Okul kantinlerinde bir tost 50 lira: 'Harçlık yetiştiremiyoruz'

Okul kantinlerindeki fiyatlar Urfa'nın dar gelirleri ailelerini zorluyor. Veliler, tostun 50 lira olduğunu hatırlatıp çocukların sağlıklı beslenemediğini söylüyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

URFA - Yeni eğitim-öğretimim yılı başladı. Ancak okullardaki personel eksikliği, temizlik sorunu gündemden düşmüyor. Buna bir de okul kantinlerindeki fiyatlar eklendi. 

Ekonomik koşullar nedeniyle çocuklarına harçlık vermekte zorlanan veliler, kantindeki fiyatlar şikayetçi olduğu kadar çocuklarının sağlıklı beslenememesinin derdinde. 

Özellikle Urfa gibi dar gelirli ailelerin yoğun olduğu şehirlerde, velilerin her sabah ortak derdi, çocukların beslenmesine ne koyacakları, koyamıyorlarsa ne kadar harçlık verecekleri...

'VERDİĞİM HARÇLIK YETMİYOR'

Bir tostun 50 TL, bir suyun ise 10 TL olduğu fiyatların gündeme gelmesi, öğrencilerin beslenme ihtiyaçları açısından büyük zorluklara yol açıyor.

Kantin fiyatlarındaki artışın sebepleri arasında, yüksek kiralama bedelleri, malzeme maliyetlerindeki artış ve genel ekonomik koşullar gösteriliyor. Ancak velilerin en büyük kaygısı, bu durumun öğrencilerin eğitim hayatını olumsuz etkilemesi ve sağlıklı beslenme imkanlarını kısıtlaması.

Karaköprü ilçesinde ikamet eden bir veli, fiyatların artışını ‘kantin işletmecilerinin piyasayla yarışı olarak’ değerlendirerek ailelerin çocuklarını okula göndermesinin giderek zorlaştığını belirtti. Öğrenci velisi şöyle konuştu: "Benim çocuğum TOKİ Akabe’de eğitim alıyor. İlk gün harçlık için 50-60 lira verdim. Kızım eve geldiğinde ‘Bitti mi?’ diye sordum. ‘Evet’ dedi. ‘Ne aldın ki bu kadar harcadın?’ dedim. ‘Su okulda 9 lira, tost 50 lira’ cevabını verdi. ‘Bir su nasıl 9 lira olabilir devlet okulunda?’ dedim. Kızım, ‘Baba, ben 10 lira verdim ama 1 liramı kantinci abi vermedi, onun yerine sakız verdi’ diye yanıtladı. Okulda 1.300 öğrenci var. Eğer günde bin öğrenci su alırsa, 7 liradan kazançları 7 bin lira oluyor.”

Kantin fiyatları ile ilgili yaşadıkları sorunları öğretmenlere ve okul müdürüne de aktardığını söyleyen öğrenci velisi, yetkililerin yüksek fiyatlar konusunda bir çözüm bulması gerektiğini belirtti.

'ÖĞRENCİ HARÇLIĞINI BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE ÜÇ KAT ARTTIRDIK AMA YETMİYOR'

Medine Gül isimli başka bir veli ise “Geçen sene çocuğuma 15 lira harçlık veriyordum, bu miktar yetiyordu. Ancak bu yıl verdiğimiz harçlık neredeyse 3 katına çıktı, yine de yetmiyor. Şu anda çocuğuma 50 lira veriyorum ama bu da yetersiz kalıyor. Oğluma ne yaptığını soruyorum, ‘Anne, bir su 10 lira, bir tost 35 lira. Yanında meyve suyu ile bu rakam 50 lirayı geçiyor’ diyor. Mecburen elimizden geldiğince çocuğun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz ancak bu süreçte bizler çok zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İki öğrencileri olduğunu ve eşinin aldığı 17 bin lira maaşın yetmediğini söyleyen Gül şöyle devam etti : "Eşimin maaşı belli. Evde biber yapıp satmasam kesinlikle geçinemeyiz. Bu nedenle, çocuğumun eğitimine katkıda bulunmak için biber yapıp satıyorum. Evin geçimi için çalışmak zorundayım. Elektrik, su, kira derken, evimizi zor da olsa geçindirebiliyoruz. Aksi takdirde, çocuklarımızı okula göndermemiz mümkün olmazdı. Bu koşullarda çocuk okutmak gerçekten çok zor, ateşten gömlek gibi bir durum.”

KANTİN İŞLETMECİLERİ: KİRALAR ÇOK YÜKSEK

Kantinde satılan ürünlerin fiyatlarındaki artışa ilişkin görüş aldığımız kantinciler ise artan maliyetlere işaret ediyor. Bir kantin işletmecisi “Biz 3 bin lira kira ödüyorduk, şimdi 15 bin lira ödüyoruz. Bu fiyat artışlarının doğal olarak öğrencilerin harcamalarına yansıyacağı bilinmiyor mu? Bizim açımızdan düşünüldüğünde elbette bu enflasyonda biz de haklıyız. Fiyat artırmadan nasıl kazanabiliriz” dedi.

'KANTİN İŞLETMECİLİĞİ OKUL AİLE BİRLİĞİ'NE AİTTİR'

Konuya dair görüştüğümüz İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi ise kantincilerin iddia ettiği üzere kiralarda yüzde 100'lük artışın söz konusu olmadığını belirtti. İl Milli Eğitim yetkilisi, kendilerinin sadece resmi işlemleri takip ettiğini ifade ederek “Kantinlerin kira fiyatlarını Milli Eğitim’den ziyade Okul Aile Birliği belirliyor. Bakanlığın yaptığı resmi bir artış var, Okul Aile Birliği de enflasyon rakamlarına göre bakanlığın talimatları doğrultusunda kira ücretlerini belirliyor. Kafasına göre fiyatları artıran kantinler belirtilirse, kantin komisyonları gönderilebilir ve inceleme yapılabilir” şeklinde konuştu.

'KANTİNCİLERE GEREKLİ UYARILAR YAPILDI'

Karaköprü Belediyesi Zabıta Müdürü Mehmet Satıcı, İl Ticaret Müdürlüğü çalışanları ile birlikte her hafta denetim yaptıklarını söyledi. Satıcı özellikle hijyen ve satılacak ürünler konusunda tüm kantin işletmecilerini uyardıklarını belirterek şöyle konuştu: "Zabıta Müdürlüğü olarak Karaköprü’de okullar açılmadan tüm kantin işletmecileri ile toplantı yaptık. Hem onların şikayetlerini dinledik hem de uymaları gereken kuralları hatırlattık. Okul önlerinde seyyar satıcıların bulunmasına müsaade etmiyoruz. Karaköprü Zabıta Müdürlüğü olarak elimizden geleni yapacağız. Ailelerimiz rahat olsun. Fiyatlar konusunda da İl Ticaret Müdürlüğü ile birlikte haftalık denetim yapıyoruz. Bu denetimlere devam edeceğiz."