Öğrenciye 'ödenek yok', şirketlere para var: GSÜ'de yemek krizine karşı nöbet başlatıldı

Sayıştay’ın Eylül 2024 tarihinde yayımladığı raporunda şirketlere “mevzuata aykırı” ödemeler yaptığını tespit ettiği Galatasaray Üniversitesi’nde yemekhane krizine karşı nöbet başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Galatasaray Üniversitesi’nde (GSÜ) öğrenciler, son iki haftadır yemekhanede yaşanan krize karşı nöbet başlattılar. Yemekhane girişinde kurulan masada değişimli olarak nöbet tutan öğrenciler, “ödenek yetersizliği”nin gerekçe olarak gösterildiği birçok probleme karşı çözüm talep ediyor. 

Galatasaray Üniversitesi yemekhanesindeki kriz, kasım ayının son günlerinden beri sürüyor. Okul yemekhanesinde yemek yemek isteyen öğrenciler, son iki haftadır kimi günler yemeğin tükenmesi nedeniyle bu haklarından faydalanamadı. Yemekhanede yemek yiyemeyen öğrenciler, kantine ya da civardaki işletmelere gitmek zorunda kalırken, buralarda da pahalılıkla karşı karşıya kalıyor.

‘KITLIĞIN SEBEBİ TALEP ARTIŞI’

Öğrenciler, yemekhanedeki krizin başlamasının ardından 29 Kasım tarihinde Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede okul yönetimine taleplerini ileten öğrenciler, yemekhanedeki kıtlığın geçen yıl yapılan yemek hizmet alım sözleşmesinde taahhüt edilen yemek sayısının, bu yıl artan talebi karşılamamasından kaynaklandığı cevabını aldı. Ayrıca, üniversite yönetimi öğrencilere sözleşmenin süresi dolmadan yemeklerin tamamen tükenmesi riskine karşı önlem alındığını ve yemeklerin miktarının bu yüzden azaltıldığını iletti. Üniversite yönetimi, yemekhanede yaşanan kıtlığın çözülmesi adına ocak ayında pazarlama usulüyle yeni bir ihale çıkılmasının planladığını belirtti. 

Okul yönetimi, aynı görüşmede sözleşmenin son tarihi olan 31 Ocak 2025’e kadar sorunun çözüleceği cevabını verirken öğrencilere 1 Şubat 2025 - 31 Ocak 2026 tarihini kapsayacak olan yeni sözleşmenin imzalanmasından önce üniversitenin merkezi bütçesinden ayrılan ödeneğin yemek hizmetlerini karşılamaya yetmeyeceğini ifade etti. 

YA İKİ ÖĞÜN KALDIRILACAK YA DA YÜZDE 200’ÜN ÜZERİNDE ZAM YAPILACAK

Yönetim, ödenek yetersizliğine karşı öğrencilere kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinin sunulduğu yemekhaneden kahvaltı ve akşam yemeğinin kaldırılması veya yemeklere yüksek oranda zam yapılmasının gündemde olduğunu belirtti. Buna göre, şu an 22 lira 40 kuruşluk ücret karşılığında verilen kahvaltı, 30 lira 80 kuruşluk ücret karşılığında verilen öğle yemeği ve 36 lira 40 kuruştan verilen akşam yemeğinin 65-70 veya 100 TL bandına zamlanması bekleniyor. 

Öğrenciler ise bu görüşmede akşam yemeği ve kahvaltı hizmetlerinin kaldırılmamasını ve hatta iyileştirilerek devam ettirilmesini, böyle bir çözümün öğrencileri kesinlikle mağdur edeceğini ve üniversite yönetiminin bütçe sorununa yönelik çözümler geliştirmesi gerektiğini ifade etti. 

Bu görüşmenin ardından okul yönetimi tarafından öğrencilere atılan bir e-postada, yemek hizmetinin 7 farklı lokasyonda sunulmasının da maliyetleri artırdığı belirtildi. 

‘OKULUMUZDA ADİL FİYATA VE ÜÇ ÖĞÜN YEMEK YİYEBİLMEK İSTİYORUZ’

Rektörlükle yapılan görüşmelerin ardından Galatasaray Üniversitesi Dayanışma Ağı, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Öğrenciler olarak yeni dönemde 100 TL gibi uçuk fiyatlarla yemek yemeyeceğimizi ve diğer öğünlerden mahrum kalmayacağımızı tüm kararlılıkla göstermek adına toplanıyoruz. Son haftalarda yemekhanede yaşanan yemeğin yetmemesi sorununa yönetimin bulduğu sözde çözüm sadece öğrencinin birkaç ay daha sessiz kalması için ortaya konulmuştur. Şubat ayında gerçekleşecek ihaleye kadar hakkımızın gasp edilemeyeceğini yönetime göstereceğiz. Yönetimin yemekhane sorununa dair aldığı kararlar ile öğrencilerin mağduriyetini gidermediğini aksine birkaç ay sonra öğrencileri çok daha büyük bir sorunla karşı karşıya bırakacaklarını görüyoruz. Okulumuzda adil fiyata ve üç öğün yemek yiyebilmek istiyoruz!” 

‘OKULDA YOK SAYILDIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM’

Konuya ilişkin konuştuğumuz İşletme bölümü 4. sınıf öğrencisi E.Y, şu ifadeleri kullandı: “Okulumuzdaki bu yemekhane sorununun çözülmemesi, öğrencileri gerçekten çaresiz bir duruma sokuyor. Yönetim, aldığı kararlarla hem bizi oyalıyor hem de ileride geri dönüşü olmayan ve mecbur bırakılacağımız bir yemekhane sistemi getirmeyi planlıyor. Öğrenciler olarak Galatasaray Üniversitesi'nde zaten faydalandığımız tek şey yemekhane hizmetiyken, bunu da tek öğünle sınırlayarak bizi akşam saatlerinde dersten çıktığımızda ‘ya aç kalırsınız ya da parası olan dışarıdan karnını doyurur’ demeye getiriyorlar. Bir diğer ihtimal olarak da "üç öğün de bu hizmeti veririz ancak 100 TL gibi uçuk bir ücret ödemeniz koşuluyla" diyorlar. Kısacası bizi her durumda mağdur ediyorlar. Aklımın almadığı ise, koskoca yönetimin bu sorunu makul bir şekilde çözemiyor olması ve bizim en temel hakkımız olan yemek yeme hakkımız için mücadele ediyor olmamız. Gelir düzeyi düşük olan bir öğrenci olarak okulda yok sayıldığımı düşünüyorum. Bu yok sayılmaya karşı da sessiz kalmak istemiyorum.”

‘TEMEL HAKLARIMIZ İHALE HESAPLARINA KURBAN EDİLEMEZ’

Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü’nün konuya ilişkin yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: Yemekhane sorununun ocak sonuna kadar çözüldüğü ama yeni dönemde yemekhane hizmetine fahiş zamlar gelmesi veya kahvaltı ve akşam yemeğinin kaldırılmasına yönelik planlar konuşuluyor. Burası kimsenin babasının çiftliği değil. ‘Pazarlık masasına’ bu ihtimallerin geldiği durumda okul öğrencilerine, bizlere düşecek görevin o masayı dağıtmak olacağı açıktır. Temel haklarımız birkaç şirketin ihale hesaplarına kurban edilemez.”

Öte yandan, okul yönetiminin yemekhanedeki kıtlığı çözdüğünü belirtmesine karşın 7 Aralık Cuma günü yemek yine tükendi. Ek olarak, öğrenciler, kendilerine verilen salata ve tatlıların içinde bulunan böcekleri gösteren fotoğraf ve videoları paylaştı. 

5 Aralık 2024 tarihinde içinde kurt bulunan bir tatlı, öğrenci WhatsApp gruplarında paylaşıldı. 
 ŞİRKETLERE YAPILAN ‘MEVZUATA AYKIRI’ ÖDEMELER SAYIŞTAY RAPORUNDA

Yemekhanesinde öğrencilerin yemeğe erişmekte zorlandığı Galatasaray Üniversitesi’nin yaptığı “mevzuata aykırı” ödemeler, Sayıştay’ın 2023 yılına ilişkin denetim raporunda tespit edildi. Eylül 2024 tarihli raporda, üniversite kampüsündeki 2 onarım işinde yüklenici firmaya yapılan ödemelerde Ticaret ve/veya Sanayi Odası tarafından onaylanmış rayiç bedellerinin esas alınmadığı ve firmalara fazladan ödeme yapıldığı tespit edildi. 

Konuya ilişkin mevzuata yer verilen raporda, 2018 yılında hazırlanmış olan Uygulama İşleri Genel Şartnamesi’ne atıfta bulunuldu. Şartnamenin “Sözleşmede bulunmayan işlerin birim fiyatının tespiti” başlıklı 22. maddesine yer veren Sayıştay, birim fiyatların tespitinde Ticaret ve/veya Sanayi Odası’nın onayladığı rayiç fiyatların esas alınması gerektiğini vurguladı. 

Raporun konuya ilişkin bölümünde, şu ifadelere yer verildi: “54.489.685,51 TL sözleşme bedelli “GSÜ Ortaköy Yerleşkesi A-B Blok 2 Etap Güçlendirme İkmal ve Muhtelif İşleri’ ile 27.143.370,79 TL sözleşme bedelli ‘GSÜ Ortaköy Yerleşkesi İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı Müştemilatları Restorasyon İkmal ve Müteferrik İşleri’ne ait sözleşmelerde bulunmayan işler için Ticaret ve/veya Sanayi Odasınca onaylanmamış rayiç fiyatlar esas alınarak yeni birim fiyat oluşturulup hakedişe bağlandığı ve ödemelerin yapıldığı tespit edilmiştir.”

4 MİLYON LİRANIN ÜSTÜNDE ÖDEME ‘MEVZUATA AYKIRI’

Onaylanmamış rayiç bedeller üzerinden yapılan ödemelerin tutarına da yer veren Sayıştay, iki işte sırasıyla 2.167.472,96 TL tutarında iki imalat ve 2.106.623,25 TL tutarında dört imalatın bu şekilde hak edişe bağlandığını kaydetti. 

Raporda devamla şu ifadeler yer aldı: “Mevzuat hükümleri uyarınca yeni birim fiyatlara esas teşkil edecek rayiçlerin tespiti için alınan fiyat tekliflerinin Ticaret ve/veya Sanayi Odasınca onaylanması, uygulanan rayicin yer ve zaman itibariyle gerçek piyasa değerini yansıttığını belgelemektedir. Bu nedenle söz konusu onay işlemi, alınan fiyat tekliflerinin belirlenecek yeni birim fiyatlara dayanak teşkil etmesi açısından geçerlilik şartıdır.”

Daha sonra üniversitenin konuya ilişkin savunmasına yer verilen raporda, yapılan savunmanın bulgulardaki tespiti değiştirmediği ve yapılan ödemelerin “mevzuata aykırı” olduğu belirtildi.