OHAL yetkileri ile son 3 yılda 16 bin ihraç yapıldı
2018 yılında biten OHAL’in ardından OHAL yetkilerini 3 yıl uzatan kanun ile üniversitelerden bakanlıklara tüm kamuda toplam 16 bin 385 personel ihraç edildiği açıklandı.
ANKARA – Terör suçlamalarında gözaltı süresinin 12 gün olması, kamudan ihraçların bakanlıklar eliyle devam etmesini içeren OHAL yetkilerini 3 yıl daha uzatan teklif Meclis’in gündeminde.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınan teklifin görüşmelerinde muhalefet OHAL bittikten sonra çıkarılan yasanın uygulandığı 3 yıl içinde hangi bakanlıktan kaç kişinin ihraç edildiğini, neden 3 yıl daha uzatılmak istendiğini sordu.
OHAL İNCELEME KOMİSYONU VERİLERİNE GÖRE 125 BİN KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ
Teklifin imzacılarından AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu başvuru ve karar verilerini paylaştı. Yegin’in paylaştığı verilere göre temmuz ayı itibariyle 125 bin 678 kişi kamu görevinden çıkarıldı. 3 bin 213 kişinin rütbesi alındı. Yurtdışı öğrencilikle ilişiği kesilen 270 kişi oldu. Komisyon’a yapılan 126 bin 674 başvurunun 101 bin 920’i reddedildi. 10 bin 442 başvurunun incelemesi ise devam ediyor.
CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜR VEKİLİ: BU BİLGİLER BİZDE YOK
Yegin, muhalefet milletvekillerinin 2 yıllık OHAL süreci bittikten sonra çıkarılan yasanın 3 yıllık döneminde ihraç edilenlerin sayısı ile ilgili ise bilgi vermedi. Bunun üzerine soru Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdür Vekili Ali Yavuz Birincioğlu’na yöneltildi. Birincioğlu da, "Bu istatistiki bilgiler bizde yok. İçişleri Bakanlığı'nın oluşturduğu bazı veriler var, onu biliyorum" yanıtı verdi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDA DA BİLGİ YOK
Bunun üzerine Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy’dan bilgi istedi. Ersoy da tüm kurumların istatistiklerinin İçişleri Bakanlığı'nda olmasının mümkün olmadığını belirterek, “Her bakanlığın kendi bakan onayıyla yaptığı işlemlerin istatistiki bizde yok. Bizde İçişleri Bakanlığı'nın, bağlı kuruluşların, emniyet, jandarma, sahil güvenlik, mülki idare ve İçişleri personeliyle ilgili bilgiler elimizde hazır” açıklaması yaptı.
BİLGİLER İÇİN CUMHURBAŞKANLIĞI ADRES GÖSTERİLDİ
Bunun üzerine Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, bu bilgilerin topluca kimden alınabileceğini sordu. Bakan Yardımcısı Ersoy, “Bu istatistiki bilgiler bizde yok” diyen Personel ve Prensipler Genel Müdür Vekili Birincioğlu’nun kurumunu işaret etti. Komisyon Başkanı da bunun üzerine bilgilerin Komisyon ile paylaşılması için hazırlanmasını talep etti.
İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI: 3 YILLIK UZATMAYI BİZ İSTEDİK
3 yıl uzatılması istenen düzenlemenin 3 yıllık uygulama sürecinde ne yaşandığı ile ilgili bilgi olmamasına muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. Bazı milletvekilleri komisyon çalışmasının durdurulmasını istedi. Bunun üzerine tekrar İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy’a söz verildi. Ersoy, bu kanuna duyulan ihtiyacı ortaya koymak için 2018-2021 arasında hangi kurumdan, ne kadar personelin işine son verildiğini bilmenin çok önemli olmadığını savunarak “Bu kanundaki üç yılık sürenin uzatılmasını İçişleri Bakanlığı olarak biz istedik" dedi.
'ELİMİZDE İŞLEMLERİ DEVAM EDEN 13 BİN 590 PERSONEL DOSYASI VAR'
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu bu sözler üzerine, “Soylu maddeler bunlar” derken Bakan Yardımcısı Ersoy uzatma talebinin nedenini şöyle açıkladı:
“Elimizde şu anda işlemleri devam eden, karar verme aşamasına gelmiş 5 bin 422, idari soruşturmaları da devam eden 8 bin 168 olmak üzere toplam 13 bin 590 personelimizin dosyası var. Bu dosyalarla ilgili idari süreci tamamlayamazsak bu sürede, eğer süre uzatılmazsa bunlarla ilgili bir disiplin işlemi yapma şansımız kalmayacak… Eğer bu süre uzatılmazsa Devlet Memurları Kanunu’na göre işlem yapmamız gerekecek. Disiplin işlemi yapabilmemiz için zaman aşımı süresi suçun işlendiği andan itibaren her hâlükârda iki yıldır; altı ay içinde soruşturmayı açacaksınız, iki yıl içinde cezayı vereceksiniz. Beş yıl tamamlandığına göre; adli sonuçları beklediğimiz için, yeni bilgi ve belgelere ulaştığımız için, birtakım dijital belgeleri yeni çözümleyebildiğimiz için süreci tamamlayabilme şansımız olmadı. Bu süreci tamamlayabilmek, herhangi bir şekilde FETÖ şüphesi nedeniyle görevden uzaklaştırdığımız, açığa aldığımız elemanlarla ilgili idari işlemleri tamamlayabilmek adına bu sürenin uzatılmasını talep ettik; işin özü bu.”
OHAL YETKİLERİNİ UZATAN KANUN İLE 3 YILDA 16 BİN İHRAÇ YAPILDI
İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy, “dünyanın en kripto örgütü” ile mücadele edildiğini, OHAL bittikten sonra çıkan yasanın 3 yıllık döneminde de 5 binin üzerinde personeli kurumdan çıkardıklarını anlattı. Teklifin imzacılarından Orhan Yegin de OHAL yetkilerini uzatan kanunun 3 yıllık uygulanma sürecinde belediyelerden bakanlıklara, sahil güvenlikten üniversitelere rütbe geri alma dâhil toplam ihraç rakamını 16 bin 261 olarak açıkladı. Yegin ihraç ve rütbe almada 124 iade kararı da eklenirse bu yasa kapsamında 16 bin 385 işlem yapılmış olduğunu anlattı.
'BİNLERCESİNİ DÖNDÜRDÜM' DİYEN ÖZIŞIK’A YANIT
Bakan Yardımcısı Ersoy, Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen Süleyman Özışık’ın “Binlerce insanı benim ve Süleyman Soylu Bakanımıza söylememle görevlerine dönmesini sağladım” sözleriyle ilgili de “OHAL Komisyonu tarafından İçişlerine Bakanlığı'na iade edilen toplam personel sayısı 2 bin 327’dir. “Binlercesini geri döndürdüm” demek eşyanın tabiatına ne kadar aykırıdır, sizin takdirinize bırakıyorum” dedi.