Numan Kurtulmuş, Anayasa'nın 3. Maddesi'nin değişmesini istedi, siyasilerden tepki geldi: Selektör yapıyorsunuz

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 'devletin milleti olmaz' diyerek Anayasa'nın 3. Maddesinin değişmesi gerektiğini belirtti, siyasiler tepki gösterdi: "Gericilere ve bölücülere selektör yapıyorsunuz."

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Anayasa tartışmaları sürerken TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri arasında yer alan 3. maddesine ilişkin sözleri siyasilerin tepkisini çekti. 

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada mevcut anayasanın, Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağı, yönetim şekli, başkentini tarif eden ilk 3 maddesinin değiştirilmesinin “teklif edilemeyeceğini düzenleyen 4. maddenin değiştirilmesini" istemişti.

ERDOĞAN: BÖYLE BİR SIKINTIMIZ VE DERDİMİZ YOK

Gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan “Tekrar altını çizerek söylüyorum. Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Özellikle Cumhur İttifakı'nın böyle bir sıkıntısı, böyle bir derdi de yoktur" ifadelerini kullanmıştı. 

KURTULMUŞ: İFADE DEĞİŞMELİ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 10 Ekim'de Gazi Üniversitesi'nin akademik açılış yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada ise Anayasa'nın 3. Maddesi'ndeki "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" tabirinin değiştirilmesi gerektiğini savundu ve kendi önerisini dile getirdi. 

Kurtulmuş, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

DENİZ YÜCEL: AMPÜLLERİNİZİ SÖNDÜRMEYİ BİLİRİZ

Kurtulmuş'un bu sözlerine son tepki CHP Sözcüsü Deniz Yücel'den geldi.  Kurtulmuş'un 'gericilere ve bölücülere' selektör yaptığını belirten Yücel, sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:  

“Anayasalar milletlerin ruhudur...

Türkiye'de milli ruhu, kurucu felsefeyi korumak görevi TBMM'ye aittir. Anayasa'nın ilk 4 maddesini koruması gereken TBMM’nin başkanı olan Numan Kurtulmuş , "Devletin milleti olmaz, ülkesi olmaz. Bu yüzden 3. madde değiştirilmelidir" diyor.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü, laiklik ilkesini tartışmaya açarak ne yapmaya çalıştığınızın farkındayız.

Sizin şirin görünmeye çalıştığınız insanlar bu ülkede demokrasi ve eşit yurttaş olmak dışında bir şey beklemiyorlar.

Ülkede art arda kadınlar katlediliyor, belediyenizde hayvan katliamı yapılıyor, millet açlıktan, hayat pahalılığından inim inim inliyor...Siz bunlara çare bulacağınıza element uydurur gibi vergi uyduruyorsunuz.

Siz bu sorunlar karşısında o kadar bitiksiniz ki gericilere ve bölücülere selektör yapıyorsunuz... Ama emin olun selektör yaptığınız o farlarınızı, ampullerinizi söndürmeyi biliriz...”

MANSUR YAVAŞ DA İSİM VERMEDEN YANIT VERDİ 

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da dün yaptığı paylaşımda isim vermeden Kurtulmuş'un sözlerine göndermede bulundu: "Bugün Ankaramızın Başkent oluşunun 101. Yıldönümü. Bu vesile ile bir kez daha TC Anayasası madde 3 anımsatalım; ‘Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli Marşı İstiklal Marşıdır. Başkenti Ankara'dır." 

MÜSAVAT DERVİŞOĞLU: BU OYUNA DÜŞMEYECEĞİZ

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu sosyal medya hesabından Numan Kurtulmuş'a şöyle tepki gösterdi: 

"Bunların içinden çıktığı siyasi geleneğin; devlet, millet ve vatan tanımı yoktur. Düşmanı oldukları ve yıllarca yönetmelerine rağmen bir türlü barışamadıkları Türkiye Cumhuriyeti Devletinin tüm değerlerine ve kurumlarına hasımdırlar. Anayasa üzerinden başlatmak istedikleri tartışmalarla hem kendilerine hareket alanı yaratacaklar hem de devlet ve millet düşmanlarına cüret ve cesaret verip, siyaseten bundan beslenecekler. Bu oyuna düşmeyeceğiz! 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.' NOKTA!.."

MERAL AKŞENER: KİMSEYE FAYDASI YOK

Eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Kurtulmuş'u hedef aldı: 

"Ne topraklarımızı ne o topraklar uğruna ortaya konan iradeyi ne de o iradenin en nihai tezahürü olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, ‘kelime’ aralarında yeni anlamlar arayarak tartışmaya açmanın hiç kimseye bir faydası yoktur. Satır aralarında aranmaya çalışanlar; sadece şanlı tarihimize değil, milletimizin iradesine karşı da büyük bir sorumsuzluktur."

(HABER MERKEZİ)