NYT: AK Parti'nin Biden dönemi lobi anlaşmalarını Mücahit Arslan yapıyor

New York Times gazetesi, çok sayıda yabancı ülkenin Joe Biden yönetimi nezdinde lobi yapabilmek için kolları sıvadığını yazdı. İddiaya göre, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir dizi ülke Demokratlara yakın lobicilik firmalarıyla temas halinde. NYT'ye konuşan bir lobici, önceki hafta S-400 krizi nedeniyle Washington'da bulunan AK Parti milletvekili Mücahit Arslan'la görüştüklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de başkanlık seçimini kazanan Joe Biden'ın yeni yönetimini etkilemek isteyen yabancı ülkeler ve şirketlerin Washington D.C.'deki 'lobicilik' piyasasını canlandırdığı, çok sayıda lobicilik şirketine 'müşteri yağdığı' belirtildi. İddiaya göre, Türkiye de Biden yönetimi nezdinde lobicilik faaliyetlerine başlamak için harekete geçen ülkeler arasında.

New York Times gazetesinin haberine göre, Demokrat Parti'ye yakın lobi firmaları talebe karşılık verebilmek için zamanla yarışıyor. Demokrat Parti'nin Kongre'deki liderlerine yakınlığıyla tanınan lobici Manny Ortiz, NYT'ye demecinde, aralarında Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin de bulunduğu, geçmişte Başkan Trump'la ilişkileri güçlendirmeye odaklanan yabancı hükümetlerin temsilcilerinden bir dizi talep aldıklarını söyledi. 

'YABANCI ÜLKELERDEN ÇILGINCA BİR İLGİ VAR'

Ortiz, 3 Kasım'daki seçimlerden sonra kendisiyle temas kuram altı ülke için teklifler hazırlamakta olduğunu belirtti. Amerikalı lobici, yabancı ülkelerin seçimden sonraki ilgisinde yaşanan artışı "Çılgınca" sözleriyle niteledi.  

'PANİK İÇİNDE ACELE EDEN ÜLKELER'

Demokratlarla çalışan bir diğer lobici ise son günlerde Mısır, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi. İsmi açıklanmayan bu kişi, bu ülkelerin tamamının 'Biden yönetimine erişebilmek için panik içinde acele ettiği' yorumunu yaptı.

ARSLAN S-400 İÇİN GİTTİ, LOBİ FİRMASIYLA DA GÖRÜŞTÜ

İddiaya göre bu kişi, geçtiğimiz hafta AK Parti Ankara milletvekili Mücahit Arslan'la da görüştü. New York Times'ın haberinde Arslan, 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD arasında gayrı resmi bir kanal' olarak nitelendi. 17 Kasım tarihli haberde, Arslan'ın bir önceki hafta iki ülke arasındaki S-400 krizini görüşmek üzere Washington'da bulunduğu ve söz konusu lobici ile de bir araya geldiği belirtildi.  

ARSLAN SEÇİMDEN ÖNCE TRUMP'A YAKIN FİRMAYLA ANLAŞMA İMZALADI

Haberde Arslan'ın aslında, Donald Trump'ın 2016 kampanyasındaki eski yardımcıları tarafından kurulan Avenue Strategies adlı lobi firmasıyla, 'Washington'daki politika yapıcılar ile daha iyi ilişkiler geliştirme' amaçlı bir anlaşmayı daha önceden imzaladığı belirtildi. Firmanıni ilgili anlaşmayı 7 Ekim 2020 tarihinde beyan ettiği belirtildi. Ancak haberde Arslan'ın, seçimden önce anlaştığı bu firmanın Biden yönetimi nezdinde de etkili olacağından şüphe ettiği öne sürüldü.

'TÜRKİYE BIDEN'A YAKIN İSİMLERLE TEMAS KURMAK İSTİYOR'

New York Times'a konuşan Demokrat lobici, Arslan'ın özel görüşmelerinde, Biden'ın ekibine erişimi olan lobiciler ve başka isimlerle temas kurmakla ilgilendiğini söyledi.

BABASI DİSİPLİN KURULU'NA SEVK EDİLMİŞTİ

AK Parti Ankara Milletvekili Mücahit Arslan'ın babası olan 2 ve 23’üncü dönem Diyarbakır Milletvekili Mehmet İhsan Arslan geçtiğimiz günlerde yargı sistemine yönelik eleştirileri nedeniyle disiplin kuruluna sevk edilmişti. Arslan, BBC Türkçe ile söyleşisinde "15 Temmuz kimyamızı bozdu bizim. İlk aşamada askeri vesayet vardı, adım atamıyorduk. Ne zaman ki askeri vesayeti ortadan kaldırdık, orada yılana sarıldık. İş birliği yaptık. Onların yargıyı kullanırken kullandığı bütün taktikleri, araçları, biz kullanmaya başladık, can havliyle” demişti. (DIŞ HABERLER)