Norveç’te yaşayan Kürt ressam Hakan Yaşar Diyarbakır’da sergi açtı

Norveç'te yaşayan Konyalı Kürt ressam Hakan Yaşar'ın Türkiye'deki ilk kişisel sergisi, Diyarbakır'da Zerzevan Konağı’nda açıldı. Sergi 28 Kasım’a kadar gezilebilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Norveç’te yaşayan ressam Hakan Yaşar, Türkiye’deki ilk sergisini Diyarbakır’da açtı. Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesindeki Zerzevan Konağı’nda açılan “Her İnsan Bir Dünyadır” başlıklı sergide sanatçının 33 eseri yer alıyor. Big Bando’nun konser verdiği açılış etkinliğine siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum kurumu temsilcileri ile sanatseverler katıldı.

Serginin açılışında kısa bir konuşma yapan Yaşar, Konyalı Kürt olduğunu hatırlatarak, aynı zamanda kendisini Diyarbakırlı hissettiğini ve sergiyi bu nedenle burada açtığını söyledi. "Diyarbakır’a Rönesans'ı getirdim" diyen Yaşar, "Teknik olarak figüratif çalışıyorum. Kendi boyamı kendim üretiyorum. Rönesans dönemindeki ressamlar gibi palet üzerinde metalik pigmentlerden elde edilen boyaya yumurta sarısı dahil ediyorum. Elde ettiğim boyaları tüplere yerleştirerek muhafaza ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Yaşar, satılacak eserlerden elde edilecek gelirin bir kısmının 2015'teki çatışmalarda mağdur edilen Sur çocuklarının eğitim ve oyun alanlarının geliştirilmesinde kullanılacağını açıkladı. "Her insan hayatı dünyanın her yerinden aldıklarıyla gelişir ve bir birey olur. Doğumundan önce ve ölümünden sonra artık bir dünya değildir. Birey dünyanın kendisidir ve evren, birey var olduğu sürece dünyadır" diyen sanatçının eserleri Zerzevan Konağı’nın dört mekanında sergileniyor.

Sergi 28 Kasım’a kadar gezilebilir.

HAKAN YAŞAR KİMDİR? 

Konya Cihanbeyli’de doğan Hakan Yaşar, 1990 yılında Norveç’e yerleşti. Hizmet sektöründe komi ve aşçılık yaptı. Yaşar, daha sonra Norveç'in Stavanger şehrinde iki restoran açtı. Sanatçı, 2018 yılında çocukluk merakı olan resim yapmaya başladı. Tüm birikimini satıp Stavanger kentinde bulunan Hitler döneminde Akıl Hastanesi ve İltica Kampı olarak kullanılan üç katlı binayı satın aldı. Burayı atölye, galeri ve çerçeve-boya imalathanesine dönüştürdü.

2019'de Japonya'da düzenlenen “Art Olympia 2019 Tokyo Resim Yarışması”nda 5 bin 500 kişi arasından ikinci seçilerek “Şeref Ödülü”nü alan Hakan Yaşar, Türkiye’de ilk kişisel sergisini Diyarbakır’da açtı. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)