Olena Özbek: Avrupa bizi yalnız bıraktı şu an tarih tekrarlanıyor

13 yıldır İzmir’de yaşayan İzmir Ukraynalılar Derneği Başkanı Olena Özbek, Ukrayna’daki savaşın sona ermesi için Avrupa’nın, Rusya’ya doğalgaz ve petrolde ambargo uygulaması gerektiğinin altını çizdi.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Kara

İZMİR - NATO, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Türkiye’nin, Rusya karşısında Ukrayna’yı yalnız bıraktığını dile getiren İzmir Ukraynalılar Derneği Başkanı Olena Özbek,  “Aynı durumu İkinci Dünya Savaşı’nda da yaşadık. Polonya işgal edilirken, tüm Avrupa sustu. Askerler ne zaman, onların evine girerse o zaman harekete geçecekler. Şu an tarih tekrarlanıyor” ifadelerini kullandı.  Özbek, "Savaşı bir an önce durdurmamız lazım” dedi

'BİRÇOK KENTTE MÜCADELE DEVAM EDİYOR'

Şu an Ukrayna’da babasının, kardeşinin, arkadaşlarının ve akrabalarının bulunduğunu dile getiren Özbek, ailesinden haber aldığını dile getirerek Ukrayna’daki son durumu değerlendirdi: “Ben sizin televizyonlarınızı izleyemiyorum. Hem vaktim yok hem de çok fazla yalan haber bulunuyor. Haberlerde sürekli o şehir alındı, bu şehir alındı deniliyor. Bunlar Rus propagandasının bilgileri. Genelkurmay böyle bir bilgiyi doğrulamıyor. Birçok kent için mücadeleler devam ediyor. Ruslar, pek bir şehiri almadılar. Şu an her yerde çatışmalar devam ediyor. Biz oradaki askerlerden doğrulayıp bilgi alıyoruz."

Ukrayna’da yaşayan arkadaşlarının, orduya katıldığını belirten Özbek "İzmir’de yaşayan bir arkadaşımın akrabası Yılan Adası'nı savunurken şehit oldu. Asıl savaş, 2014’te başladı. Benim sınıf arkadaşlarım o zaman askere gittiler ve hala da gitmeye devam ediyorlar” ifadelerini kullandı. 

NATO, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Türkiye’nin, savaşa olan tavırlarının etkisiz olduğunu dile getiren Özbek yalnız bırakıldıklarını ifade ederek “Biz yalnız kalacağımızı bekliyorduk. Ama son ana kadar destek göreceğimize inanıyoruz. Aynı durumu İkinci Dünya Savaşı’nda da yaşadık. Polonya işgal edilirken, tüm Avrupa sustu. Askerler ne zaman, onların evine girerse o zaman harekete geçecekler. Şu an tarih tekrarlanıyor” dedi. 

'UKRAYNALILAR ÖLÜME KADAR SAVAŞACAK'

Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki, sivillere hükümet tarafından silah verildiğini belirten Özbek, “Askere katılmak isteyen herkes için böyle koruma birlikleri oluşturuldu. Her semtte, her bölgede. Onlara gidip başvuranlar silah alıp savunabiliyorlar. Olması gereken de bu zaten. Oradaki çoğu Ukraynalı evleri için ölüme kadar savaşacak” diye konuştu.  

Ukrayna Devlet Başkanı Volodamir Zelenski'nin, Rusya’ya diplomasi çağrısıyla Belarus’ta üst düzey görüşme talebi Rusya tarafından kabul edildi. Görüşmeye İlişkin değerlendirmelerde bulunan Özbek,  “Umarım bizim şartlarda bir diplomasi sağlanır. Çünkü Rusya, Ukraynalıların güçlü bir cevap verdiğini görünce muhtemelen kabul etti ama şu an kendi şartlarını kabul ettirmeye çalıştıracak. Umarım, Zelenski doğru karar alıp doğru şartlarda kabul eder diye umuyoruz” dedi. 

'ÇİN RUSYA’YI PARÇALAYACAK' 

Çin’in Rusya’ya verdiği desteği de değerlendiren Özbek, “Benim kendi görüşüm, Putin böyle devam ederse Rusya dağılmaya başlayacak. Şu an bir şekilde anlaşmak zorunda. Dağılmaya başladığı zaman ilk önce Çin zaten onu parçalayacak. Çünkü Çin, Rusya’nın birçok yerini satın aldı” diye konuştu. 

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rusya ‘ya karşı yapmayı planladığı yaptırımlara da değinen Özbek, ”Öncelikle bütün ülkeler, Rusya ile sınırı kapatmalı. Başta doğalgaz ve petrol ürünlerine ambargo uygulanması gerekiyor. O zaman savaş hemen durur. Çünkü Rusya’da, başka bir para akışı söz konusu değil. Ekonomisi yok. Avrupa Rusya’yı beslediği sürece kimse güvende kalmayacak" ifadesini kullandı.