Nilüfer Müzik Festivali yasaklara tepkiyle başladı: 'İnsanların mutlu olmasını istemiyorlar'

Nilüfer Müzik Festivali yasakların gölgesinde başladı. Festivale katılan sanatçılar sahnede yasaklara tepki gösterdi. Festivale katılan gençler ise yasaklara alışmak istemediklerini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - Bursa'da bu yıl 6. kez düzenlenen Nilüfer Müzik Festivali, dün yasakların gölgesinde başladı. Festivalin ilk gününde sahne alan sanatçılar, yasaklara sahneden tepki gösterdi. Festivale katılan gençler ise özgürlüklerin kısıtlanmasından rahatsız olduklarını ifade etti. Nilüfer Müzik Festivali 4 Eylül Pazar gününe kadar Atatürk Balat Ormanı’nda devam edecek.

KAYMAKAMLIK ALKOL SATIŞINI YASAKLADI

Nilüfer Kaymakamlığının 31 Ağustos tarihli kararında Nilüfer Müzik Festivali’nde konaklama ve alkol satışına müsaade edilmeyeceğini duyurdu.

Kaymakamlık kararının ardından Nilüfer Belediyesi ve CHP’li milletvekillerinin girişimi sonrasında konaklama yasağından geri adım atıldı. Festival alkol yasağının gölgesinde saat 17.30’da başladı.

'MUTLU OLABİLECEĞİMİZ ALANLAR DARALIYOR'

Festivalin ilk gününde en son sahne alacak VEYasin ile görüştük. Festivallere getirilen yasakları doğru bulmadığını dile getiren şarkıcı, festivallerin toplumun bağlarını güçlendirdiğini söyledi.

VEYasin, “Eğitimden sorumlu biri olsaydım, üniversiteye giden herkese yurt dışında bir festivale yollardım” diyerek buna gerekçenin ise duygu birliği olmasını gösterdi.

Şarkıcı, insanların mutluluğuna engel olunduğunu düşündüğünü ifade ederek şöyle devam etti:

“İnsanların mutlu olması, şen olması istenmiyor gibi bir durum var. Ben böyle hissediyorum, böyle hissettiriliyor. Mutlu olabileceğimiz alanlar, daralıyor. Eğitimi de bir bütün olarak düşünüyorum. Bu yasakları koyan insanların kız çocuklarını okula göndermeyen babadan hiçbir farkı yok bence. Festivallerin haykırış alanları olduğunu düşünüyorum.”

Son dönemdeki festival ve konser yasaklarının bir kesimin mutluluğuna hizmet ettiğini söyleyen Vural, gençlere güvenilmediğini belirtti.

Vural, politika kuranların aslında strateji oluşturduğunu bununda yanlış olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Türkiye’nin kültürel tanıtımı açısından da yasakların tanıtım bağlamında da blokaj oluşturduğunu ekleyen VEYasin, “İnsanlar içki satılan yerde başından aşağı alıp dökmüyor, burada kermeslerde yapılıyor. Uygulama aslında tek taraflı. Bizi dizginlenmeye çalıştıklarını, koruyup kolladıklarını düşünüyor olabilirler ama kimsenin burada buna ihtiyacı yok” diye konuştu.

‘GÖKYÜZÜNÜN MAVİ OLMASINA ÇOK AZ KALDI’

Telefonla görüşlerini aldığımız Onur Dursun (Ozbi) ise yasaklara sahnede cevap vereceğini belirtti.

Festival alanında sırasıyla sahne alan The Away Days grubu "Gökyüzünün mavi olmasına çok az kaldı tüm yasaklara rağmen eğlenmeye devam edeceğiz" diyerek sahneye çıktı. Ardından sahne alan Yedinci Ev ise “Yasaklara rağmen buradayız” dedi.

Gecenin ilerleyen saatlerinde Bedük ise bu gece “Bursa’yı sarhoş etmeye geldiklerini jandarma gelene kadar burada olduklarını” söyledi. Adamlar grubu ise “Sevgiden daha büyük bir şey yok gerisi çamur. Anladınız değil mi? Herkes kendi gemisini kurtaracak öyle yüzecek!” diyerek yasaklara tepkisini gösterdi.

‘FESTİVALLERİ YASAKLAYARAK KENDİNDEN OLMAYANI DIŞLIYORLAR’

Festivale katılan gençlerden olan Ali Aktaş, yasakları “komik” diye değerlendirdi. Aktaş, özgürlüklerinin yasaklanıp biraz esnek hale getirilmesine sevinir duruma geldiklerini belirterek şunları söyledi:

“Ben festivale bir ay önce katılmaya karar verdim. Haberi gece gördüm. İlk gördüğümde festivalin yasaklandığını düşündüm. Festivallerin yasaklanmasını kendinden olmayanı dışlamak olarak görüyorum. 26 yaşındayım gençliğimi daha özgür yaşamak istiyorum. Aslında buna festival iptali yasağı demek istemiyorum. Burada bence Türkiye'de toplumun muhafazakarlaştırılmak istendiğini düşünüyorum. Yasakçı zihniyeti kabul etmiyorum.”

Festivale katılan başka bir genç Gökay Küpeli ise yasağı görünce üzüldüğünü dile getirdi.

Festivali uzun süredir beklediğini ifade eden Küpeli, festivalin sayfasında ve belediyenin sayfasında açıklama görmediğini ancak çıkan haberlerin de asılsız olduğuna inanmakta zorluk yaşadığını vurguladı.

Küpeli bunun nedenini ise şöyle açıkladı: “Çünkü son dönemde konser yasaklarını sıkça görüyorum. Bir genç olarak, kısıtlamaların artmasını hoş karşılamıyorum. Gençler bence sandıkta bunun cevabını verecek. Alışmak istemiyoruz...”