NYT: Uydu görüntüleri 'Bucha'da siviller Rusya çekilmeden öldürüldü' diyor

New York Times, Ukrayna'nın 'soykırım', Rusya'nın 'kurgu' dediği Bucha'daki sivil katliamı iddiasını uydu kayıtlarından araştırdı: Görüntüler sivillerin Rusya çekilmeden öldürüldüğünü gösteriyor...

Fotoğraf: The New York Times
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Rusya Ordusu'nun yaklaşık 1 ay işgal altında tutup geçen hafta çekildiği Ukrayna'nın Başkenti Kiev yakınlarındaki Bucha'da sivil katliamı yapıldığı iddiası tartışılmaya devam ediyor.

New York Times (NYT) gazetesi, Ukrayna'nın 'soykırım', Rusya'nın ise 'kurgu' dediği görüntülerin çekildiği bölgenin uydu kayıtlarını analiz etti. Gazete, sonuçların "Kiev'in bir banliyösü olan Bucha'da sivillerin, Rusya askerlerinin şehri terk etmesinden sonra öldürüldüğü yönündeki iddialarla çeliştiğini" öne sürdü.

Haberde, Maxar Technologies tarafından sağlanan uydu görüntülerinin, sivillerin en az 11'inin 3 haftadan daha uzun süre önce yani Rusya ordusunun bölgeyi kontrol altına aldığı sırada öldürüldüğüne işaret ettiği kaydedildi.

Analizde "Görüntüler, 9 Mart ile 11 Mart tarihleri ​​arasında Yablonska Caddesi'nde ortaya çıkan insan vücuduna benzer büyüklükteki koyu renkli nesneleri gösteriyor. 2 Nisan tarihli görüntülerin gösterdiği gibi nesneler, Ukrayna kuvvetlerinin Bucha'yı geri almasının ardından cesetlerin bulunduğu konumlarla tam olarak örtüşüyor. Daha fazla analiz, nesnelerin üç haftadan fazla bu pozisyonda kaldığını gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

Görüntülerin yayınlanmasının ardından Rusya Savunma Bakanlığı cesetlerin, 30 Mart civarında "tüm Rus birliklerinin Bucha'dan tamamen çekilmesinin ardından" sokaklara yerleştirildiğini öne sürerek BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırmıştı. (HABER MERKEZİ)