Nijerya'da saldırı: 10 kişi öldü, 160 kişi kaçırıldı

Uluslararası Af Örgütü, Nijerya'daki silahlı baskınla ilgili olarak, "Bu sık sık yaşanan toplu kaçırma ve cinayet vakaları, yetkililerin halkı korumakta başarısız olduğunun açık bir kanıtı" dedi.

Fotoğraf: Arşiv/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nijerya'da Boko Haram'a mensup olduğundan şüphelenilen silahlı bir grup, ülkenin Nijer eyaletindeki Kuchi köyüne saldırı düzenledi. 10 kişinin hayatını kaybettiği olayda en az 160 köylünün de kaçırıldığı açıklandı. BBC Dünya Servisi'ne konuşan yerel yetkili Aminu Abdulhamid Najume, silahlı grubun cuma gecesi köye baskın düzenlediğini anlattı. Najume'nin verdiği bilgilere göre, kaçırılanların çoğu kadın ve çocuktu. Öldürülenlerin arasında ise bölge güvenliğini sağlayan yerel avcıların da olduğu belirtildi.

Basına yansıyan haberlere göre, köye baskın düzenleyen silahlı erkekler, motosikletlerle Kuchi'ye geldi, burada yemek pişirip çay demleyen saldırganlar, 2 saati aşkın süre sonra evleri de yağmalayarak köyden ayrıldı. Munya Yerel Yönetim Bölgesi Konseyi Başkanı Munya, Kurchi halkının yaşanan saldırı karşısında travmatize olduğunu ve kaçırılanlarla ilgili bilgi almak istediğini anlattı. Uluslararası Af Örgütü de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, toplu kaçırma olayı karşısında 'derin endişe' duyduğunu ifade etti. 

'BU OLAYLAR YETKİLİLERİN HALKI KORUYAMADIĞININ KANITI'

"Silahlı kişilerin köyü işgal etmesi, Nijeryalı yetkililerin insanların hayatlarını koruma konusunda tamamen başarısız olduğunun bir göstergesini daha teşkil ediyor" denilen Uluslararası Af Örgütü açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

"Silahlı kişiler, 2021 yılından bu yana sürekli Kuchi köyüne saldırıyor, kadınlara ve kız çocuklara evlerinde cinsel saldırıda bulunuyor. Saldırganlar, zaman zaman kaçırılmama karşılığında insanlardan milyonlarca Naira fidye talep ediyor. Uluslararası Af Örgütü, Nijeryalı yetkililere bu kaçırma furyasına son verme ve şüpheli failleri yargı önüne çıkarma çağrısında bulunuyor. Bu sık sık yaşanan toplu kaçırma ve cinayet vakaları, yetkililerin insanları koruma konusunda başarısız olduğunun açık bir kanıtı."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)