Nükleer kapsül kaybolmuştu: 'Samanlıkta iğne bulduk'

Avustralya'da 25 Ocak'tan beri kayıp olan ve Sezyum-137 içeren radyoaktif kapsül, götürüldüğü rota üzerinde bir yolun kenarında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avusturalya'nın Batı Avusturalya eyaletinde bulunan Newman ve Perth arasında taşınırken 25 Ocak'ta kaybolduğu tespit edilen nükleer kapsül, taşıma rotası üzerinde bir yolun kenarında bulundu. Eyalet acil durum yetkilileri, çarşamba öğleden sonra kapsülün nasıl bulunduğunun ayrıntılarını paylaştı. Kapsülün, çarşamba günü yerel saatle 11:13'te, radyasyon algılama ekipmanı kullanan ekipler tarafında Newman kasabasının hemen güneyindeki yoldan iki metre uzaklıkta tespit edildiğini söyledi.

'MUAZZAM BİR ZORLUKTU'

Yetkililer, kapsülün etrafına 20 metrelik bir yasak bölge oluşturulduğunu ve kapsülün Newman'daki bir güvenlik tesisine götürülmeden önce bir kurşun konteynere aktarılacağını söyledi. Eyalet Acil Durum Hizmetleri Bakanı Stephen Dawson Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, "Bu nesnenin yerini belirlemek muazzam bir zorluktu - arama grupları kelimenin tam anlamıyla samanlıkta iğneyi buldu" dedi.

Baş Sağlık Sorumlusu Andrew Robertson, kayıp olduğu süre boyunca kimsenin kapsülün radyasyonuna maruz kalmadığını söyledi. Robertson, "Hareket etmiş gibi görünmüyor, büyük olasılıkla kutusundan yolun kenarına düşmüş. İnsanların yaşadığı yerlere uzak bir yerdeydi, bu nedenle herhangi birinin kapsüle maruz kalması pek olası değil” ifadelerini kullandı.

'KAPSÜLE YAKLAŞMAYIN' UYARISI YAPILMIŞTI

Yetkililer, radyoaktif bir madde olan Sezyum-137 içeren kapsülün, Büyük Kuzey Otoyolu boyunca 1400 kilometrelik bir rotada taşınırken kamyonun arkasından düştüğünü düşünüyor. Kapsülün ortadan kaybolması ile birlikte, özel radyasyon tespit birimleriyle otoyolda büyük bir arama çalışması başlatılmıştı ve halka, ciltle teması halinde ciddi yanıklara neden olabilecek kapsüle yaklaşmamaları konusunda uyarılarda bulunulmuştu. (DIŞ HABERLER)