Norveç, İrlanda ve İspanya'dan Filistin devletini tanıma kararı

Norveç ve İspanya, 28 Mayıs'ta Filistin'i resmen bir devlet olarak tanıyacaklarını açıkladı. İrlanda da Filistin'i tanıma kararı alırken, İsrail, büyükelçilerini geri çağıracağını duyurdu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı. Norveç, Filistin'i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde tanıyacaklarını bildirdi, üç ülkenin tanıma kararlarının 28 Mayıs'ta yürürlüğe gireceğini belirtti. Başbakan Jonas Gahr Store, konuya ilişkin bu sabah yaptığı basın açıklamasında, iki devletli çözümün İsrail'in de çıkarına olduğunu ifade ederek tanıma kararının bunu mümkün kılabileceğini vurguladı.

'1967 SINIRLARIYLA 28 MAYIS'TA TANINACAK'

Store, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile yaptığı basın toplantısında, "Norveç hükümeti, Norveç'in Filistin'i bir devlet olarak tanımasına karar verdi" dedi. Açıklamada, Filistin'in Avrupa'daki benzer görüşe sahip ülkelerle eş zamanlı, uluslararası hukuka ve BMGK kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanınacağı belirtildi.

Filistin devletini tanımanın, yaşanan çatışmalarda zemin kaybeden güçleri desteklemenin bir yolu olduğunu söyleyen Norveç Başbakanı Store, bu kararın aynı zamanda diğer ülkelere ve bir dizi Avrupa ülkesine benzer bir adım atma konusunda güçlü bir mesaj gönderdiğini söyledi. Bu açıklamanın ardından konuşan İrlanda Başbakanı Simon Harris de İrlanda'nın Filistin'i devlet olarak tanıyacağını açıkladı. İrlanda Başbakanı, daha fazla ülkenin de benzer bir adım atarak kendilerine katılmasını beklediğini söyledi.

SANCHEZ: FİLİSTİN DEVLETİNİ 28 MAYIS'TA TANIYACAĞIZ

Reuters haber ajansına konuşan, konuya aşina bir kaynak, İrlanda hükümetinin de benzer bir kararla bugün Filistin devletini tanıma kararını duyuracağını söylemişti. Yine Reuters'a konuşan İspanya hükümetinden bir kaynak ise Başbakan Pedro Sanchez'in 22 Mayıs Çarşamba günü bağımsız bir Filistin devletini tanıdıklarını açıklayacağı bilisini vermişti.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bu haberlerin ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin bakanları kurulunun 28 Mayıs Salı günü bağımsız Filistin devletini tanıyacağını bildirdi. 

İSRAİL'DEN BÜYÜKELÇİLERİNİ GERİ ÇAĞIRMA KARARI

Norveç, İspanya ve İrlanda'nın açıklamalarının ardından, İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, İsrail'in bu ülkelerdeki büyükelçilerinin derhal geri çağrılması talimatının verildiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı, ayrıca bu ülkelerin Tel Aviv büyükelçilerini bakanlığa çağırarak 'sert bir girişimde' bulunulması talimatı verdiğini belirtti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Katz, İspanya, Norveç ve İrlanda'nın Tel Aviv büyükelçilerine 7 Ekim'de rehin alınan kadın askerlerin görüntüsünü izleteceğini duyurdu.

HAMAS: FİLİSTİN HALKININ HAKKINI TESİS ETME YOLUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM

Öte yandan, Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Yönetimi ve Hamas'tan yapılan açıklamalarda, üç ülkenin Filistin'i tanıma kararlarının memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Hamas'ın açıklamasında bu tanıma kararları, 'Filistin halkının kendi toprakları üzerindeki hakkını tesis etme yolunda önemli bir adım' olarak nitelendirildi.

Filistin devletini tanıma kararının 'başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kurma yolunda önemli bir adım' olduğu belirtilen açıklamada, diğer ülkelere de 'Filistin halkının meşru ulusal haklarını tanıma, kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesini destekleme ve Filistin topraklarındaki İsrail işgaline son verme' çağrısında bulunuldu.

ABD: TEK TARAFLI TANIMA İLE DEĞİL MÜZAKERE YOLUYLA OLMALI

Üç ülkenin Filistin devletini tanıma kararının ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan Joe Biden'ın bu karar ilişkin görüşlerine yer verildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, açıklamasında, Başkan Biden'ın 'Filistin devletinin tek taraflı tanıma ile değil müzakereler yoluyla hayata geçirilebileceğini söylediğini' aktardı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Başkan (Biden), iki devletli çözümün güçlü bir savunucusudur ve kariyeri boyunca öyle olmuştur. Filistin devletinin tek taraflı tanıma yoluyla değil, taraflar arasında doğrudan müzakereler yoluyla gerçekleştirilebileceğine inanmaktadır."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: KARARDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ

Üç ülkenin açıklamalarının ardından açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanlığı da "İspanya, İrlanda ve Norveç’in, Filistin Devleti’ni tanıyacaklarını açıklamalarından büyük memnuniyet duyuyoruz" ifadelerini kullandı. Açıklamada şöyle denildi:

"Filistin’in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin’in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır. Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin’i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz."

BELÇİKA: BİZ DE BU ÜÇ ÜLKENİN YOLUNDAN GİTMELİYİZ

Belçika Başbakan Yardımcısı Petra de Sutter da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ülkesinin Norveç, İrlanda ve İspanya'nın yaptığı gibi, Filistin devletini tanıması gerektiğini belirtti. De Sutter üç ülkenin Filistin devletini tanıma kararına dair bir haber metni paylaşarak, "Belçika da Norveç, İrlanda ve İspanya'yı takip etmeli" diye yazdı.

"Artık Filistin halkının bağımsız bir devlet hakkı da dahil olmak üzere kendi kaderini tayin etme hakkını tanımanın zamanıdır" değerlendirmesini yapan de Sutter, aylardır yaptığı gibi bugün de hükümet çalışmalarında bunun için mücadele edeceğini kaydetti.

Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hükümetin Filistin devletini tanıma kararı almakta uzlaşama sağlayamadığını, 'tarihi fırsatı kaçırdıklarını' belirtti. Gennez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki bugün Belçika'nın Filistin devletini tanıması söz konusu değil. Belçika tanınmayı sağlamak için zamanlama ve bağlam üzerinde çalışmaya devam ediyor" dedi. Filistin'i tanıma kararının aciliyetinin çok büyük olduğunu vurgulayan Bakanı Gennez, "Bugün tarihi bir fırsatı kaçırdık" değerlendirmesinde bulundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)