Nişantaşı Üniversitesi'nde 40 akademisyen 'güvenlik eşliğinde' işten çıkarıldı

Nişantaşı Üniversitesi'nde, “eşit işe eşit ücret” talep ettikleri için Rektör Yardımcısı'nın üzerlerine yürüdüğü akademisyenler, "güvenlik eşliğinde" odaları toplatılarak işten çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Daha önce idare personelini ücretsiz izne çıkaran, Rektör Yardımcısı Mehmet Ünal'ın asistanların üzerine yürüdüğü Nişantaşı Üniversitesi'nde “eşit işe eşit ücret” talep eden ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen ve onlara destek veren 40 akademisyen "performans düşüklüğü" gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı.

Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi'nin paylaşımına göre, işten atılan akademisyenlerin mail adresleri kilitlendi, bilgisayarları söküldü, masalarını toplarken dahi başlarına özel güvenlik görevlileri dikildi. 

Akademisyenler, işlerine 'Kod-22' ile tazminatsız olarak son verilmesinin ardından Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi (VÜDAM) ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), üniversite önünde eylem yaptı. 

İşten çıkarılan akademisyenlerin mail adresleri kilitlendi, bilgisayarları söküldü, masalarını toplarken dahi başlarına özel güvenlik görevlileri dikildi.

İşten çıkarılan akademisyenlerden Ekinsu Devrim Danış, yaşananları Twitter hesabından şöyle anlattı: 

"Dün itibariyle yaklaşık 40 akademisyen eşyalarımızı güvenlik görevlilerinin gözetimi eşliğinde toplayarak neredeyse yaka paça @NisantasiEdu tarafından işten çıkarıldık. 4 yıldır çalıştığım üniversite, akademisyene reva gördüğü çalışma koşulları/ağır mobbingle daha önce gündemdeydi.

Yazın tercih döneminde arş görleri pc lablarına indirerek aday öğrencilere ücret bilgilendirmesi yaptıran, öğrenci ile telefonda nasıl konuşmamız gerektiğini "satış nedir?" eğitimiyle bize dikte eden bu üni, bilgi üretim süreçlerinin metalaşmış halinin son noktasıdır.

Tuvalete dahi nöbetleşe gidin diyen dekanlar, öğrencinin müşteri akademisyenlerin ise okula "katma değer" katması gereken işçiler olduğunu söylemekten imtina dahi etmemektedir. Neredeyse başımızda kronometre ile bekleyen idari amirler, şirket yönetir gibi üniversite yönetmektedir.

Akademisyenlerin işsizlik kaygısını sömüren bu patronlar her fırsatta kapıyı göstererek çalışanlar üzerinde despotik bir denetim inşa ettiler. Bu koşullarda ne bilimsel bir eğitim ne de özgür bir üniversiteden söz edilebilir diyerek mobbing ve baskıya karşı çıktık.

Eşit işe eşit ücret diyerek YÖK kanununun uygulanarak ücretlerimizin devlet emsali ile eşitlenmesini istedik. Karşılığında keyfi bir şekilde işten çıkarıldık. "Eğitim bu mudur hocam?" diye sorduğumuz bir Prof. "kabul edeceksiniz eğitim budur" diyerek üstümüze yürüdü. 

Bugün Nişantaşında olanlar Boğaziçi'ndeki, İstanbul Üni'deki ya da diğer Ünilerdeki süreçlerden bağımsız değildir. Üniversitenin çalışanları olarak karar alma mekanizmalarının demokratik bir şekilde yürütülmesinde ısrar eden akademisyenler olarak başka bir üniversiteyi savunuyoruz.

Vakıf üniversitelerinin bu çürümüş düzenine karşı öğrencilerin nitelikli eğitim hakkını, akademisyenlerin özgür ve demokratik bir ortamda bilgi/bilim üretme koşullarını er ya da geç inşa edicez.Geri döndüğümüzde ise "eğitim budur, kabulleneceksiniz" diyen patronlar orada olmayacak."

(HABER MERKEZİ)