'O senenin moda rengi neyse, Nilüfer Çayı da o renk akar'
Bursa'daki Nilüfer Çayı'na sanayi tesislerinin kimyasal atıkları akıyor. Doç. Dr. Barış Bülent Aşık, "O senenin moda rengi neyse, Nilüfer Çayı da o renk akıyor" dedi.
DUVAR- Uludağ’dan başlayıp, Bursa Ovası’ndaki birçok dere ve Susurluk Çayı ile birleşerek, Karacabey’den Marmara Denizi’ne dökülen Nilüfer Çayı, katı atık ve sanayi atıkları nedeniyle siyaha renge büründü.
Bursa Ovası'nda tarım arazilerinde sulamada kullanılan Nilüfer Çayı'nın son hali endişe yarattı. Nilüfer Çayı'ndan alınan numunelerin analiz sonuçlarında 4'üncü derece kirlilik çıktı.
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilim ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi ve Bursa Ziraat Odası İkinci Başkanı Doç. Dr. Barış Bülent Aşık, suyun en temiz olması gereken mart ayında 5 farklı bölgeden alınan numunelerin analize gönderildiğini söyledi. Analiz sonuçlarının 4'üncü derece, yani, en kötü derece ve kullanılması zararlı olarak çıktığını dile getiren Aşık, bölgedeki özellikle kimyasal boya üzerine çalışan sanayi tesislerinden çaya bırakılan atıkların iyi derecede temizlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Nilüfer Çayı'nın kirli akan birkaç farklı noktası ise, drone ile havadan görüntülendi.
Yapılan eylem planlarına rağmen Nilüfer Çayı'nın temizlenemediğini belirten Doç. Dr. Aşık, şu bilgileri verdi:
"Nilüfer Çayı Uludağ'ın 2 bin metre rakımından doğup Bursa'ya batı bölümünden girdikten sonra Bursa Ovası'ndan geçip Karacabey'den Marmara Denizi'ne dökülüyor. Bu esnada yaklaşık 200 kilometrelik yol kat ediyor. Doğduğu yerle döküldüğü yeri kıyasladığımızda, doğduğu yerde birinci sınıf, içme kalitesinde bir su olduğunu görebiliyoruz. Ama bir saatlik yol kat ettiğinde Nilüfer Çayı'nın tarım alanlarını gezdiği gölgelerde dördüncü sınıf, en kalitesiz su olarak tanımladığımız su seviyesine kadar kirlendiğini görebiliyoruz.