VİDEO

Nisanur Erbil: Türkiye'nin ilk kadın olimpik kılıççısı

21 yaşındaki Nisanur Erbil, Paris 2024 Olimpiyatları'na davet edildi. Erbil, kadınlar eskrimin kılıç kategorisinde Türkiye adına olimpiyatlara katılan ilk kadın sporcu olacak.

DUVAR - Bu yaz düzenlenecek Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’nda Türkiye adına bir ilk gerçekleşecek. Olimpiyatların en köklü sporlarından eskrimin kılıç kategorisinde ilk kez bir Türk kadın sporcu yer alacak: Nisanur Erbil.

22 Nisan 2003’te Samsun’da dünyaya gelen Erbil, spora küçük yaşlarda voleybol ve yüzme ile başladı. İki sporu da kulüp düzeyinde yapan Erbil eskrimle tanıştıktan kısa bir süre sonra, kendini tamamen bu spora verdi.

2013-2014 yıllarında yetenek taramasıyla potansiyeli fark edilen Erbil, 14 yaşında Ankara'ya gitti. Kariyerinin başlarında genç yaşına rağmen, 2018’de Soçi’deki Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonasında millî takımda yer aldı ve bronz madalya kazandı.

Nisanur 2019’da İtalya'nın Foggia kentinde düzenlenen Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası’nda, Yıldız Kadınlar Kılıç kategorisinde altın madalya kazandı. 2021 yılında Dünya Gençler'de finale yükselen fakat şampiyonluğu Koreli rakibine kaybeden Nisanur, ertesi yıl Avrupa Gençler Şampiyonası’nı gümüş madalyayla tamamladı.

Nisanur Erbil, ocak ayındaki Tunus Kılıç Grand Prix'sinde 2'nci olarak Türkiye'ye eskrimde ilk grand prix madalyasını kazandırdı.

Erbil haziran ayında Antalya’da düzenlenen 23 Yaş Altı Eskrim Avrupa Şampiyonası'nda mücadele eden Kadın Kılıç Milli Takımı’nda da yer aldı. Milli takım finalde Bulgaristan'a yenilerek organizasyonu ikinci tamamladı.

21 yaşındaki Nisanur’a güzel haber ise Mayıs ayının sonunda geldi. Uluslararası Eskrim Federasyonu Nisanur Erbil’i Avrupa kıta kotasını kullanarak kadınlar kılıç disiplininde Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na davet etti. Bu alanda Türkiye’yi temsil edecek ilk sporcu olan Erbil, haberi aldığı anda yaşadıklarını şöyle anlattı:

 

“Kota'yı alma haberim, ben birazcık üzgün ve mutsuzken gerçekleşti. Dışarıda gerçekten mod olarak düşük ve üzgündüm, bir şeyleri sorguluyordum özel hayatımla ilgili. Bir anda çantamdayken telefon, bir mesaj gelmiş Sayın Murat Kocakaya'dan.

‘Hayırlı olsun kızım’ diye. Sonra aramış ben duymamışım ve sonrasında telefon elimdeyken olimpik koordinatörümüz bu haberi verdi ve ben hıçkıra hıçkıra ağladım. Çünkü bu süreç beni gerçekten çok yıprattı. Geçtiğimiz sene ben iki kategoride yarışıyordum ve bu benim için çok yoğundu. Bu sene artık büyükler olarak sadece olimpiyat ve büyük kategorisindeki maçlara odaklandım. Ve sezonun içerisinde bir Grand Prix turnuvasında yine bir ilki yaşatarak ikinci oldum. Gümüş madalya aldım. Bu da beni çok daha motive etti. Olimpiyat hayaline daha yaklaştığımın mesajlarını verdi.

Sonrasında kalifikasyon maçında finalde kıl payı Kota'yı kaçırdım. Orası zaten benim için çok büyük bir yıkımdı. Bütün sene uğraştığım, emek döktüğüm, uğruna savaştığım şey ellerimden kıl payı kaçtı. Tabii ki Avrupa'dan Kota'yı almak diğer Kota'lara göre çok daha zor. Ve kendim gerçekten hak ettiğimi düşündüğüm, diğer kıtalardan Kota alan sporculardan iyi olduğumu düşünüyordum.

Ama hak ettiğimi düşündüğüm şey bana sonrasında geldi ve bu inanılmaz bir duygu benim için. Çok mutluyum tabii ki. Ve bunu genç bir yaşta başardığım için de mutluyum. Paris Olimpiyatları benim için çok çok güzel bir tecrübe olacak her şeyden öte. Tabii ki hedeflerim Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek ama ben en az üç olimpiyat hedefliyorum.

İnşallah eğer bir sıkıntı sakatlık başıma gelmezse. Ve bunun için ön prova olacak. Benim için çok güzel bir tecrübe olacak. En iyi şekilde temsil etmeye çalışacağım ülkemi.”

(SPOR SERVİSİ)