Okyanuslarda asitlenme krizi: Pasifik adaları yaşanmaz hale gelebilir
Uzmanlar eriyen buzulların okyanuslardaki asit oranını arttırdığına dikkat çekiyor. Deniz suyundaki bu asitlenme okyanustaki canlı yaşamını tehdit ediyor.
DUVAR - Küresel iklim değişikliği ve sera gazı salınımından etkilenen yerlerin başında okyanuslar geliyor. Dünya yüzeyinin yüzde 70'i su ile kaplı ve bunun büyük çoğunluğunu da okyanuslar oluşturuyor. Küresel ısınma ile Kuzey ve Güney kutuplarındaki buzulların erime hızı artarken, bu durum sonucu deniz seviyesine yakın birçok alanın sular altında kalacağı öngörülüyor. Ancak kutupların erimesine neden olan küresel ısınmanın okyanuslara bir zararı daha var: Okyanuslardaki asit oranı hızla artıyor.
Haberglabal'in haberine göre, Science dergisinde kısa süre önce yayımlanan bir araştırma, Kuzey Kutbu'ndaki Kuzey Buz Denizi'nin (Arktik Okyanusu) asitlenme oranının diğer okyanus havzalarının 3-4 katı üzerinde olduğunu ortaya koydu. Son 30 yılda Kuzey Kutbu bölgesindeki deniz buzullarının hızlı erimesi, uzun vadeli asitlenme oranını da hızlandırdı.
Çin'in Jimei Üniversitesi'ne bağlı Kutup ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü'nden ve ABD'deki Delaware Üniversitesi'ne bağlı Deniz Bilimleri ve Politikası Enstitüsü'nden araştırmacılar, kutuplardaki hızlı erimenin deniz suyunu atmosfere ve atmosferdeki yoğun sera gazlarına maruz bıraktığını ifade ediyor.
SUYUN PH DEĞERİ HIZLA DÜŞÜYOR
Sera gazlarının doğaya salınımı ile atmosferdeki karbondioksit miktarı artarken, küresel ısınma nedeniyle kutuplardaki buzulların erimesiyle de okyanuslardaki su hacmi yükseliyor. Atmosferde doğal olarak bulunan karbondioksit, deniz suyunda kolayca çözünebiliyor. Daha fazla karbondioksitin deniz suyuna karışması, deniz suyunu daha asitli hale getiriyor.