Olağanüstü Özgürlük Makineleri: Sınırlarla örülü bir dünya

Kirli Saunders'ın 'Olağanüstü Özgürlük Makineleri' kitabı Hippo Kitap tarafından yayımlandı. 'Olağanüstü Özgürlük Makineleri', yetişkinlerin, çocuklarla birlikte okuyup, üzerine tartışabileceği, bir çırpıda okunmayacak, özümsenmesi gereken zor bir kitap.

Google Haberlere Abone ol

Melike Sargın

İnsanlar, özgürlük, hayal, merak gibi kavramlara varoluşlarından itibaren hep kafa yormuşlardır. Hayalini kurduğumuz, merak ettiğimiz şeylere varma arzumuzda ya da elde etmeye çalıştığımız bir özgürlük mücadelesinde karşımıza hiç ummadığımız zorluklar elbette çıkmıştır ve kaçınılmaz bir şekilde çıkacaktır da. Karşımıza çıkan zorlukları aşmak için mücadele edip, hayalini kurduğumuz şeyler için ortaya bir emek koyacağızdır. Hippo Kitap’tan çıkmış olan 'Olağanüstü Özgürlük Makineleri' yukarıda değinmiş olduğum kavramları içerisinde barındıran, okurlarını sorgulamaya teşvik eden, çarpıcı bir çocuk kitabı niteliğinde. Aynı zamanda içerisinde barındırdığı kavramlarla, çocuklarla felsefe üzerine de çalışma yürütülebilecek düzeye sahip.

Derinliği tartışma götürmez olan bu kitap Kirli Saundres tarafından kaleme alınmış, çizimleri ise Matt Ottley’e ait. Çizimlerinin biraz soyut olması zorlayıcı nitelikte olsa da okurda düşündürücü etkiler bırakacaktır.

Olağanüstü Özgürlük Makineleri, Kirli Saunders, Çevirmen: Lora Sarı, 32 syf., Hippo Kitap, 2020.

Hikayede bir kız çocuğunun hayal etmek, istemek, emek vermek ve tüm bunların onun kişiliğinde oluşturduğu anlamı, izleri ortaya koyduğunu göreceksiniz. Kitap, okurlarına “seni özgürleştiren ve sana hayal kurdurtan” önemli şeyleri bulabileceğini söylüyor. Seni özgürleştiren ve sana hayal kurdurtan şeyler neler olabilir? İşte bu soru üzerine düşünürken kendinize yönelmeniz gerekecek. Kendinizi ne kadar tanıyorsunuz, kendinize olan farkındalığınız ne derecede. Kişinin, kendine olan farkındalığının bilincinde olması özgürleşme yolunda atılacak ilk adımlardan biri olsa gerek.

Bireylerin hayal kurmalarını sağlayan şeyler ve özgürleşmelerine giden yol birbirinden farklı olabilir. Bu kimi zaman bir dans, kimi zaman bir resim, müzik, kitap ya da herhangi bir araç olabilir. Özgürleşme sürecimizde hangi aracın bize eşlik edeceğine ise bizler karar vermeliyiz. Sınırlarla örülü bir dünyada çocukların ya da yetişkinlerin hepimizin vardır bir özgürlük makinesi. Ve bu özgürlük makineleriyle keşifler yapıyoruz, yeni yerlere gidiyoruz, hayaller kuruyoruz.

Günümüzde eğitimin, içinde yaşanılan toplumun beklentilerinin ve özellikle de yetişkinlerin tutsağı haline gelmiş çocukların özgürleşme sürecine giden yollarını açmalıyız ve yetişkinler olarak “özgürleşme” önünde engel olup olmadığımız sorgulamalıyız. Yetişkinlerin, çocuklarla birlikte okuyup, üzerine tartışabileceği, bir çırpıda okunmayacak, özümsenmesi gereken zor bir kitap.