Ohio'da referandum: Kürtaj hakkı anayasal güvenceye alınacak
ABD'nin Ohio eyaletinde yapılan referandumda sandık başına giden seçmenlerin yüzde 56'dan fazlası kürtaj hakkının eyalet anayasasına eklenmesi yönünde oy kullandı.
DUVAR - ABD'de seçmenler Kentucky ve Mississippi eyaletlerinin yeni valisini belirlemek ve kürtaj hakkının Ohio eyalet anayasasına eklenip eklenmeyeceğine karar vermek üzere sandık başına gitti. Kentucky ve Mississippi'de görevdeki valiler seçimi kazanırken, Ohio'daki seçmenler kürtaj hakkı lehine oy kullandı.
The New York Times gazetesinin aktardığına göre, oyların yüzde 95'inden fazlasının sayıldığı Ohio eyaletindeki referandumda, seçmenlerin yüzde 56,6'sı kürtaj hakkının eyalet anayasası tarafından güvence altına alınması yönünde oy verdi.
KÜRTAJ VE DOĞUM KONTROLÜ ANAYASAL GÜVENCEYE ALINDI
Bu sonuçlara göre, Ohio'da yapılacak değişiklikle birlikte kürtaja erişime ilişkin koruma önlemleri eyalet anayasasına eklenecek. Böylece, kişilerin 'üremeye ilişkin tıbbi tedaviye olan bireysel hakları' anayasa güvencesine alınacak, söz konusu güvence ise kürtaj, doğum kontrolü ve düşük bakımı gibi alanları da kapsayacak.
Yasa değişikliğini destekleyenler, 7 Kasım Salı günkü referandumdan önce yaptıkları açıklamalarda, söz konusu anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmemesi durumunda, 6 hafta ve üzeri tüm gebeliklerde istisnasız bir şekilde kürtajı yasaklayan bir düzenleme de dahil daha kısıtlayıcı yasaların yürürlüğe girebileceği uyarısında bulunmuştu. Ohio'da mevcut durumda 22 haftaya kadar olan gebeliklerde kürtaja izin veriliyor.
'BU, İKİ KÜÇÜK KIZIMIZIN GELECEĞİYLE İLGİLİ'
Henüz oylar sayılırken BBC'ye açıklamada bulunan Kate Gillie isimli kadın, "Bu, hayatımın en büyük anlarından biri; yanımdaki ekibimle birlikte Ohio'da üreme hakları ve özgürlükleri için öyle çok çalışıyoruz ki" diye konuştu. Referandum sonuçlarını takip eden Frank Tedeschi ise "İki küçük kızımız var; bu, onların geleceği ve üreme haklarıyla ilgili" dedi.
GÖREVDEKİ VALİLER SEÇİMİ KAZANDI
Kentucky ve Mississippi eyaletlerinde yapılan valilik seçimlerini ise görevdeki Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili adaylar kazandı.
Kentucky'de Demokrat Vali And Beshear, Cumhuriyetçi rakibi Daniel Cameron karşısında seçimi kazanarak yeniden vali seçildi. Mississippi'de ise Cumhuriyetçi Vali Tate Reeves, Demokrat aday Brandon Presley karşısında seçimi kazandı.
ROE-WADE KARARI SONRASI ABD'DE KÜRTAJ HAKLARI
ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" 24 Haziran 2022'de iptal etti. Bu karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı. Mahkemenin muhafazakâr yargıçlarından Samuel Alito tarafından kaleme alınan karar görüşünde Roe-Wade kararının, 'açıkça yanlış' olduğu ve kaldırılması gerektiği savunuldu. Karara hayır oyu veren üç liberal yargıç -Stephen Breyer, Sonia Sotomayor, Elena Kagan- yazdıkları ortak şerhte "Bugünün kararının bir sonucu kesin: kadın haklarının ve özgür ve eşit vatandaşlar olarak statülerinin kısıtlanması" yorumunda bulundu.
ABD Yüksek Mahkemesi'nin aldığı Roe-Wade kararını bozma kararı, kararın bozulacağının basına sızdığı Mayıs-Haziran 2022 döneminde ve sonrasında ülke çapında protestolara neden oldu. Kürtaj hakkının temel bir hak ve sağlık hakkı olduğunu dile getiren binlerce kadın ve kürtaj hakları savunucusu pek çok eyalette 'Yasalarınızı bedenimden çekin', 'Benim bedenim, benim tercihim' ve 'Kürtaj hakkı, sağlık hakkıdır' yazılı dövizler taşımıştı.
Roe-Wade kararının bozulmasının ardından çoğu ABD'nin güneyinde olmak üzere 13 eyalette kürtaj tamamıyla yasaklandı. Buna eyaletler, ABD'nin Idaho, Güney Dakota, Wisconsin, Teksas, Oklahoma, Missouri, Arkansas, Louisiana, Tennessee, Mississippi, Kentucky, Alabama ve Batı Virginia'ydı. Kürtaj hakkına erişim Georgia eyaletinde gebeliğin ilk 6 haftası ile sınırlandırılırken Utah, Arizona, Kuzey Carolina ve Florida'da 15, 18 veya 20 hafta sınırı bulunuyor. (DIŞ HABERLER)