Öğretmenler, Yusuf Tekin'in vereceği atama haberini bekliyor: 'Seçim kurnazlığı'

Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı Tekin'in atamayla ilgili vereceği tarihi bekliyor. Ancak açıklamanın gelmemesi üzerine sendikalar hükümeti, öğretmen atamalarını seçim malzemesi yapmakla eleştirdi.

Öğretmenler en az 100 bin atama talep ediyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bir ay önce yaptığı açıklamada, 2023 KPSS puanıyla, bütçe görüşmelerinden sonra öğretmen atama sayısının ve takviminin açıklanacağını söyledi. Fakat aradan bir aydan fazla süre geçmesine rağmen herhangi bir açıklama yapılmadı.

Eğitim sendikaları, öğretmen atamalarının iktidarın seçim propagandası haline geldiğini söyleyerek, atamaların öğretmen açığına göre belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Sendikalar, bir an önce en az 150 bin öğretmen atama taleplerinin olduğunu belirtti.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak

'ÖĞRETMEN ATAMALARI İKTİDARIN SEÇİM PROPAGANDASI OLMAKTAN ÇIKARILMALI'

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 31 Aralık’ta yaptığı açıklamada, 2023 KPSS puanıyla öğretmen atamalarının yapılacağını ve yakın zaman içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığının kendilerine vereceği kadro sayısı doğrultusunda atama takvimini oluşturacaklarını açıklamıştı. Tekin, kabine toplantısını işaret ederek öğretmen atamaları ile ilgili hazırlık yapıldığını duyurmuştu. Açıklamasının üzerinden bir aydan fazla süre geçmesine rağmen Bakan Tekin tarafından atamalara yönelik herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Kamuda görev almak isteyen öğretmenler, atama sayılarının ve takviminin bir an önce açıklanmasını talep ediyor.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, geçen yıl 14 Mayıs seçimlerine göre atama takviminin açıklandığını, benzerinin 31 Mart yerel seçimleri öncesinde gündeme getirildiğini söyledi. Öğretmen açıklarının kapatılması için ilk aşamada en az 150 bin öğretmen atamasının yapılmasını talep ettiklerini söyleyen Irmak, “Atama bekleyen yüzbinlerce meslektaşımızın atanma umutlarının seçim hesaplarına göre belirlenmesi dikkat çekicidir. Öğretmen atamaları iktidarın seçim propagandası olmaktan çıkarılmalı, atamalar en kısa sürede planlanarak ataması yapılmayan öğretmen sorununa kalıcı çözümler üretilmelidir” ifadelerini kullandı. 

“Geçtiğimiz yıllar içinde her yıl KPSS sınavına girenlerin küçük bir kısmı atanırken, büyük bölümü ataması yapılmayan işsiz öğretmenler ordusuna dahil olmuştur” diyen Irmak, geçmiş yıllardan bilgiler paylaştı. Buna göre 2022 yılında KPSS’ye 420 bin 737 öğretmen girmesine rağmen ataması yapılan sözleşmeli öğretmen sayısı 19 bin 969 oldu. 2023 yılında KPSS’ye giren öğretmen sayısı 480 bin 12’ye çıkmasına rağmen sözleşmeli olarak 45 bin öğretmen ataması yapıldı.

Ataması yapılmayan öğretmenlerin 2024 yılı içinde en az 100 bin atama talep ettiklerini belirten Irmak, “Öğretmen açıkları özellikle son yıllarda en önemli sorunlar arasında yer almakta, bu durum eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da bozulmasına neden olmaktadır” dedi.

‘HER 100 ÖĞRETMENDEN 85’İ İŞSİZ’

15 Temmuz darbe girişiminden sonra kadrolu öğretmen atamasının yapılmadığını hatırlatan Irmak, “Kasım 2022 itibariyle MEB bünyesinde görev yapan sözleşmeli öğretmen sayısı 50 bin 182’dir. Ülke çapında görev yapan ve tamamına yakını asgari ücretin altında ücret alan ücretli öğretmen sayısı ise yaklaşık 90 bindir. Resmi verilere göre, geçtiğimiz 22 yıl içinde atanan öğretmen sayısının toplam öğretmen sayısına oranı yüzde 80’dir. Aynı süre içinde KPSS’ye giren her 100 öğretmenden sadece 15’inin ataması yapılmış, geriye kalan 85 işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.

Irmak son olarak sözlerine şunları ekledi: “Ataması yapılmayan öğretmenlerin zorunlu olarak meslekleri dışında işler yapmaya zorlanması ve meslekleri ile ilgisi olmayan alanlarda çalışmak zorunda bırakılması Türkiye için utanç vericidir.” 

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay

‘ONLARA GÖRE ÖĞRETMEN AÇIĞI SEÇİMDEN SEÇİME HATIRLANAN BİR KOZ’

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Bakan Tekin’in bir aydır atamalara ilişkin açıklama yapmamasının sebebini, “21 yıllık AKP dönemi bize öğretti ki, bakanlar vitrinliktir. Her şeye tek bir adamın karar verdiği gibi, toplumda coşkuyla karşılanacağı düşünülen önemli açıklamaları da ilgili bakanlar yapamaz. Tıpkı daha dün atanacak sağlık personeliyle ilgili açıklamayı Sağlık Bakanı’nın değil Cumhurbaşkanı’nın yapması gibi” dedi.

“Söz konusu bir aylık rötarın da seçim kurnazlığı olduğunu düşünüyoruz” diyen Özbay, “Mart ayında yapılacak yerel seçimlere ne kadar yakın tarihlerde atamalar açıklanırsa bunu o kadar kâr olarak görüyorlar. Çünkü onlara göre öğretmen açığı, bir eğitim sorunu değil, seçimden seçime hatırlanan bir koz” diye konuştu.

Öğretmen atamalarıyla ilgili en başta söylenmesi gereken şeyin ‘yetersizlik’ olduğunu ifade eden Özbay, her yıl 100 bine yakın ücretli öğretmenin alındığını belirterek, şöyle devam etti: "Düz mantıkla bile yılda 100 binden fazla öğretmen ataması yapılması gerektiği ortaya çıkıyor ama AKP 10 binlik, 20 binlik atamaları müjde olarak kabul etmemizi istiyor. Atamaların yeterli sayıda, MEB’in itiraf ettiği orandan bile düşük şekilde yapılması ise eğitimde kelebek etkisiyle büyük bir yıkıma yol açıyor. Güvenceli istihdam anayasal bir hak olmasına rağmen atama eksiklikleri, ücretli ve sözleşmeli öğretmen ayıbıyla kapatılmaya çalışılıyor. Emek sömürüsü derinleşiyor, mutsuz eğitimciler, kalabalık sınıflar, verimsiz dersler gibi uzayıp giden bir sorunlar silsilesi kronikleşiyor.”

“Eğitim öğretmensiz olmaz” diyen Özbay, yetersiz öğretmen ve derslik sayısının eğitim sisteminin her geçen gün geriye gitmesi anlamına geldiğini söyleyerek öğretmen atamalarının sadece eğitim emekçilerinin değil tüm ülkenin meselesi olduğunu vurguladı. 

 

(HABER MERKEZİ)