Öğrencilere yemek talebi: Beslenme yetersizliği öğrenmeye engel oluyor

Eğitim-Sen Trabzon Şubesi, MEB'in tarikatlarla protokol yapmak konusundaki ısrarını öğrencilere bir öğün sıcak yemek vermek konusunda göstermediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Eğitim-Sen Trabzon Şubesi, Ortahisar ilçesindeki Cumhuriyet Ortaokulu önünde okullarda tarikatlarla protokol yapılması hakkında bugün basın açıklaması yaptı. Eğitim-Sen ve KESK üyelerinin katıldığı basın açıklamasında laiklik ve bilimselliğin sistemli bir şekilde hedef alındığına vurgu yapılarak eğitim kurumlarının topyekun bir tarikat-cemaat kuşatması altında tutulduğu belirtildi.

Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci okulların tarikat ve cemaatlerin faaliyet alanı değil bilim yuvası olduğunu söyledi. "Tarikat ve cemaat ilişkilerinin esas olduğu yerde; soru sorma, sorgulama, aklı kullanma, eleştirel düşünme, bağımsızlık, özgürlük, özgünlük, yaratıcılık yoktur" diyen İkinci, bilimsel düşünmenin yolunun meraktan, soru sormaktan, sorgulamaktan, eleştirel düşünmeden geçtiğini kaydederek "Memleketimizin ihtiyacı, bu vasıflara sahip bireyler yetiştirmektir. İcat çıkaran, keşfeden, bilimsel bilgi üreten, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller için laik ve bilimsel eğitim temel şarttır" dedi.

'BESLENME YETERSİZLİĞİ ÖĞRENME YETERSİZLİĞİNE NEDEN OLUYOR'

Milli Eğitim Bakanlığı'nın tarikat ve cemaatler ile hukuksuz protokol yapma konusunda gösterdiği ısrarı çocuklara bir öğün sıcak yemek sağlama konusunda göstermediğini kaydeden İkinci, "Anayasada ifadesi bulunan sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak okullarımızda, ayrımsız tüm çocuklarımız için bir öğün sıcak yemek talep ediyoruz. Bu kamusal bir haktır. Hayat pahalılığının bu kadar yüksek olduğu koşullarda öğrencilerimizin yaşadığı beslenme yetersizliği sağlık açısından sorunlara yol açtığı gibi aynı zamanda öğrenme yetersizliğine de neden olmaktadır. Çocuklarına değer vermeyen bir toplumda sağlıklı bir gelecekten bahsedilemez" sözlerini kullandı.


İkinci açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Hiçbir okulda yeterli sayıda kadrolu yardımcı hizmetler sınıfına mensup personel çalışmamaktadır. Okullar, okul aile birliği aracılığı ile velilerin katkısıyla bu hizmetleri yürütecek personel temin etmektedir. Pansiyonlu okullarımızda barınma ve yemek ücretleri fahiş oranda artmış bulunmaktadır. Öğle yemeği 22 liradan 52 liraya, pansiyon ücreti aylık 950 liradan 2600 liraya çıkmıştır. Asgari ücrete ve kamu emekçilerinin ücretlerine yapılan artış oranı ile değerlendirildiğinde 'bu kadar da olmaz' demek yetmiyor.

'ÇOCUKLARIMIZI KARANLIKTAN KORUYACAĞIZ'

Bakanlık eğitimi özelleştirme, özel okulları teşvik etme konusundaki kararlılığını okullara yeterli kaynak aktarma, çocuklarımızın parasız eğitim hakkını tesis etme konusunda göstermelidir.

Okullar, akıl ve bilimden tuğlalarla surları sevgiyle örülü uygarlık kaleleridir. Biz eğitimciler; gelecek o güzel günlere inanan, eli kalemli, çantasında kitap olan uygarlık muhafızlarıyız. Bilinmelidir ki okullarımızı ve çocuklarımızı her türlü karanlıktan ve bilim dışılıktan koruyacağız. Çocuklarımızın laik bilimsel, demokratik, kamusal eğitim hakkını sonuna kadar savunacağız."