Öğrencilerin 'İsrail'i boykot' talebini kabul eden rektör görevden uzaklaştırıldı

ABD'deki Sonoma Eyalet Üniversitesi (SSU) Rektörü Mike Lee, Gazze eylemleri sonrası İsrail'den kurumsal yatırımları çekmeyi kabul etmesi üzerine idari izne çıkarıldı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, Filistin destekçisi öğrencilere ılımlı davranan, öğrencilerin 'İsrail'i boykot' talebini ve İsrail'den kurumsal yatırımları çekmeyi kabul eden Sonoma Eyalet Üniversitesi (SSU) Rektörü Mike Lee görevinden uzaklaştırıldı.

AA'nın aktardığına göre, SSU'nun bağlı olduğu çatı eğitim kuruluşu Kaliforniya Eyalet Üniversitesi (CSU) Şansölyesi Mildred Garcia, yaptığı açıklamada, Lee'nin 'uygun onaylar olmadan' protestocu öğrencilerin taleplerini kabul ettiğini belirtti. Eyalete bağlı 23 üniversite kampüsünün bağlı olduğu CSU yönetiminin 'konuyu aktif olarak incelediğini' ifade eden Garcia, açıklamasında, "Bu itaatsizlik ve bunun sistem üzerinde yarattığı sonuçlar nedeniyle şimdilik Başkan Lee idari izne çıkarıldı" ifadelerini kullandı.

'İSTEKLERİ KABUL ETMEK BENİM HATAMDI'

14 Mayıs Salı günü Lee tarafından yapılan açıklamada, üniversitenin Filistin'de Adalet için Öğrenciler (SJP) platformuyla, İsrailli akademik kurumlarla çalışmayı reddetme konusunda anlaşmaya varıldığı belirtilmiş, CSU bu yönde adım atan ilk ABD üniversitesi olmuştu. Bu adımı öğrencilere duyuran Lee, "İnsanlar toplu öldürme ve yıkıma maruz bırakıldığında hiç kimse bir kenarda durmamalı" ifadelerini kullanmıştı. 

SSU Rektörü Lee, salı günü, okul kampüsü çalışanları ve öğrencilere gönderdiği e-posta ile, İsrail'deki yatırımları geri çekeceklerini ve diğer önlemlerin yanı sıra yurt dışı eğitim programlarına ilişkin bilgilerin üniversite broşürlerinden kaldırılacağını belirtmişti. Lee, daha sonra e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Filistin destekçisi grubun isteklerini kabul etmenin 'kendi hatası' olduğunu, yerine Dr. Nathan Evans'ın vekalet edeceğini söyledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)