Norveç'teki 'aşı sonrası' ölümlerle ilgili ne biliniyor?
Norveç İlaç Kurumu, 33 yaşlının Pfizer/BioNTech'in aşısını olduktan sonra ölmesine ilişkin yeni açıklama yaptı. Kurumun Direktörü Steinar Madsen, ölenlerin zaten çok hasta olduğunu ve aşının güvenli olduğunu söyledi. Pfizer'den de benzer bir açıklama yapılırken, Nobel ödüllü bilim insanı Peter Doherty "Çok fazla sayıda insanı çok hızlı aşıladığınızda, bazı insanlar hastalanacak ve ölecektir çünkü onlar zaten hastalanacak ve ölecekti" dedi.
DUVAR - Norveç'te bakımevinde kalan 33 kişinin Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği korona virüsü aşısını olduktan sonra ölmesine ilişkin tartışma sürüyor. Uzmanlar bu ölümlerin aşının güvensiz olmasından kaynaklanmadığını, yaşamını yitiren kişilerin sağlık durumlarının zaten kötü olduğunu vurguluyor. Norveç'ten yapılan son açıklamada da, bu ölümlerin aşıyla doğrudan bağlantılı görünmediği belirtildi.
NORVEÇ İLAÇ KURUMU: ÇOK CİDDİ HASTALIKLARI VARDI
Norveç İlaç Kurumu Tıbbi Direktörü Dr. Steinar Madsen, ölümlerin 'büyük ölçüde' aşıdan bağımsız olduğunu açıkladı. New York Times'a konuşan Madsen aşının güvenli olduğunu belirtip, ölenlerin çok hasta olduğunu ve aralarında zaten ölümcül hastalıkları bulunan kişiler olduğunu söyledi.
'BU TÜR HASTALARDA YAN ETKİLER KOMPLİKASYON YARATABİLİR'
Madsen, aşıların rutin yan etkilerinin bu tür hastalarda ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini, bununla birlikte Covid-19'un daha ciddi bir risk olması nedeniyle bu kişilerin aşılandığını belirtti.
AVRUPA İLAÇ AJANSI'YLA PAYLAŞILACAK
Norveç'teki ölümler konusundaki inceleme sürerken, ilk bulguların bu hafta Avrupa İlaç Kurumu'yla paylaşılması planlanıyor. Norveç İlaç Kurumu, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada "Raporlar, mRNA aşılarının ateş ve mide bulantısı gibi genel yan etkilerinin, zayıf durumdaki bazı hastalarda ölümcül sonuca katkıda bulunmuş olabileceğini gösteriyor" ifadelerini kullanmış; sağlık durumu çok kötü olan kişilerin aşılanması kararını 'aşının faydasının çok az olacağı' gerekçesiyle doktorlara bırakmıştı.
Bloomberg ajansı ilgili haberinde bu gelişmeyi, "Aşının çok yaşlılar veya ölümcül hastalar için riskli olabileceği ima ediliyor. Bu, Avrupa'daki bir sağlık kurumundan bugüne dek gelen en ihtiyatlı açıklama" ifadeleriyle duyurdu.
PFIZER NE AÇIKLAMA YAPTI?
Aşıyı geliştiren Pfizer ise Norveç'teki verileri inceliyor. Pfizer ve BioNTech'ten dün yapılan açıklamada, vefat eden kişilerin ailelerine başsağlığı dilenirken, "Norveçli yetkililer bakım evlerindeki kişilerin aşılanmasına öncelik verdi. Onların büyük çoğunluğu, altta yatan hastalıkları bulunan ve ölümcül şekilde hasta olan, çok yaşlı kişiler" denildi.
NORVEÇ'TE TARTIŞMA: AŞI KARŞITLARINA KOZ VERİLDİ
Söz konusu gelişmeler, Norveç'te de aşının güvenliğine dair bir tartışma başlattı. VG gazetesinin köşe yazarlarından Astrid Meland, hükümeti yeterince şeffaf davranmayıp aşı konusunda güvensizlik yaratmakla eleştirdi. Meland, aşı yaptıran bazı yaşlıların ölmesinin istatistiksel açıdan normal karşılanması gerektiğini belirterek, "Norveçli yetkililer, bu durumun şaşırtıcı olmadığını anlatmakta başarısız oldular" dedi. Meland, "Haberlerin bu kadar hızlı yayılması ve aşı öldürücüymüş gibi bir intiba bırakması talihsiz. Ne yazık ki dünya çapındaki aşı karşıtları bu haberleri kullanmakta tereddüt etmiyor" ifadelerini kullandı.
NOBEL ÖDÜLLÜ DOHERTY: ZATEN HASTALANIP ÖLECEKLERDİ
1996'da Fizyoloji ve Tıp Nobel ödülünü alan Avustralyalı bilim insanı Peter Doherty ise Norveç'teki ölümlerin aşının güvenliğine gölge düşürmediğini söyledi. Avustralya basınına konuşan Doherty, "Çok fazla sayıda insanı çok hızlı aşıladığınızda, bazı insanlar hastalanacak ve ölecektir çünkü onlar zaten hastalanacak ve ölecekti" dedi. Bununla birlikte Doherty, "Yaşlı olduğunuzda işler çok hızlı çökebilir" deyip, Norveç için "Sağlık durumları çok hassas olan yaşlıların Pfizer aşısını yaptırmamasına karar verebilirler" ifadelerini kullandı.
KİMLER ÖLDÜ?
Norveç İlaç Kurumu'nun internet sitesinde 14 Ocak'ta yayımlanan raporda, o tarihe dek aşılamayla bağlantılı olarak bildirilen 23 ölümden 13'üyle ilgili yapılan değerlendirme de yayımlandı. Buna göre aşılama sonrası yan etki görülen 29 kişiden 21'i kadın. Yan etkilerde 14 kişiyle 80-89 yaş aralığı başı çekerken 90 yaş üstünde 7, 70-79 ve 18-69 yaş aralıklarında dörder kişide yan etki görüldü. 29 yan etki bildiriminden 13'ü ölümle sonuçlanırken 9'unda ölüm dışı ciddi yan etki görüldüğü kaydedildi.
EN FAZLA GÖRÜLEN YAN ETKİLER AĞRI, ATEŞ, YORGUNLUK
En fazla görülen yan etki, 24 bildirimle, aşılanan bölgede ağrı, ateş, yorgunluk ve sıkıntı hissi gibi genel semptomlar oldu. Karın ağrısı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi sindirim sistemiyle ilgili yan etkiler için 11, nefes alma zorluğu, nefes daralması, hiperventilasyon, öksürük, solunum yollarında tahriş gibi yan etkiler için 10, kalp atışlarında anormallik ve tansiyon düşmesiyle ilgili 7, baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç kaybı, hissizlik, kramp gibi nörolojik yan etkilerde 6 ve uyku bozukluğu, huzursuzluk, uyuşukluk ve anksiyeteyle ilgili 5 bildirim geldi. (DIŞ HABERLER)