Nobel ödüllü Malala Yusufzay'dan Afganistan çağrısı: Kadın ve kız çocukların hakları korunmalı
Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları aktivisti Malala Yusufzay, "Harekete geçmezsek birçok Afgan kız çocuk da benimle aynı hikayeyi paylaşabilir'' dedi.
DUVAR - Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları aktivisti Malala Yusufzay, Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da kadınların ve kız çocukların haklarının korunması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulundu. Afganistan'da kız çocukların eğitiminin barış ve güvenliğin inşasında güçlü bir araç olduğunu belirten Yusufzay, uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Yusufzay, ''Ben tüm kız çocuklarının okula gitmesi için sesimi yükselttim. Silahlı bir adamın okul otobüsümü durdurup, bana seslenip üzerime ateş açtığına şahit oldum. Harekete geçmezsek birçok Afgan kız çocuk da benimle aynı hikayeyi paylaşabilir'' dedi.
Malala Yusufzay, 9 Ekim 2012'de Svat Vadisi'nde okuluna gitmek için bindiği otobüste saldırıya uğramıştı. Otobüse binen bir Taliban militanı Malala'ya adını sormuş, daha sonra genç kıza üç kez ateş etmişti. Başından yaralanan Malala, saldırıdan altı gün sonra tedavi için İngiltere'ye götürülmüş, Birmingham'daki Kraliçe Elizabeth Hastanesinde yaklaşık üç ay kalmış ve kafatasına metal bir plaka yerleştirilmişti. Mart 2013'te taburcu edilen Malala, ailesiyle Birmingham'a yerleşmiş ve tekrar okula başlamıştı. 2014'te 17 yaşında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan en genç kişi olarak tarihe geçen Malala Yusufzay, kazandığı 8 milyon kronluk ödülü Pakistan'daki okullara bağışlayacağını açıklamıştı. Özellikle kız çocukların eğitimi konusunda sembol isim haline gelen Malala, kendi adına açılan vakıf vasıtasıyla kalkınmakta olan ülkelerin birçoğunda kızların okula gidebilmesi için çalışmalar yapıyor. (AA)