'Okullarda şiddeti önlemek için daha kaç eğitim emekçisinin can vermesi gerekiyor?'

Okullardaki şiddetle ilgili önerge veren DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, "Okullarda şiddeti önlemek için daha kaç eğitim emekçisinin can vermesi gerekiyor?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde "Okullarda şiddeti önlemek için daha kaç eğitim emekçisinin can vermesi gerekiyor?" diye sordu.

Okullardaki şiddete karşı ciddi yasal düzenlemelerin çıkartılıp uygulamaya sokulmamasının eğitim emekçilerini şiddetin hedefi haline getirdiğini belirten Konukçu, önergesinde şu ifadelere yer verdi: 

"İktidarın özelleştirmeyi önceleyen, çocuğu ve eğitim emekçilerini göz ardı eden eğitim sisteminin yanı sıra öğrenci ve veliler nezdinde eğitimde yaşanan olumsuzlukların sorumlusu olarak eğitim emekçilerini göstermesi, MEB’in eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmek yerine öğretmenleri ve idarecileri veli/öğrenci karşısında tek muhatap olarak bırakması, okullardaki şiddete karşı ciddi yasal düzenlemelerin çıkartılıp uygulamaya sokulmaması eğitim emekçilerini şiddetin hedefi haline getirmiştir.

Nitekim, İstanbul Eyüp Sultan’daki özel okul müdürü İbrahim Oktugan’ın   7 Mayıs 2024 tarihinde  katledilmesi dışında,   25 Nisan 2024 tarihinde İstanbul Sarıyer'de Prof. Ali Kemal Yiğit Ortaokulu'nda öğrenci velisi A.Ç, sınıfta disiplinsizlik yaptığı için öğrencisinin yerini değiştiren öğretmen N.Ö'ye koridorda yumruk atarak darp etmiş, 30 Nisan 2024’de Diyarbakır Merkez Kayapınar’da Ali Emiri Anadolu Lisesi'ndeki disiplin suçları nedeniyle başka bir okula gönderilen B.A.Y adlı öğrenci, okul müdürü Hüseyin Oruç'u 2 yerinden bıçaklamış, 6 Mayıs 2024’de Mardin Kızıltepe Kenan Kösen Lisesi son sınıf öğrencisi  E.T devamsızlık ve disiplinsizlik yüzünden okuldan uzaklaştırılınca okulu silahla basmaya kalkmış ve içeri alınmayınca  havaya bir kaç kez ateş açmış, 7 Mayıs 2024’de D.T adlı bir veli okul etkinliği nedeniyle geziye giden kızı R.K.T'nin eve gelmemesi nedeniyle İstanbul Maltepe Zümrütevler İlkokulu’nu basmış, okul yöneticilerine küfürler ve tehditler savuran veli, yönetim odasının kapısını sandalye ve dışarıdan getirdiği taşlarla kırmaya çalışmış, yine 14 Mayıs 2024 tarihinde Elazığ Limak Ortaokulu'nda 8. sınıf öğrencisi A.B kendisini sınavda kopya çekerken yakalayan öğretmeni A.K'yı koridorda bacağından bıçakla yaralamıştır. Son olarak ise 21.05.2024’te İstanbul Ataşehir'deki Necatibey İlkokulu'nda görevli iki kadın öğretmen sınıfa kadar giren iki erkek veli tarafından bir tanesi yere diğeri ise öğrenci masa ve sıralarının üzerine fırlatılmak suretiyle darp edilmişlerdir.

Öte yandan; 2 ay içinde ilerleyen yaşına rağmen çalışmak zorunda kalan bir eğitim emekçisinin katledilmesi, onca öğretmen şiddetinin yaşandığı dönemde Bakanlığınızca geçmiş olsun dilekleri iletilmiş ve şiddete uğrayan öğretmenlere Milli Eğitim Müdürlüklerinde oluşturulan komisyonlar tarafından hukuki destek verileceği açıklanmıştır.

Devlet, güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarını bütün çalışanlar yönünden oluşturmakla yükümlüdür.  Eğitim emekçileri çalışan olmaktan kaynaklanan güvenli ve sağlıklı koşullarda çalışma hakkına sahiptir. Eğitimcilere yönelen şiddet ise bu hakkın ihlal edilmesidir."

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e şu soruları yöneltti: 

"21.05.2024’te İstanbul Ataşehir'de Necatibey İlkokulu'nda görevli iki kadın öğretmenin sınıfa kadar giren iki erkek veli tarafından darp edildikleri bilginiz dahilinde midir?

Yaşanan tüm bu şiddet olaylarının adeta bir bakanlık politikasına dönüştürülen eğitim emekçilerinin itibarsızlaştırılmasının sonucu gerçekleştiğine yönelik açıklamalar Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?

Okullarda şiddeti önlemek için daha kaç eğitim emekçisinin can vermesi gerekiyor?

Yıllardır devam eden şiddet sarmalına yönelik bütünlüklü bir politika üretmek ve şiddeti gerçekleşmeden önlemek amacıyla okul giriş-çıkış noktalarının sayısının sınırlandırılması, okul içi ve çevresinde denetimi artıracak önlemlerin alınması (ziyaretçi kartı, metal detektör, duman sensörü, kamera) ve öğrencilerin okula istenmeyen araç- gereç ve suç aletlerini getirmelerini önlemek için denetimlerin yapılması amacıyla Bakanlığınızca bir çalışma yürütülmekte midir?  

ILO-UNESCO ortak metni olan Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesini esas alan yeni bir Meslek Kanunu hazırlanmasına yönelik Bakanlığınız ilgili birimlerince bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?"