'Ölülerin kayıkçısı'nın 2 bin 400 yıllık heykelciği ilk kez sergileniyor
Antik Çağ'da ölü ruhları Stiks Nehri'nden sandalıyla geçirdiğine inanılan kayıkçı Kharoon'un 2 bin 400 yıllık heykelciği İzmir Arkeoloji Müzesi'nde ziyaretçileriyle buluştu.
DUVAR - "Göremediklerinizi Göreceksiniz" projesinin kasım ayı konsepti "ölü kültü" ile İzmir Arkeoloji Müzesi'nin deposundaki eserler, birer aylık sürelerle hazine odasında sergiye açılıyor. Sergide, günümüzden binlerce yıl önceki cenaze merasimlerini anlatan ya da kazı çalışmaları sırasında mezarlıklarda bulunmuş eserler tanıtıldı.
Antik Çağ'da ölü ruhları Stiks Nehri'nden sandalıyla geçirdiğine inanılan kayıkçı Kharoon'un yaklaşık 2 bin 400 yıllık heykelciği de proje kapsamında İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başladı.
Böylece, Urla'daki Klazomenai Antik Kenti kazısından 2014 yılında çıkarılan sandal ve içindeki kayıkçının pişmiş topraktan heykelciği uzmanlar tarafından restore edildikten sonra ilk kez ziyarete açılmış oldu.
Aliağa ilçesindeki Kyme Antik Kenti'ndeki mezar kazılarından çıkarılan Helenistik Dönem'den kalma bir kuğunun taşıdığı Sparta kraliçesi Leda'nın heykelciği de serginin eserleri arasında bulunuyor.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İzmir Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcısı Uzman Arkeolog Elif Erginer, Antik Çağ'da yaşamın bir parçası olan ölümün çeşitli ritüellerle bağdaştırıldığını söyledi. Erginer, inanışa göre, öteki dünyaya geçişin Stiks adı verilen bir nehir aracılığıyla yapıldığını aktardı.