARS'a karşı düzenlenen protestolarda göstericilerin vurulduğu ifade edildi. Lagos Eyalet Valisi Babajide Sanwo-Olu, 25 kişinin hafif ve orta dereceli yaralanmalar nedeniyle tedavi edildiğini, ikisinin yoğun bakımda olduğunu ve üçünün taburcu edildiğini söyledi. Olayla ilgili soruşturma başlatılacağı belirtildi. 

Reuters'a konuşan 26 yaşındaki fotoğrafçı İnyene Akpan, 20'den fazla askerin ateş açtığını ve iki kişinin vurulduğunu gördüğünü ifade etti. Akinbosola Ogunsanya isimli görgü tanığı ise, en az 10 kişinin vurulduğunu ve askerlerin cesetleri taşıdığını dile getirdi. 

DEVLET BAŞKANINDAN 'SÜKUNET' ÇAĞRISI

Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, 'sükunet çağrısında' bulundu. Konuşmasında, silahlı saldırılara ve polis şiddetine değinmeyen Buhari, polis reformları sürdürülürken Nijeryalıların 'sabırlı olması gerektiğini' söyledi.

Nijerya'da protestolar, polis bünyesinde kurulan Özel Hırsızlıkla Mücadele biriminin (Sars) insan hakları ihlalleri yaptığı gerekçesiyle, 7 Ekim'de başlamıştı. Birim daha sonra feshedildi ancak polis şiddetine yönelik protestolar dinmedi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Nijerya SARS protesto