Okullar yarın açılıyor: 'Alım gücü azaldı, işler durgunlaştı'

Okulların açılmasına saatler kala okul alışverişlerini tamamlamaya çalışan veliler fiyatların yüksekliğinden şikayetçi. Esnaf ise alım gücünün azalmasından, işlerin durgunlaşmasından yakınıyor.

Fotoğraf: ANKA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Öğrenciler yarın okula başlamaya hazırlanırken, okul alışverişlerini tamamlamaya çalışan veliler fiyatların yüksekliğinden, esnaf ise durgunluktan şikayet ediyor.

ANKA'nın haberine göre hayat pahalılığından dert yanan velilerden Halil Sezgin, "Aşırı pahalı ama mecbur alıyoruz. Sürekli kartlara yükleniyoruz. Böyle ne olacak biz de bilmiyoruz. Fiyatlar geçen seneye göre 10 kat artmış durumda. Buna bir çözüm bulmaları lazım" dedi.

 

'BU SENE HİÇ KİMSE BİR ŞEY ALMIYOR'

 2024-2025 eğitim öğretim yılı yarın başlıyor. Ankara'da Ulus ve Kızılay'da okul alışverişine çıkan veliler, fiyatların yüksekliğinden şikayet ederken, esnaf da alım gücünün azaldığından, işlerin durgunlaştığından dert yanıyor. 

Esnaf Betül Öncel, "Bizim burası çok dolu olurdu. Maalesef bu sene hiç kimse bir şey almıyor. Bu çocuklar sanırım sivil kıyafetle gidecekler okula. Ben öyle düşünüyorum. Çünkü çocukların okul pantolonu 800 lira. Bir tane çocuğu bile okutmak artık çok zor. Bence okumasınlar artık. Türkiye'de okumaya gerek yok. Okusalar ne olacak? Anne, baba o kadar masraf ediyor ama karşılığı yok. Çocuklarımıza yazık oldu bu ülkede" diye konuştu. 

Öncel, "Benim küçük kızım ilkokula başladığı zaman anladım eğitimin bittiğini. 'Artık fakirin çocuğu okuyamayacak' dedim. Eskiden fakirin çocuğu okuyup mühendis, doktor oluyordu ama şimdi o da yok" diye konuştu.

'GERÇEKTEN ÇOK ZOR DURUMDAYIZ'

Kızı için okul alışverişine çıkan veli Halil Sezgin de şunları söyledi:

"Aşırı pahalı ama mecbur alıyoruz. Sürekli kartlara yükleniyoruz. Böyle ne olacak biz de bilmiyoruz. Fiyatlar geçen seneye göre on kat artmış durumda. Buna bir çözüm bulmaları lazım, enflasyonu indirmeleri lazım. Biz vatandaşlar olarak gerçekten çok zor durumdayız. Artık bunu yetkililerin duyması lazım. İnsanlar ihtiyaçlarını kredi kartları ile karşılıyor. Biz şu anda o durumdayız. Kartlara yüklendik."

'2-3 ÇOCUĞU OLANLAR BİR TAKIM ALIYOR, DEĞİŞTİREREK GİYDİRİYOR'

Okul kıyafeti satan esnaf Mehmet Ünal da giderek alım gücünün düştüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Alım gücü olarak geçen seneyle bu sene arasında fark var. Müşteriler genellikle bize 'maaşımı bekliyorum' diyor. 2-3 çocuğu olanlar bir takım alıyor, değiştirerek giydiriyor. Bazıları sadece tişört ve pantolon alıyor, geri kalan kıyafetleri alamıyor. Bu sene biz ilkokul kıyafetlerini ortalama bin 800 lira, ortaokul kıyafetlerini 2 bin lira, lise kıyafetlerini ise 2 bin 200 lira civarında satmaya çalşıyoruz. Ama pek satış yapamıyoruz. Fakat piyasadaki fiyatların ortalaması 2 bin 500 ile 3 bin 500 lira arasında. Bu fiyatlar ile sadece tek bir okul takımı alınabiliyor. Eskiden okullar başlamadan 1 ay önce yoğunluk başlardı. Sonra 2 haftaya düştü. Şimdi ise sadece son iki gün yoğunluk oluyor."

Esnaf Mustafa Avcı da "Bu sene bir okul çantası ortalama 3-4 bin liraya doluyor. Fakat kalite artarsa daha yüksek fiyatlara mâl olur" diye konuştu.

(ANKA HABER AJANSI)